.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Νονοί εν δράσει …

Μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για ένα παιδί αλλά και τους γονείς του, είναι η ημέρα της βάπτισης του.

Είναι η στιγμή που το παιδάκι αποκτά την χριστιανική του ταυτότητα αλλά και το όνομά του, που το περιμένουν πως και πως συνήθως οι παππούδες και οι γιαγιάδες του.

Αυτή η ημέρα βέβαια είναι εξίσου σπουδαία και για τον νονό ή τη νονά, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, μετά τη βάφτιση γίνονται οι πνευματικοί γονείς του νεοφώτιστου.

Ας ασχοληθούμε όμως με τις υποχρεώσεις του νονού πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη βάπτιση, οι οποίες είναι αρκετά αυξημένες.

Οι γονείς συνήθως επιλέγουν εκείνον τον άνθρωπο που θεωρούν ότι είναι άξιος για να βαπτίσει το παιδί τους, είναι κοντά στην οικογένεια και του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Φροντίζουν επίσης να τον φέρνουν σε επαφή με το μωρό πολύ πριν το μυστήριο.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία ο νονός πρέπει να δώσει το λάδι στον ιερέα που θα τελέσει το μυστήριο τρεις ημέρες πριν τη βάπτιση για να το ευλογήσει (κάτι που γίνεται σπανιότατα στη σημερινή εποχή).

Επίσης ο νονός είναι εκείνος που πρέπει να αγοράσει τα απαραίτητα για τη βάπτιση, τα οποία περικλείονται στο βαπτιστικό κουτί.

Πρόκειται για τη λαμπάδα, δύο μικρές πετσέτες και μια μεγάλη, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο, σαπούνι, λαδόπανα, τα ρούχα και τα παπούτσια του μωρού και βέβαια τον σταυρό.
Κατά τη διάρκεια της βάπτισης ο νονός κρατά το μωρό στην αγκαλιά του στο Νάρθηκα της εκκλησίας και επικυρώνει την Πίστη του μωρού ενώπιον Θεού, λέγοντας παράλληλα και το όνομα που θα πάρει το μωρό.

Στη συνέχεια ακολουθώντας τις οδηγίες του ιερέα διαβάζει το «Πιστεύω» και μετά μεταφέρονται στην κολυμπήθρα.

Ο νονός αλείφει το μωρό με λάδι και αφού ολοκληρωθεί η βάπτισή του στη συνέχεια το κρατά στην αγκαλιά ντυμένο με τα βαπτιστικά του ρούχα και γυρνά τρεις φορές γύρω από την κολυμπήθρα, μαζί με τη λαμπάδα που κρατάει συνήθως κάποιο παιδάκι.

Μόλις ολοκληρωθεί το μυστήριο ο νονός παραδίδει το μωρό στη μητέρα του, αφού εκείνη κάνει μετάνοιες και φιλήσει το χέρι του.
Η παράδοση επίσης θέλει τρεις ημέρες μετά το μυστήριο ο νονός να κάνει το πρώτο μπάνιο του μωρού στο σπίτι, αλλά και να το συνοδεύει στην εκκλησία την πρώτη Κυριακή μετά τη βάπτιση, προκειμένου να λάβει τη Θεία Κοινωνία.

Τέλος μέσα στις υποχρεώσεις του νονού είναι η λαμπάδα και το δώρο του Πάσχα, τα δώρα των Χριστουγέννων, τον γενεθλίων και της γιορτής του.