.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ο Ελληνικός Ορθόδοξος Γάμος


ImageΟι γάμοι στην Ελλάδα είναι πλούσιοι σε θρησκευτικούς συμβολισμούς, άφθονο χορό και υπέροχο φαγητό. Κάθε μέρος της Ελλάδας έχει τα δικά του ήθη και έθιμα, τα οποία με την πολυχρωμία και τη γοητεία τους, συναρπάζουν τον οποιοδήποτε. Είναι τόσα πολλά και διαφορετικά σε κάθε περιοχή, που ο Τέλειος Γάμος έχει διαλέξει ένα δείγμα από όλη την Ελλάδα. Ίσως κάποιο από αυτά, δώσει έμπνευση και ιδέες για την οργάνωση του δικού σας γάμου.

Πριν από τη γαμήλια τελετή

Μία από τις αγαπημένες γαμήλιες παραδόσεις είναι το στρώσιμο του κρεβατιού. Γίνεται μεγάλο γλέντι κατά τη διάρκεια του στρωσίματος του συζυγικού κρεβατιού, το οποίο στρώνουν νέες, ανύπαντρες κοπέλες με άσπρα σεντόνια και ένα λευκό, χειροποίητο κουβερλί. Τα μωρά των φίλων και της οικογενείας αφήνονται να στριφογυρίζουν πάνω στο στρώμα του γαμήλιου κρεβατιού, το οποίο είναι στολισμένο με κουφέτα, ρύζι και ... χρήματα, για να φέρουν γονιμότητα, ευημερία, οικονομική άνθηση και καλοζωία στο ζευγάρι.


Γαμήλια τελετή

O Ελληνικός Ορθόδοξος Γάμος είναι ένα μυστήριο που διαιρείται στον αρραβώνα και στη στέψη. Κατά τη διάρκεια του αρραβώνα, ο παπάς ευλογεί τις βέρες στα κεφάλια του γαμπρού και της νύφης, οι οποίες ανταλλάσσονται τρεις φορές στα δάχτυλά τους από το κουμπάρο. Η στέψη είναι το κεντρικό κομμάτι της γαμήλιας τελετής, όπου κατά την παρούσα στιγμή, το ζευγάρι στεφανώνεται. Ο κουμπάρος ανταλλάσσει τα στέφανα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με μια λευκή κορδέλα συμβολίζοντας την ενότητα του ανδρόγυνου, τρεις φορές στα κεφάλια του ζεύγους. Τα στέφανα είναι σημάδια δόξας και τιμής, και είναι κατασκευασμένα από λουλούδια ή ημιπολύτιμους λίθους και κρύσταλλα. Σύμφωνα με ένα αρχαίο έθιμο, τα στέφανα κρατούσαν τα ζευγάρια στη ζωή και ορισμένα ανδρόγυνα θάβονταν με αυτά. Δε τελούνται γάμοι κατά τις περιόδους νηστείας. Δεν ανταλλάσσονται ιερές υποσχέσεις και όρκοι κατά τη διάρκεια μίας ορθόδοξης τελετής, γιατί ο γάμος δε θεωρείται σαν ένα συμβατικό συμβόλαιο, αλλά ως μία ένωση δύο ερωτευμένων ανθρώπων.

Γαμήλιες τελετουργικές πράξεις

Υπάρχουν πολλά και μοναδικά τελετουργικά που γίνονται κατά διάρκεια της δεξίωσης του γάμου. Σπάσιμο πιάτων και γαμήλιες συνταγές:

Γλυκά και ψωμιά

Το φαγητό είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο στον Ελληνικό γάμο. Σε μερικά νησιά της Ελλάδας, οι γυναίκες ψήνουν ψωμιά και τα διακοσμούν με χάντρες και λουλούδια. Επίσης, είναι αγαπητό και λαοφιλές να προσφέρεται στη νύφη και στο γαμπρό ένα γλυκό φτιαγμένο με μέλι, σουσάμι και κυδώνια.

Κουφέτα

Στις μπομπονιέρες, ο αριθμός των κουφέτων είναι μονός. Τα φρέσκα αμύγδαλα έχουν μια γλυκόπικρη γεύση, που αντιπροσωπεύει τη γεύση της ζωής. Η επίστρωση της ζάχαρης προστίθεται με την ελπίδα ότι η ζωή για τους νεόνυμφους θα έχει περισσότερη γλυκύτητα από πικρία. Ο μονός αριθμός είναι αδιαίρετος, συμβολίζοντας πως οι δύο σύζυγοι θα μοιράζονται τα πάντα και θα παραμείνουν αχώριστοι. Κουφέτα, επίσης, φέρνει στην εκκλησία ο κουμπάρος, τα οποία τοποθετούνται στον ασημένιο δίσκο μαζί με τα στέφανα. Υπάρχει η πεποίθηση ότι, αν μια ανύπαντρη κοπέλα, μετά τη τελετή, πάρει μερικά κουφέτα από το δίσκο και τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι της, θα ονειρευτεί εκείνη τη νύχτα τον άνδρα που θα παντρευτεί.

Καρύδια

Οι δύο μητέρες θα υποδεχτούν τους νεόνυμφους στο καινούργιο τους σπίτι με μέλι και καρύδια, που θα τους τα προσφέρουν με ασημένια κουτάλια. Έχουν διαλεχτεί τα καρύδια γιατί σπάνε σε τέσσερα μέρη, συμβολίζοντας το γαμπρό, τη νύφη και τις δύο οικογένειες.