.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Θεραπεία για την κατάθλιψη ο γάμος;




Οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από κατάθλιψη, φαίνεται πως διαθέτουν τη λύση μιας επιπλέον εναλλακτικής θεραπείας, η οποία δεν είναι άλλη από το γάμο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ο γάμος προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη παρά σε υγιή άτομα, ακόμα και εάν αυτός ο γάμος δεν είναι βασισμένος στα πιο γερά θεμέλια.

Προηγούμενες μελέτες προτείνουν ότι τα οφέλη τα οποία είναι δυνατόν να αποκομίσει κάποιος από έναν γάμο εξαρτώνται από την ποιότητα αυτής της σχέσης. Ένας ευτυχισμένος γάμος είναι δυνατόν να εξυψώσει ένα ευτυχισμένο ζευγάρι και αντιθέτως.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη, υστερούν στον κοινωνικό τομέα και έχουν ανάγκη από περισσότερη αγάπη και υποστήριξη σε σχέση με τα υγιή άτομα, καταλήγουν επίσης να έχουν έναν αποτυχημένο γάμο.

Έτσι η Adrianne Frech, από το πανεπιστήμιο του Οχάιο και η συνάδελφος της, Kristi Williams, υπέθεσαν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποκομίσουν περισσότερα ψυχολογικά οφέλη από έναν γάμο σε σχέση με τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.
Για την επιβεβαίωση της θεωρίας τους, μελέτησαν ένα δείγμα 3,066 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι είχαν εξεταστεί για πιθανά συμπτώματα εμφάνισης κατάθλιψης, τα έτη 1987 ή 1988 και μετά από 5 χρόνια.. Στις συνεντεύξεις τους ρωτήθηκαν για την ποιότητα του γάμου τους (εφόσον ήταν παντρεμένοι).


Κατά μέσο όρο τα άτομα τα οποία παντρεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα των πέντε ετών που μεσολάβησε στις δυο συνεντεύξεις, παρουσίασαν βελτιωμένη ψυχολογική κατάσταση κατά τη δεύτερη συνέντευξη, σημειώνοντας ένα μέσο όρο 3,42 πόντων χαμηλότερο στην κλίμακα κατάθλιψης, σε σχέση με τους υπόλοιπους εθελοντές οι οποίοι δεν παντρεύτηκαν.

Όταν όμως εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο ο γάμος επηρέασε εκείνα τα άτομα τα οποία παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης στην αρχή της έρευνας αλλά και τα υγιή άτομα, ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι εντελώς απροσδόκητο.

Τα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη σημείωσαν ένα μέσο όρο 7,56 πόντων χαμηλότερο στην κλίμακα κατάθλιψης σε σχέση με τα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη αλλά δεν παντρεύτηκαν, ενώ τα υγιή άτομα που παντρεύτηκαν κατάφεραν να κατέλθουν στην κλίμακα της κατάθλιψης μόνο κατά 1,87 μονάδες.

Με άλλα λόγια, ο γάμος παρείχε μεγαλύτερη ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης παρά σε υγιή άτομα.

«Μείναμε έκπληκτοι. Περιμέναμε από τα άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη να έχουν χειρότερη ποιότητα γάμου και για αυτό να ωφεληθούν λιγότερο από την μετάβαση τους σε έναν γάμο».

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Health and Social Behavior, αποδείχθηκαν αληθινά παρότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν να έχουν έναν λιγότερο ευτυχισμένο γάμο.

«Εκείνοι οι οποίοι πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο κατά την μετάβαση τους στο στάδιο του γάμου, παρά το γεγονός ότι κατά μέσο όρο δείχνουν να απολαμβάνουν χειρότερη ποιότητα γάμου».

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει όμως, όπως αναφέρει η Frech, αφορά το λόγο για τον οποίο τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ωφελούνται περισσότερο από έναν γάμο σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα.

Είναι πιθανόν λοιπόν η συντροφικότητα και η ψυχολογική υποστήριξη που παρέχει ένας γάμος να βοηθάει στον περιορισμό του φαινομένου της κατάθλιψης.