.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αδικούμε τα παιδιά

Ο άγιος και το παιδί-Αγ. Στυλιανός


(Αρχιμ.Δ.Γ.Αεράκης, «Κλήματα της αμπέλου»-αποσπάσματα)

Ημέρα των παιδιών σήμερα, εορτή του αγίου Στυλιανού. Θεωρείται προστάτης των παιδιών ο άγιος Στυλιανός. Μοναχός και ερημίτης ήταν ο άγιος. Δικά του σαρκικά παιδιά δεν απέκτησε. Και όμως αγαπούσε τα παιδιά. Ο άγιος, κάθε άγιος, είναι γεμάτος αγάπη για τον κόσμο. Δεν είναι απόκοσμοι οι άγιοι, έστω και αν ζουν στην έρημο. Είναι φιλόκοσμοι, όχι διότι αγαπούν το πνεύμα του κόσμου, αλλά διότι αγαπούν τους ανθρώπους του κόσμου. Και από όλους τους ανθρώπους του κόσμου ο άγιος αγαπά εκείνον που του μοιάζει περισσότερο: το παιδί. Το μικρό παιδί είναι ένα άγιος, και ο άγιος είναι ένα μικρό παιδί.

Το παιδί με τα αθώα μάτια του και την άδολη καρδιά του, είναι προσωποποίηση της αγιότητας. Άλλωστε το εισιτήριο για τη βασιλεία των ουρανών είναι σφραγισμένο με τη σφραγίδα της παιδικότητας. Το είπε σαφώς ο Κύριος: «Αμήν λέγω υμίν, εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών» (Ματθ. 18,3).

Παιδί στην αγνή του ψυχή ο άγιος Στυλιανός· αγάπησε τα παιδιά. Και άνοιξε τα φτερά της αγάπης του και σκέπασε τα παιδιά, τα νεογέννητα βρέφη της εποχής του, που κάποια επιδημία τα θέριζε και τα έστελνε πρόωρα στον τάφο. Από τότε θεωρείται προστάτης των παιδιών.

Τα δικαιώματα των παιδιών, προτού να τα διακηρύξει επίσημα ο Ο.Η.Ε., τα διακήρυξε και τα υπεράσπισε ο Χριστιανισμός. Το παιδί είναι το πιο ιερό πρόσωπο μέσα στον κόσμο. Ο Θεός «παιδίον γέγονεν», έγινε παιδί, για να τιμήσει το παιδί, να ευλογήσει το παιδί, να διεκδικήσει τα δικαιώματα του παιδιού και να διασώσει την ακεραιότητα του παιδιού. Η αγάπη του Θεού για το παιδί έχει θέσει φρουρούς να φυ­λάνε τα παιδιά. Είναι οι άγγελοι. Κάθε παιδί έχει το φύλακα άγγελό του. Και μάλιστα οι φύλακες άγγελοι των παιδιών είναι από τους αγγέλους, που έχουν παρρησία προς το Θεό· απ’ εκείνους, που είναι κοντύτερα στο Θεό και μπορούν να μιλήσουν ευκολότερα στο Θεό για τα παιδιά και να ζητήσουν την τιμωρία εκείνων, που σκανδαλίζουν και βλάπτουν τα παιδιά. Φρουροί όμως των παιδιών δεν είναι μόνο οι άγγελοι· είναι και ορισμένοι άγιοι. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο άγιος Στυλιανός από την Παφλαγονία.

Λύπη και Αλύπιος

Εορτάζει σήμερα ο άγιος Στυλιανός. Αλλά μαζί εορτάζουν και άλλοι άγιοι. Αναφέρω τρεις: Τον Αλύπιο, τον Ακάκιο και τον Νίκωνα τον «Μετανοείτε». Θα ρωτήσετε:

-Γιατί τους αναφέρουμε αυτούς τους τρεις Αγίους; Εμείς τιμάμε σήμερα τον άγιο Στυλιανό…

Σας τους αναφέρω όχι μόνο διότι οι άγιοι της ίδιας ημέρας συγχορεύουν και συναγάλλονται στον ουρανό, ούτε μόνο διότι πρέπει και μερικοί άγιοι να φύγουν από την άγνοια και να τους γνωρίσουμε, αλλά και διότι και οι τρεις άγιοι που αναφέραμε, μαζί με τον άγιο Στυλιανό, έχουν σχέση με το παιδί.

1.Τόπαιδί, κάθε παιδί, είναι χαρά για τους γονείς. Αλλά για τη μητέρα η χαρά έρχεται ύστερα από τη λύπη – ύστερα από πόνο μεγάλο. Οι πόνοι του τοκετού είναι από τους πιο δυνατούς πόνους· είναι «ωδίνες θανάτου». Περνάει οπό το θάνατο στη ζωή. Η σταύρωση της μητέρας φέρνει την ανάσταση του παιδιού. Γι’ αυτή τη λύπη και τον πόνο της μητέρας πριν από τον τοκετό, μίλησε ο ίδιος ο Χριστός.

Το όνομα Αλύπιος θυμίζει την αφαίρεση της λύπης. Υπάρχει ζωή χωρίς λύπη; Υπάρχει «αλύπιος άνθρωπος»; Μόνο αυτός, που περνά από τη λύπη γίνεσαι «αλύπιος»[...]
Κακία και Ακάκιος

Προστάτης λοιπόν των γονέων, που δοκιμάζουν τόσες λύπες για τα παιδιά και ο άγιος Αλύπιος, που εορτάζει σήμερα. Ο άγιος Ακάκιος είναι ο δεύτερος άγιος της σημερινής ημέρας. Άκακα τα βρέφη, όταν έρχονται στον κόσμο. Άκακοι θα έπρεπε να ήταν και οι γονείς.

Και όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.[...] Στην εποχή του αγίου Στυλιανού κατέφευγαν οι γυναίκες στον Άγιο, για να τους σώσει τα βρέφη που γεννιόνταν και από την επιδημία της εποχής δεν μπορούσαν να ζήσουν.

«Μετανοείτε»

Πώς θα λυθεί το θέμα της αδικίας εις βάρος των παιδιών; Τη λύση μας την δίνει ο τρίτος άγιος, που εορτάζει σήμερα, ο άγιος Νίκων ο «Μετανοείτε». Μετάνοια! Να η λύση. Μετάνοια δεν σημαίνει μόνο ένα δάκρυ, που κι αυτό είναι δύσκολο, σπάνια τρέχει από τα μάτια μας. Δεν σημαίνει απλώς μία εξομολόγηση, που κι αυτήν δεν την κάνουμε όπως πρέπει, με αληθινή συντριβή. Μετάνοια σημαίνει και αλλαγή τρόπου ζωής.

Να μετανοήσουν οι μεγάλοι της γης, που σπαταλούν δισεκατομμύρια δολάρια και ρούβλια για πολεμικούς εξοπλισμούς και αφήνουν να πεθαίνουν από την πείνα κάθε ήμερα 40.000 παιδάκια στα διάφορα σημεία της γης.

Να μετανοήσουν οι παράγοντες της αγωγής, όλοι εμείς, διότι αφήσαμε τα παιδιά να τα δηλητηριάζουν με αθεϊστικά συνθήματα και αντιχριστιανικές προπαγάνδες.

Να μετανοήσουν όλοι εκείνοι, που απεργάζονται την ψυχική και σωματική καταστροφή των παιδιών κι έχουν στημένες παντού παγίδες διαφθοράς, που περιμένουν ανύποπτα τα παιδιά.

Να μετανοήσουμε εμείς οι κληρικοί, διότι δεν έχουμε αγωνία για τα παιδιά, αγάπη στη νέα γενιά, διότι αφήσαμε και ξέφυγαν τα παιδιά από το δρόμο του Θεού.

Να μετανοήσουμε όλοι, διότι άμεσα ή έμμεσα σταθήκαμε εμπόδιο στο να πλησιάσουν τα παιδιά τον Ιησού Χριστό. Ο Κύριος περιμένει τα παιδιά. Μεριάστε να περάσουν τα παιδιά! Κάτω τα βρώμικα χέρια από τα παιδιά! Τα παιδιά ανήκουν στο Χριστό. Απαιτεί να του τα αφήσουμε: «Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με και μη κωλύετε αυτά»(Ματθ. 10,13).