.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Επικίνδυνος μέχρι θανάτου ο καυγάς με τη σύντροφο!

Ο τρόπος και η ένταση που κανείς καυγαδίζει με το/ τη σύντροφό του, θα μπορούσε να αποβεί, κυριολεκτικά, επικίνδυνος μέχρι θανάτου. Το άγχος που προκαλείται από μια αντιπαράθεση, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή και εγκεφαλικό, αφού αυξάνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που είναι ανεπάγγελτοι ή έχουν χάσει τη δουλειά τους, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο, ενώ οι άνδρες πιστεύεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου εξαιτίας των καυγάδων, από ότι οι γυναίκες!

Τα άτομα που καυγαδίζουν και διαφωνούν για μικροπρεπείς λόγους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι συχνές διαφωνίες στην οικογενειακή ζωή, τις προσωπικές σχέσεις και την εργασία, μπορούν όχι μόνο να απομακρύνουν έναν άνθρωπο από την ευτυχία, αλλά και να τον κάνουν να αισθάνεται συνεχώς ενοχλημένος και ανήσυχος.

Δανοί ερευνητές, βρήκαν ότι οι εριστικοί άνδρες και γυναίκες, έχουν δύο έως τρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι! Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά από έλεγχο 9875 ανδρών και γυναικών, ηλικίας μεταξύ 36 και 52 ετών, για τους οποίους σημειώθηκε η επίδραση που είχαν οι ψυχολογικές αντιδράσεις και το στρες από αυτές, στα ποσοστά πρόωρου θανάτου.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με τους φίλους, την οικογένεια, τα παιδιά, τους συναδέλφους τους, καθώς και τα πράγματα που τους έκανα δυστυχισμένους. Η μελέτη κατέληξε, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ότι, το άγχος που προκαλείται από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και οι καρδιακές νόσοι, είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο.

Παρατηρήθηκε πως, τα άτομα που είχαν τακτικές συγκρούσεις στις προσωπικές τους σχέσεις, εμφάνιζαν περίπου 50-100% πιθανότητες να πεθάνουν από κακή υγεία, αναφέρθηκε στο MD Connect. Σχεδόν το 10% των ερωτηθέντων κατηγόρησε τα παιδιά του για την πρόκληση άγχους και 9% είπαν πως η κατάσταση επιδεινώνεται από τους συντρόφους τους! Επίσης, 8% ανέφερε ότι, πιέζεται και ενοχλείται από τις κοινωνικές σχέσεις που έχει.

«Ενώ από καιρό έχει εντοπιστεί ο προστατευτικός ρόλος που έχουν οι υγιείς κοινωνικές σχέσεις, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν πως, οι κοινωνικές συναναστροφές είναι στην πραγματικότητα δίκοπο μαχαίρι, δεδομένου ότι μπορούν επίσης να είναι εξίσου καταστροφικές όταν δεν είναι ομαλές και καλές», είπε ο Δρ Simon Rego, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και διευθυντής του Κέντρου Ψυχολογίας στο Montefiore Medical Center στο Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein στη Νέα Υόρκη.

Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν πως, οι άντρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να «σπάσουν» κάτω από μεγάλη πίεση στην οικογένεια. Αυτό αποτελεί και μια κάποια εξήγηση στο ερώτημα, γιατί οι περισσότεροι αντιπρόσωποι του ισχυρού φύλλου υποκύπτουν σε νεαρή ηλικία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει πως από μόνος του ένας καυγάς μπορεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου, καθώς πιστεύεται ότι σε ένα τέτοιο τραγικό αποτέλεσμα συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι γενετικοί, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του ανθρώπου, το περιβάλλον και οι ψυχολογικές του αντιδράσεις.

Οι επιστήμονες καλούν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες τέτοιες, που θα τους καθιστούν ικανούς να χειρίζονται στρεσογόνες καταστάσεις, χωρίς να ταράζονται ή να παραμένουν ταραγμένοι για πολύ ώρα. Έτσι μπορούν να μειωθούν και οι επιπτώσεις της πρόωρης θνησιμότητας.

πηγή