.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Το ξέρατε;Οι μονογαμικοί κάνουν εξυπνότερα παιδιά!


Κάσσι Φιλιππιτζή

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα πάντα για τη μονογαμία

Οι άνθρωποι έγιναν μονογαμικοί για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το να χάσουν τη ζωή τους από τα άλλα αρσενικά που τα περιτριγυρίζουν και τελικά αυτό φάνηκε να έχει ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα: έκανε τα παιδιά έξυπνα, λένε οι επιστήμονες.

Μια ομάδα από το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, την Οξφόρδη και το Όκλαντ μελέτησε τις συνήθειες ζευγαρώματος των πιθήκων και ανακάλυψε ότι οι μητέρες καθυστερούν να ζευγαρώσουν, όταν μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Στις μη-μονογαμικές κοινωνίες, τα αντίπαλα αρσενικά προσπαθούν να σκοτώσουν τα παιδιά προκειμένου να κάνουν το θηλυκό να ζευγαρώσει πιο άμεσα.

Ωστόσο, σε κοινωνίες όπου ο σύντροφος είναι ένας και μένει μαζί τους, τα αρσενικά είναι πιο πιθανό να φροντίσουν τα παιδιά τους και να θέλουν να τα προστατεύσουν, πράγμα που οδηγεί σε πιο έξυπνα και πιο καλοαναθρεμμένα παιδιά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί «απόδειξη» ότι η προστασία των απογόνων είναι ο κύριος λόγος για να είναι μονογαμικός και ο άνθρωπος.

Μια ομάδα από το University College του Λονδίνου, συνεργάστηκε με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ, της Οξφόρδης και του Όκλαντ για να συγκεντρωθούν τα δεδομένα σε 230 είδη.

Δημιούργησαν ένα οικογενειακό δέντρο προκειμένου να ανακαλύψουν αν οι διαφορετικές συμπεριφορές έχουν εξελιχθεί μαζί μέσα στα χρόνια, και αν ναι, ποια από αυτές εξελίχθηκε πρώτα.

Αυτό τους επέτρεψε να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα του «γνωρίσματος της εξέλιξης».

Ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα των αρσενικών που σκοτώνουν τα παιδιά τους οδήγησε τις ομάδες να στραφούν από το πολυγαμικό σύστημα ζευγαρώματος στο μονογαμικό.

Στη συνέχεια, όταν η μονογαμική κοινότητα ιδρύθηκε, οι πατέρες και οι μητέρες άρχισαν να μοιράζονται τα καθήκοντα φροντίδας και όχι τις γυναίκες τους, οι οποίες είχαν αφιερωθεί στην ανατροφή των μικρών.

Μετά την εμφάνιση της μονογαμίας, τα αρσενικά είναι πολύ πιο πιθανό να φροντίσουν και να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Με το να μένουν μαζί, το αρσενικό προσφέρει προστασία στο παιδί.

Μπορεί επίσης να μοιραστεί το βάρος της φροντίδας των παιδιών και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του ευφυών παιδιών, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Είναι η πρώτη έρευνα που αποκαλύπτει αυτή την εξελικτική πορεία, την οποία οι συγγραφείς λένε ότι έχουν «πειστικά» αποδείξει.

Ο Dr Kit Opie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, έγραψε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences: «Είναι η πρώτη φορά που οι θεωρίες για την εξέλιξη της μονογαμίας ελέγχθηκαν τόσο συστηματικά, μελέτη που έδειξε ότι τελικά η παιδοκτονία είναι ο οδηγός της μονογαμίας. Πλέον δεν μπορεί να λεχθεί κάτι άλλο πάνω στην προέλευση της μονογαμίας στα θηλαστικά». 
πηγή