.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΤΕΛΕΣΗ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΦΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διαβάσαμε στο trikalavoice.gr την ακόλουθη είδηση:
“Από 1η Αυγούστου δεν θα τελούνται την ίδια μέρα γάμοι και βαφτίσεις ζευγαριών, σε μια προσπάθεια...της τοπικής Εκκλησίας να στρέψει τους πιστούς προς την παράδοση και τους Κανόνες.

Οι Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών ενημερώθηκαν κατά την τελευταία τους σύναξη, ότι μπορούν να τελούν ταυτόχρονα γάμο και βάφτιση (τάση που πήγαινε να γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια για πολλά ζευγάρια) έως 31 Ιουλίου. 

Από την ημερομηνία αυτή και μετά θα πρέπει να τελούνται σε διαφορετική ημερομηνία ο γάμος και σε διαφορετική η βάφτιση. 

Όπως επισημαίνουν στο trikalavoice.gr κύκλοι της Μητροπόλεως «με τη μόδα αυτή που έτεινε να επικρατήσει, ήταν σαν να ευλογούσε η Εκκλησία μας τις προγαμιαίες σχέσεις των ζευγαριών. 

Οφείλουμε δε να δείχνουμε τον πρέποντα σεβασμό και προσοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας. 

Και ο γάμος και η βάφτιση είναι δυο ξεχωριστά Μυστήρια, από τα σπουδαιότερα της Ορθοδόξου πίστεώς μας και σε κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ είναι ένας από τους πιο πνευματικούς επισκόπους που διαθέτει σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος.

Ενας από τους 12 αδιάβλητους Μητροπολίτες που εκθρόνισε χωρίς δική και απολογία η Σεραφειμική λαίλαπα, με τη βοήθεια του ταξίαρχου Ιωαννίδη.

Σήμερα ο Σεβ. Σταγών δίνει τη μαρτυρία του σε πολλούς τομείς με τον δικό του αθόρυβο κατά Θεόν τρόπο με τον οποίο ποιμαίνει την Μητρόπολή του.

Σε αντίθεση με ορισμένους Μητροπολίτες, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε άλλο εκτός από το να σκανδαλίζουν τους πιστούς και να γυροφέρνουν με τις πολύτιμες αρχιερατικές τους στολές την Ελλάδα και επέκεινα για κάθε είδους πολυαρχιερατικά συλλείτουργα σε πανηγύρεις, ονοματήρια και άλλες ευκαιρίες κουφότητας, ο Σεβ. Σταγών βρίσκεται - εκτός από σπάνιες περιπτώσεις - στη Μητρόπολή του και ποιμαίνει το λαό του Θεού που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος.

Τόσον ο ίδιος όσο και κληρικοί και λαικοί της Μητροπόλεως του έδωσαν την πιο σθεναρή μαρτυρία κατά της απο-ορθοδοξοποίησης του μαθήματος των θρησκευτικών. 

Τώρα ο Σεβασμιότατος βάζει τέρμα στην έμμεση ενθάρρυνση των προγαμιαίων σχέσεων εκ μέρους της Εκκλησίας.

Απαγορεύει εφεξής την ταυτόχρονη τέλεση του γάμου και της βάφτισης των παιδιών, όπως δυστυχώς έγινε της μόδας τον τελευταίο καιρό να συμβαίνει, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Κυπρο - όπως πληροφορούμαι - με βαθύτατη θλίψη.

Είδαμε πριν λίγες μέρες την εγκύκλιο του Σεβ. Σπάρτης - ενός άλλου αληθινά πνευματικού επίσκοπου της Εκκλησίας - που αναφερόταν στο ίδιο θέμα.

Επιτέλους!

Η Εκκλησία πρέπει να μιλήσει και να νουθετήσει κατάλληλα τα παιδιά της και να εξηγήσει ότι οι πρό και εκτός του εκκλησιαστικού γάμου σαρκικές σχέσεις οποιαδήποτε μορφής δεν συνιστούν “έξαλμα προς τον Θεό”, όπως διδάσκουν οι Νεορθόδοξοι και οι Νεονικολαίτες, αλλά μεγάλη αμαρτία που σκοτίζει την ψυχή του ανθρώπου όσο ελάχιστα πάθη.

Ούτε άμεση, ούτε έμμεση ενθάρρυνση των ανθρώπων να αμαρτάνουν δεν είναι επιτρεπτή από την Εκκλησία. 

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον Σεβ. Σταγών και ελπίζουμε ότι οι θέσεις των δύο όντως πνευματικών αυτών επισκόπων της Εκκλησίας μας θα γίνουν οι θέσεις όλων των ιεραρχών μας.

Πολύ χρήσιμη θα ήταν η έκδοση εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για το θέμα.

πηγή