.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η κρίση σώζει τους γάμους



Η οικονομική κρίση σώζει τον γάμο. Κάθετη πτώση στις αιτήσεις των διαζυγίων παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν να παραμείνουν μαζί αφήνοντας στο περιθώριο τις διαφορές τους, φοβούμενοι την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Ο τρόμος της ανεργίας, η διατροφή, αλλά και το γεγονός ότι και οι δυο μαζί μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα τούς κρατούν ενωμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2002 εκδόθηκαν 11.080 οριστικές αποφάσεις διαζυγίων στην Ελλάδα, με τα συναινετικά διαζύγια να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος (7.641). Το 2008, χρονιά με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα διαζύγια ανήλθαν σε 13.163 σε όλη τη χώρα, με 9.118 να είναι συναινετικά.

Για το 2011 και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ποσοστά των διαζυγίων φαίνεται ότι θα έχουν πτώση ώς και 27%!

«Εκείνο που θα ταράξει ουσιαστικά τα ζευγάρια είναι το πρόβλημα της ανεργίας» λέει η οικογενειακή σύμβουλος Τένια Μακρή. «Η τάση σήμερα είναι η συσπείρωση της οικογένειας και όχι η διάλυσή της. Θα δούμε πολλά ζευγάρια να σπάνε, όχι γιατί η γυναίκα μόνο θα βλέπει τον άντρα ως μη δυνατό, αλλά και γιατί ο ίδιος ο άντρας θα ντρέπεται για την κατάστασή του. Οποιος από τους δυο θα καταφέρει να κρατήσει τη δουλειά του θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να σώσει τον γάμο του. Αν η γυναίκα θα είναι αυτή που θα εργάζεται, τότε πραγματικά θα δούμε την αυτοθυσία της».

«Υπάρχει τρομερή ανασφάλεια»

«Τα ζευγάρια επισκέπτονται τον δικηγόρο προκειμένου να ρωτήσουν κάποια διαδικαστικά πράγματα σε σχέση με το διαζύγιο, αλλά και το οικονομικό σκέέλος» λέει η δικηγόρος Κατερίνα Μαυροειδή, που έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις διαζυγίων.

«Στην πορεία παρατηρείται ότι αποφεύγουν να ξεκινήσουν την διαδικασία. Υπάρχει τρομερή ανασφάλεια, ιδιαίτερα από τις γυναίκες, και για το αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και στην καθημερινή διαβίωση, καθώς και τι θα γίνει στην περίπτωση που ο άντρας δεν θα μπορεί να παρέχει διατροφή, είτε από μείωση του μισθού του είτε από απώλεια της εργασίας του. Μιλάμε για ανατροπή, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, οπότε ίσως τα ποσοστά διαζυγίων μειωθούν ακόμα περισσότερο».

«Η οικονομική ανεξαρτησία αιτία χωρισμού»

«Η οικονομική ανεξαρτησία ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια η βασικότερη αιτία διαζυγίων» τονίζει η Χάρις Συμεωνίδου, οικονομολόγος - δημογράφος. «Τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έδειχναν ότι όσο περισσότερο οικονομικά ανεξάρτητη αισθανόταν μια γυναίκα τόσο πιο εύκολα έφτανε στον χωρισμό και γι’ αυτό τα αποτελέσματα έδειχναν τις γυναίκες να επιλέγουν το διαζύγιο πιο εύκολα από τους άντρες. Αυτό σημαίνει ότι τώρα, με τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κρίση, τα ζευγάρια δεν θα φτάνουν εύκολα στον χωρισμό. Για να ξεκινήσεις μια καινούργια ζωή σήμερα, χωριστά από τον σύντροφό σου, χρειάζεται να είσαι καλά οικονομικά».


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

πηγή