Για ποιο λόγο όσο γερνάμε συρρικνωνόμαστε; Επιστήμονες από την Καλιφόρνια ψάχνουν την απάντηση
Μεγαλώνοντας, όλα (ή έστω τα περισσότερα) πάνω μας μικραίνουν. Μια σχετική αμερικανική έρευνα βάζει κάτω από το μικροσκόπιό της τα μέρη του κορμιού μας καθώς και διάφορα άλλα όργανα του, προσπαθώντας να δει και να καταλάβει γιατί αυτά… συρρικνώνονται με το πέρας των ετών.
Καθημερινά όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν αυξομειώσεις του ύψους τους που μπορεί να φτάσει τα 1,8 εκατοστά. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 40 ετών, παρατηρείται μόνιμη μέση απώλεια ύψους κατά περίπου 1 εκατοστό κάθε 10 χρόνια επειδή οι 23 μεσοσπονδύλιοι δίσκοι στην σπονδυλική μας στήλη χάνουν σταδιακά την ικανότητα αναπλήρωσης του νερού που χάνουν μέσα στην ημέρα. Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Αλβαράδο στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, τις ΗΠΑ, λένε πως μέχρι το θάνατό του, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει κοντύνει μέχρι και 5 εκατοστά σε σχέση με το ύψος που είχε στα 30 του χρόνια!
Καθώς μεγαλώνουμε, συρρικνώνεται η μυϊκή μας μάζα, η οποία φτάνει στο μέγιστο επίπεδό της στις ηλικίες 20 έως 30 ετών, στην ηλικία των 40 ετών, με αποτέλεσμα να χάνουμε δύναμη και ευλυγισία. Επιπλέον, ελαττώνεται η οστική μας μάζα, κάνοντας τα οστά μας λιγότερο πυκνά και περισσότερο εύθραυστα.
Γύρω στα 40 μας αρχίζει να ελαττώνεται και η οπτική μας ικανότητα, αφού τα μάτια χάνουν βαθμιαία την ικανότητα να προσαρμόζουν το σχήμα του οφθαλμικού φακού, ώστε να εστιάζει καλά στα κοντινά αντικείμενα.
Άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στα μάτια είναι μείωση της παραγωγής δακρύων και λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Στην ίδια ηλικία μικραίνει κατά 10-15% ο όγκος του εγκεφάλου μας (που κυμαίνεται στο ενάμιση κιλό) με αποτέλεσμα η μνήμη, ιδίως η βραχυχρόνια, να γίνεται λιγότερο αποδοτική και τα αντανακλαστικά μας να μειώνονται. Η κατάσταση των δοντιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια και την φροντίδα τους, αλλά το πέρασμα των ετών μπορεί να μειώσει την παραγωγή σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά βακτήρια, με συνέπεια τα δόντια να γίνουν πιο ευπαθή.
Ενα άλλο όργανο που μικραίνει με την ηλικία, δυστυχώς για τους αντρες, είναι το πέος. «Το πέος ενός αντρα 30 ετών και μήκους 18 εκατοστών σε στύση, μπορεί, μετα τα 60 του χρονια, να κυμαίνεται μεταξύ 15-16 εκατοστών σε στύση», επισημαίνει ο δρ. Ιρβιν Γκόλντσταϊν .
Αντιθέτως, υπάρχουν και τα μέρη εκείνα του σώματος μας, που αντί να μικραίνουν, μεγαλώνουν, όπως τα αυτιά μας (που μεγαλώνουν κατά 0.22 χιλιοστά ετησίως) ή οι πατούσες μας. Μάλιστα, οι ορθοπεδικοί λένε πως ένας άνθρωπος μετά τα 40 του χρόνια μπορεί να δει την πατούσα του να μεγαλώνει τόσο, ώστε να χρειαστεί να «ανέβει» ένα ολόκληρο νούμερο παπούτσι.
πηγή