.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος για τα συζυγικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια της νηστείας

Στην εφημερίδα «Στάνταρτ» της Σόφιας με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σλίβεν κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος αναφέρθηκε στα συζυγικά καθήκοντα κατά την διάρκεια της νηστείας.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος μεταξύ άλλων τόνισε, ότι "ούτε στην Αγία Γραφή, ούτε σε άλλα ιερά κείμενα υφίσταται απαγόρευση για την εκτέλεση των συζυγικών καθηκόντων στη διάρκεια της νηστείας πριν τα Χριστούγεννα".

«Όμως, οι απολαύσεις αυτού του είδους αφορούν μόνο τους παντρεμένους με εκκλησιαστικό γάμο», διευκρίνισε αμέσως ο Μητροπολίτης Σλίβεν.

Εν συνεχεία πρόσθεσε, ότι «οι παντρεμένοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο "κάλεσμα" του/της συζύγου του/της, διότι αν δεν το κάνουν, σπρώχνουν με τα ίδια τους τα χέρια τον/ τη σύζυγο τους στο αμαρτωλό μονοπάτι της μοιχείας".

Επίσης, ο κ. Ιωαννίκιος αναφέρθηκε και σε όσους δεν είναι παντρεμένοι, τονίζοντας πως «όσοι δεν ανήκουν στην "ομάδα" των παντρεμένων θα πρέπει, να κάνουν υπομονή μέχρι την πάροδο της νηστείας των Χριστουγέννων.»

Ωστόσο και οι δύο υπογραμμίζουν ότι "καλό και ορθό είναι, τις άγιες αυτές μέρες ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός να ακολουθήσει με βαθιά πίστη και αφοσίωση στον Κύριο, την πορεία της αυτοκάθαρσης και της αναζήτησης της πνευματικής τελειότητας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σλίβεν.


πηγή