.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Προβέντα (νυφιάτικο ψωμί)


Υλικά:

· 1 ½ κιλό μαλακό αλεύρι

· 50 γρ. περίπου φρέσκια μαγιά (1 κυβάκι)

· 1 φακελάκι τριμμένο μαχλέπι

· 1 φακελάκι τριμμένο κακουλέ

· 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα τριμμένη

· 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

· ½ φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο

· 1 κουταλιά σούπας αλάτι

· 600 ml χλιαρό νερό

Ζύμη για τη διακόσμηση

· ζύμη (χωρίς τα μπαχαρικά και τη μαγιά)

· μέλι

· κλωνάρι βασιλικού

Εκτέλεση :

1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και σιγά – σιγά προσθέτουμε τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται.

2. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη. (Για να το πετύχουμε αυτό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι, αναλόγως.)

3. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για μερικές ώρες (μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο).

4. Αφού φουσκώσει, το ζυμώνουμε πάλι κι έπειτα το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.

5. Τα σχέδια που θα διακοσμήσουν το ψωμί, μπορούμε να τα ετοιμάσουμε όση ώρα περιμένουμε τη ζύμη να φουσκώσει ή ακόμα και από την προηγούμενη μέρα φυλάγοντάς τα με μεμβράνη στο ψυγείο.

6. Αφού τοποθετήσουμε το ζυμάρι στο λαδωμένο ταψί (Νο 4) το στολίζουμε με ό,τι σχέδια θέλουμε (λουλουδάκια, κλαδάκι, στεφανάκια ακόμα και τα αρχικά των μελλόνυμφων) και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει – μέχρι να διπλασιαστεί.

7. Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς (καλύτερα στην αντίσταση) για 1 ώρα και 15΄. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί και από μέσα και για να μην ¨αρπάξει¨.

8. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να χλιαρίνει λίγο και μετά το βγάζουμε από το ταψί.

9. Το ραντίζουμε με διάλυμα μελιού με τη βοήθεια του κλαδιού του βασιλικού. Έτσι αποκτά και γλύκα και γυαλάδα.