24-06-09 Συνόδευε τον αρραβώνα στη Μ. Ασία και το «κλείσιμο» του γάμου. Πρόκειται για σιρόπι από αμύγδαλα ή πικραμύγδαλα, καρπός που συμβόλιζε την ευγονία και την απόκτηση υγιών παιδιών.
Υλικά:
* 1 κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
* 10 πικραμύγδαλα
* 2 κιλά ζάχαρη
* 2 κουταλιές ανθόνερο
Εκτέλεση :
1. Ζεματάμε σε βραστό νερό τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζουμε (ή αγοράζουμε έτοιμα ξεφλουδισμένα).
2. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ με 1 ποτήρι νερό, μέχρι να γίνουν χυλός.
3. Τοποθετούμε σε 1 κατσαρόλα ένα σουρωτήρι (καλύτερα με μικρές τρύπες) και από πάνω 1 τουλπάνι ή μια πολύ λεπτή πετσέτα και σουρώνουμε προσεκτικά το χυλό.
4. Συμπληρώνουμε 4-5 ποτήρια νερό και ξεπλένουμε καλά το χυλό.
5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το απόσταγμα του αμυγδάλου τη ζάχαρη και το ανθόνερο και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει.
6. Την ώρα που βράζει (η σουμάδα) την ανακατεύουμε και την ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
7. Θεωρείται έτοιμη, όταν σχηματιστεί ένα γαλακτώδες πηχτό σιρόπι.
Σερβίρεται (αφού την αραιώσουμε πρώτα με κρύο νερό) με σκόνη κανέλας.