.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η ιδανική νταντά και πώς θα την αναγνωρίσετε


της Έλενας Μπούλια

Σε έναν ιδανικό κόσμο τα παιδιά θα μεγάλωναν με τους γονείς τους. Οι γονείς θα μπορούσαν να εργάζονται εναλλάξ, ώστε να περνούν εξίσου ποιοτικό χρόνο με τα μικρά τους, και τα χρήματα που θα κέρδιζαν θα ήταν αρκετά ώστε να αποκτήσουν όσα παιδιά θέλουν. Σε έναν λιγότερο ιδανικό κόσμο, στον οποίον και οι δύο γονείς θα έπρεπε καθημερινά να εργάζονται, όλα τα παιδιά θα είχαν πρόθυμους και αξιόπιστους παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι μετά χαράς θα «κρατούσαν» τα παιδιά όταν οι γονείς δεν θα ήταν στο σπίτι, ανατρέφοντάς τα σωστά, με ασφάλεια και ψυχαγωγία. Στον πραγματικό κόσμο υπάρχουν οι νταντάδες.

Η νταντά -γένους όχι πάντα θηλυκού, αλλά ας μας συγχωρέσουν οι κύριοι που κάνουν την ίδια δουλειά, δεν υπάρχει ακόμα ο αρσενικός τίτλος- είναι στην πραγματικότητα μία υπάλληλος στην υπηρεσία απεγνωσμένων γονιών που αναζητούν ένα αξιόπιστο, φιλικό πρόσωπο, το οποίο θα φροντίσει και θα φυλάξει το παιδί τους τις ώρες της ημέρας που εκείνοι δεν θα μπορούν να είναι μαζί του. Κάποιες νταντάδες μένουν στο σπίτι, μαζί με την οικογένεια, κάποιες εργάζονται εκεί λίγες ώρες μόνο την ημέρα, ενώ οι περισσότερες προσλαμβάνονται για full οκτάωρο –συχνά και για σαββατοκύριακα ή αργίες.

Πού θα βρω νταντά για το παιδί μου;
Οι περισσότεροι γονείς αναζητούν νταντά για το παιδί τους μέσω γνωστών και φίλων, προκειμένου να βρουν ένα άτομο που έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει δώσει θετικά δείγματα. Άλλοι στρέφονται σε φιλικά πρόσωπα που πιθανώς να ενδιαφέρονταν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, έναντι κάποιας οικονομικής αμοιβής (π.χ. σε κάποια γειτόνισσα, τη μαμά κάποιου φίλου ή φίλης). Κάποιοι αναζητούν αγγελίες μέσω εφημερίδων, λύση με την οποίοι κάποιοι πιθανώς θα νιώσουν άσχημα, καθώς δεν έχουν έτσι κάποια σύσταση για το άτομο που πιθανώς θα επιλέξουν. Αν καμία από τις παραπάνω εκδοχές δεν σας ικανοποιεί, οι παρακάτω προτάσεις θα σας φανούν σίγουρα πιο χρήσιμες.

- SuperNtantades.gr
Το portal Super Ntantades δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο προκειμένου να συγκεντρώνει βιογραφικά βρεφονηπιαγωγών, babysitters, βοηθών μητέρων, βρεφοκόμων, νταντάδων ή απλά μανάδων με εμπειρία στην φύλαξη παιδιών, οι οποίες ενδιαφέρονται να εργαστούν ως νταντάδες, ώστε μέσω αυτού να μπορούν οι γονείς να έρχονται σε επαφή μαζί τους. Η χρήση του portal είναι πολύ απλή. Ο γονιός μπορεί απλά να αναζητήσει βιογραφικά –ανάμεσα σε δεκάδες, να διαλέξει αυτά που τον ενδιαφέρουν, να στείλει ένα μήνυμα στην υπηρεσία του Super Ntantades ζητώντας τα στοιχεία επικοινωνίας της εκάστοτε κοπέλας που ψάχνει δουλειά και έπειτα να επικοινωνήσει ο ίδιος με την κοπέλα. Χρήσιμο είναι το γεγονός ότι στα περισσότερα βιογραφικά αναφέρεται και το ποσό που επιθυμεί η κάθε κοπέλα ανά ώρα. Επίσης, οι γονείς έχουν την δυνατότητα έναντι 40 ευρώ να αναρτήσουν την αγγελία τους προσφέροντας εργασία, η οποία θα προωθηθεί σε ενδιαφερόμενες νταντάδες.

Forums για γονείς:
- Parents.gr: Για να «πιάσετε κουβέντα» με άλλους γονείς και να μοιραστείτε τους προβληματισμούς, τις απορίες και τις γνώσεις σας θα πρέπει να εγγραφείτε στο Forum της ιστοσελίδας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και έτσι κάθε φορά θα μπορείτε να συμμετέχετε άμεσα σε συζητήσεις.
- Mammyland.com: Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το forum του Mammyland, ένα portal με χρήσιμες πληροφορίες για τις μέλλουσες και νέες μαμάδες, στο οποίο ανταλλάσσονται απόψεις και… τηλέφωνα «τσεκαρισμένων» νταντάδων.

Γραφεία ευρέσεως εργασίας που ειδικεύονται σε νταντάδες και baby sitters, ενδεικτικά:
- Job Center Group, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3800202.
- Άνταμς, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 6396805
- Αθήναιον, τηλέφωνο επικοινωνίας 2105228197.
- Ακρόπολις, τηλέφωνο επικοινωνίας 2105232480.
- Baby-sitters and family care, στην Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310226726.
- Care M.gr στην Πάτρα, τηλέφωνο επικοινωνίας 2610 420185.

Με τι κριτήρια θα επιλέξω νταντά για το παιδί μου;
Ήδη από το πρώτο τηλεφώνημα στην επίδοξη νταντά του παιδιού σας θα μπορέσετε να σχηματίσετε μία πρώτη εικόνα. Δεν έχει νόημα να κανονίσετε ραντεβού με άτομα που δεν σας πείθουν ούτε καν τηλεφωνικά. Όταν πλέον θα έχετε καταλήξει σε κάποια βιογραφικά που σας φαίνονται ενδιαφέροντα, προγραμματίστε ραντεβού στο σπίτι σας για να γνωρίσετε τα άτομα πίσω από αυτά, αναζητώντας στα στοιχεία του χαρακτήρα τους πρώτα και πάνω από όλα υπευθυνότητα.

Γνωρίζετε έτσι κι αλλιώς τις ανάγκες του παιδιού σας: Το μικρά παιδιά χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και προσοχή σε πρακτικά ζητήματα, τα λίγο μεγαλύτερα έχουν ανάγκη από δημιουργική απασχόληση. Πέρα από την καλή διάθεση για όλα τα παραπάνω που πρέπει να χαρακτηρίζει την υποψηφία νταντά σας, σημαντικό είναι να σας απαντήσει και σε θέματα όπως:
- Η οικογενειακή της κατάσταση (π.χ. αν έχει και η ίδια παιδιά και πόσο μεγάλα είναι αυτά).
- Η εκπαίδευση-μόρφωσή της (θα ήταν χρήσιμο να έχει κάποια παιδαγωγική εξειδίκευση).
- Ο τρόπος που αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις (π.χ. τι θα έκανε αν το παιδί έπεφτε και χτυπούσε).
- Αν καπνίζει, πίνει ή κάνει άλλες καταχρήσεις.

Συζητήστε από την αρχή μαζί της όλα της τα καθήκοντα (π.χ. θα χρειάζεται να σας μαγειρεύει; Να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο;) και ξεκαθαρίστε της με ποιον τρόπο λειτουργεί η οικογένειά σας, ποιοι είναι οι κανόνες του σπιτιού σας και πόσο σημαντικό είναι αυτοί να τηρούνται. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να συμφωνήσετε την αμοιβή και την ασφάλισή της, την οποία οφείλετε να καταβάλλετε εντός της προθεσμίας που έχετε ορίσει. Ξεκαθαρίστε στη νταντά ότι απαγορεύεται να φωνάξει ή να χτυπήσει το παιδί και υποδείξτε της τον τρόπο με τον οποίο βάζετε εσείς τα όρια, ώστε να τον ακολουθεί πιστά.

Τι να προσέξετε
Όταν πλέον θα έχετε καταλήξει ανάμεσα σε δύο-τρεις νταντάδες προγραμματίστε ένα δεύτερο ραντεβού με την κάθε μία και το παιδί σας, αφήνοντάς τους λίγο χρόνο μαζί και παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίον προσπαθεί η νταντά να το προσεγγίσει, πώς φέρεται και του μιλά, καθώς και πώς αντιδρά το παιδί. Αν το παιδί είναι μεγάλο μπορεί να σας εκφράσει την προτίμησή του, που ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική σας επιλογή.

Ακόμα, όμως, και όταν θα έχετε καταλήξει στο άτομο που σας φαίνεται πιο έμπιστο και συμπαθητικό από κάθε άλλο και ξεκινήσετε την συνεργασία σας δεν πρέπει να εφησυχάσετε. Αν το παιδί σας είναι μεγάλο, θα πρέπει καθημερινά να το ρωτάτε πώς πέρασε τη μέρα του με την νταντά, αλλά και να παρατηρείτε από την συμπεριφορά του αν είναι χαρούμενο ή μελαγχολικό. Αν πάλι το παιδί σας είναι μωρό και μπορείτε να ξεπεράσετε τέτοιου είδους ηθικά διλήμματα, μία κρυφή κάμερα στο μέρος που θα περνούν η νταντά και το μωρό σας την περισσότερη ώρα της ημέρας είναι πάντα η ασφαλέστερη λύση για να παρατηρείτε με ακρίβεια πώς φέρεται η νταντά στο μωρό σας. Αν πιστεύετε ότι θα δυσκολευτείτε στην τοποθέτησή της, απευθυνθείτε στο κατάστημα από το οποίο θα την αγοράσετε για να σας φέρουν σε επαφή με κάποιον ηλεκτρονικό που θα την εγκαταστήσει και θα σας δείξει πώς λειτουργεί.

πηγή