30-06-09 Το γαμοπίλαφο είναι παραδοσιακό φαγητό της Κρήτης που προσφέρεται ακόμα και σήμερα στους γάμους, στην Κρήτη.
Υλικά:
* 1 κιλό ζυγούρι (ή αρνί - κατσίκι)
* 1 ½ κιλό κότα
* 2 νεροπότηρα ρύζι νυχάκι
* 2 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο ή απλό βούτυρο
* ½ ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
* μπαχάρι
* αλάτι
* πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βάζουμε να βράσουν μαζί, περίπου για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας αλάτι και τους κόκκους του πιπεριού.
2. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κρέατα και τα αλατοπιπερώνουμε.
3. Σουρώνουμε το ζωμό και μετράμε. Σε 3 νεροπότηρα ζωμό αντιστοιχεί 1 ποτήρι ρύζι.
4. Σε μια κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά. Το ανακατεύουμε συχνά να μην κολλήσει μέχρι να τραβήξει όλο το ζωμό (15 – 20 λεπτά). ΠΡΟΣΟΧΗ! να μη γίνει λαπάς. Προς το τέλος, λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε 1 φλιτζανάκι καφέ χυμό λεμονιού.
5. Σ’ ένα μπρίκι, καίμε το στακοβούτυρο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 5 λεπτά.
6. Σερβίρεται χώρια το ρύζι από το κρέας.