.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Χαϊμαλιά – Φυλαχτά (Σκιάθου)




25-08-09 Υλικά ζύμης :



· 1 κιλό αλεύρι


· 1 ποτήρι χλιαρό νερό

· Λίγο Λάδι

· Αλάτι





Εκτέλεση :




1. Τρίβουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι μέχρι να γίνουν ψιλός τραχανάς.


2. Μετά προσθέτουμε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη, χωρίς όμως να κολάει.

3. Έπειτα, φτιάχνουμε λεπτά και μεγάλα φύλλα και τα κόβουμε σε τρίγωνο σχήμα.



Υλικά γέμισης :




· 100 – 200 γρ. χοντρό κοπανισμένο παξιμάδι


· 1 κιλό καρύδια αλεσμένα (λίγο χοντρά)

· 1 κουταλιά σούπας κανέλα

· 1 κουταλιά σούπας μοσχοκάρυδο

· 5 κουταλιές σούπας κονιάκ

· Ξύσμα πορτοκαλιού

Τη γέμιση την ετοιμάζουμε πριν από τη ζύμη, έτσι ώστε να κρυώσει μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά της γέμισης, προσθέτουμε και το σιρόπι και ανακατεύουμε πάλι, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Υλικά σιροπιού :

· 2 ποτήρια νερό

· 1 κιλό ζάχαρη

· 1 ποτήρι μέλι



1. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν μέχρι να δέσει.




2. Μετά προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει.




Υλικά διακόσμησης :




· Γαρύφαλλα ολόκληρα


· Άχνη

· Κανέλα





Εκτέλεση :




1. Παίρνουμε μια λωρίδα, βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση στη μυτερή της άκρη και μετά το διπλώνουμε σαν τυροπιτάκι (τρίγωνα).




2. Αφού το διπλώσουμε, καρφώνουμε στις 3 άκρες – γωνίες του γαρύφαλλα.




3. Μετά, αφού βάλουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι να καεί, τα βυθίζουμε ένα – ένα με μια τρυπητή κουτάλα ίσα – ίσα να φουσκώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ! να μην τα κάψουμε.




4. Βγάζοντάς τα, τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.






Καλή επιτυχία


και

η ώρα η καλή