.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Ξεροτήγανα

Πρόκειται για μια παραδοσιακή κρητική συνταγή, φτιαγμένα με το παραδοσιακό ελαιόλαδο και την περίφημη ρακή της Κρήτης, τα οποία σερβίρονται στους γάμους.


Υλικά:

(Ζύμη)

* 1 κιλό αλεύρι σκληρό
* 1 κρασοπότηρο ρακή
* 1 κουταλιά ελαιόλαδο
* 1 κουταλιά αλάτι



(Σιρόπι)

* 1 κιλό ζάχαρη
* ½ κιλό νερό
* 5-6 κουταλιές σούπας κανέλα
* ½ κρασοπότηρο μέλι
* Λίγο λεμόνι



* Καρύδια, κανέλα κ σουσάμι για το πασπάλισμα



Εκτέλεση:

1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

2. Ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.

3. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου και το κόβουμε σε 4 μικρότερες.

4. Βάζουμε σε ένα τηγάνι με ΠΡΟΣΟΧΗ να καεί το λάδι.

5. Όταν καεί το λάδι, τυλίγουμε μια - μια τις λωρίδες στα δάχτυλά μας, ξεκινώντας από τα 2 δάχτυλα, μετά στα 3 και μετά στα 4 μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.

6. Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

7. Γυρίζουμε με 2 πιρούνια και με προσοχή τους κολλημένους αυτούς κρίκους, ώστε να μη χάσουν το στρόγγυλο σχήμα τους.

8. Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο, το βγάζουμε και το ακουμπάμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί, για να φύγει το περίσσιο λάδι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα.

9. Αφού τα τηγανίσουμε όλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

10. ΣΙΡΟΠΙ: Βράζουμε 15 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλλα. Στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.

11. Βουτάμε ένα – ένα τα ξεροτήγανα στο καυτό σιρόπι να πάρουν βράση και μετά τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλλα (αν θέλουμε αντικαθιστούμε κάποιο με το σουσάμι).

Καλή επιτυχία