.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Χαλκίδος: ''Πολλές φορές συμβουλεύσαμε, τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως''

Chalkidos - Ierarxia
Εγκύκλιο για το Μυστήριο του Βαπτίσματος εξέδωσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος π. Χρυσόστομος, με την οποία απαγορεύει τον στολισμό όλων των Ιερών Ναών της Ιερής Μητρόπολης Χαλκίδος κατά την διάρκεια της τέλεσης του Ιερού Μυστηρίου.
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφέρει χαρακτηριστικά ''πολλές φορές συμβουλεύσαμε, παραπονεθήκαμε, διδάξαμε σε κηρύγματα, ευκαίρως ακαίρως, τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως''.
Ακολουθεί το κείμενο :
Παρατηρώ ότι, κατά τα τελευταία κυρίως χρόνια, μία επικίνδυνη τάση εκκοσμικεύσεως έχει εισέλθει και στον ιερό χώρο της θείας λατρείας, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία των τελουμένων αγίων μυστηρίων, τα οποία και γελοιοποιούνται ενίοτε, με τις επιλογές μας και τη στάση μας.
Με την αγάπη, λοιπόν, που σας έχω, αλλά και το αίσθημα μεγάλης ευθύνης το οποίο με διακατέχει, ως Επίσκοπο, σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ αυτά που σήμερα σας γράφω και έχουν σχέση με το άγιο Βάπτισμα, το οποίο αποτελεί την θύρα της Βασιλείας των Ουρανών.
Πρέπει, κατ' αρχήν, όλοι να κατανοήσουμε ότι το Βάπτισμα δεν είναι παιγνίδι. Βαπτίζουμε τα παιδάκια μας στην βρεφική τους και τη νηπιακή ηλικία, εντάσσοντάς τα στο σώμα και τη Χάρη του Χριστού, την Αγία μας Εκκλησία, αλλ' αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει και να μετατρέψουμε την Εκκλησία μας (τον Ι. Ναό μας) σε παιδική χαρά.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μας προϊδεάζουν, είναι αλήθεια, πολλά από τα προσκλητήρια, τα οποία, στην προσπάθειά τους να πρωτοτυπήσουν, δίνουν την εντύπωση ότι μας προσκαλούν σε «πάρτυ» και όχι σε μυστήριο.
Ακολουθεί ο δήθεν στολισμός στον Ιερό Ναό, που αρχίζει από τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας και επεκτείνεται τις περισσότερες φορές και εντός Αυτής και περιλαμβάνει μπαλόνια, κορδέλες, μίκυ μάους, λουλούδια, κ.λπ. 
Δυστυχώς, ούτε η κολυμβήθρα εξαιρείται από τέτοιους στολισμούς, ενώ και στις λαμπάδες, που συμβολίζουν το φως του Χριστού, ακόμη-ακόμη και στο μπουκάλι με το λάδι τοποθετούνται φιγούρες κινουμένων σχεδίων, αρκουδάκια, κουκλάκια και ο,τι άλλο επινοεί το εμπορικό δαιμόνιο, άσχετο πάντως με το μυστήριο. Αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχισθούν. 
Πολλές φορές συμβουλεύσαμε, παραπονεθήκαμε, διδάξαμε σε κηρύγματα, ευκαίρως ακαίρως, τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως. 
Τίποτε από όσα αναφέρθηκαν η άλλα αυτού του κοσμικού πνεύματος δεν επιτρέπεται στο εξής να τοποθετούνται στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού η, πολύ περισσότερο, εντός Αυτού. 
Εάν οπωσδήποτε επιθυμεί κάποιος να κάμει τέτοιους στολισμούς, τότε ας στολίσει την αίθουσα της δεξιώσεως η την οικία του. 
Δυστυχώς, όλα αυτά που κοστίζουν πολλά χρήματα, όπως και τα άλλα έξοδα των φωτογραφιών, βίντεο, κέντρων διασκεδάσεως κ.λπ. συνυπολογίζονται απερίσκεπτα και πάντως άδικα από τους ενδιαφερομένους στα έξοδα των μυστηρίων, με αποτέλεσμα να διακηρύττεται πλέον ότι τα μυστήρια της Εκκλησίας κοστίζουν και γι' αυτό προπαγανδίζονται ως απλά και φθηνά, συνεπώς και προτιμητέα, τα πολιτικά.
Αγαπητά μου παιδιά,
Σας παρακαλώ, να κατανοήσετε όσα με πολλή αγάπη σας έγραψα και να μη με παρεξηγήσετε. Σκεφθήτε, παρακαλώ, ότι θα μπορούσα να σιωπήσω και να είμαι καλός με όλους, υπάκουος σε όλων τις επιθυμίες.
Πιστεύω, όμως, ότι δεν επιθυμείτε τέτοια ψεύτικη μεταχείριση, που θα έχει για μένα αυστηρότατη τιμωρία από το Θεό και για σας και τα σπλάγχνα σας οδυνηρές συνέπειες.
Η αθεοφοβία και η ασέβεια παιδαγωγείται από το Θεό, για να συνέρχονται από την αναισθησία τους όσοι αναιδώς παρανομούν.
Με την ευκαιρία μάλιστα αυτής της επικοινωνίας, σας συνιστώ, να προσφέρετε στους συμμετέχοντες στη Βάπτιση, ως μαρτυρικά, «φλουράκια», που εικονίζουν το Χριστό και την Παναγία, τον τίμιο Σταυρό η μικρά εικονίδια του αγίου, του οποίου ο νεοφώτιστος έλαβε το όνομα. Και για την ενδυμασία θέλω να σας συμβουλεύσω.
Η παράδοση της Εκκλησίας μας, θέλει λευκά τα ενδύματα του Βαπτισθέντος, προκειμένου, και δι' αυτού του τρόπου, να δηλώνεται η λευκότης και η λαμπρότης του άσπιλου και αμόλυντου ψυχικού χιτώνα, τον οποίο έλαβε ο νεοφώτιστος, ενδυσάμενος τον Χριστό.
Δεν είναι, λοιπόν, αμαρτία και εντροπή να υπακούουμε, καλοπροαίρετα δεν λέγω, όχι σωστά όμως, σε ό,τι μας επιβάλλει η μόδα και όχι στην Εκκλησία, της οποίας γίνεται μέλος το παιδί μας με το Βάπτισμα;
Και οι μεγάλοι, ακόμη, πρέπει να προσέξουμε την συμπεριφορά μας και την ενδυμασία μας. Πολλοί εισέρχονται στον Ιερό Ναό με ενδυμασία αταίριαστη, δηλαδή άσεμνη, ενώ και η στάση τους στην Εκκλησία και η εν γένει συμπεριφορά τους δεν είναι η αρμόζουσα.
Σχηματίζουν παρέες, συζητούν, αντί να προσεύχονται, αστειεύονται, γελούν, μασούν τσίχλες, κάποιοι μάλιστα και δεν διστάζουν να καπνίζουν ακριβώς στην είσοδο της Εκκλησίας.
Είναι φοβερό να πέσουμε όλοι μας, Κληρικοί και Λαϊκοί, στα χέρια του ζώντος Θεού, ο Οποίος θέλει το Ναό Του οίκο προσευχής και διώχνει κακήν κακώς τους ασεβείς και αδιάντροπους.
Τελειώνοντας, αφού σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για την πιστή τήρηση των παραπάνω, θυμίζω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αποκατάστασιν της αληθείας, ότι για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων, μπορείτε, εάν θέλετε και ό,τι έχετε ευχαρίστηση να προσφέρετε, υπέρ του Ιερού Ναού και του προσωπικού του, επί αποδείξει. Θεωρώ δε περιττό, ως αυτονόητο, να βεβαιώσω ότι είναι απολύτως κατανοητή και η αδυναμία οιασδήποτε προσφοράς. Ευτυχώς, έχουμε Ιερείς που αγαπούν δίχως να απαιτούν.
Εύχομαι να έχετε πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή σας και να χαίρεστε τα παιδιά σας, καμαρώνοντάς τα να προκόπτουν «σοφία και ηλικία και χάριτι, παρά Θεώ και ανθρώποις» (Λουκ. 2,  52).
Επί τούτοις διατελώ, Μετά πατρικών παρακλήσεων, ευχών και αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Να συγχαρούμε θερμά και υικά τον Σεβασμιότατο Χαλκίδος επειδή είχε το θάρρος και το εκκλησιαστικό φρόνημα να θέσει τέρμα στην εκκοσμίκευση και στις νεωτεριστικές ασχημίες που παρατηρούνται κατά την τέλεση των ιερών μυστηρίων.

Μόνον μία απορία αναφορικά με την εγκύκλιο: Για ποιο λόγο είναι απλά εγκύκλιος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και όχι Συνοδική εγκύκλιος της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Μήπως δεν παρατηρούνται οι ίδιες ασχημίες και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις άλλες Μητροπόλεις;

Γιατί ολιγωρεί ο Μακαριότατος να φέρει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο για να εκδοθεί συνοδική εγκύκλιος που να δεσμεύει όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος;

Δυστυχώς! Η εκκοσμίκευση χτυπά ανελέητα την πόρτα της Εκκλησίας και η αντίδραση των επισκόπων και των άλλων ποιμένων της Εκκλησίας είναι πολύ υποτονική. 

Γι’ αυτό να συγχαρούμε και πάλιν θερμά τον Σεβασμιότατο Χαλκίδος για το θάρρος και για την ακμαία εκκλησιαστική συνείδηση που τον διακρίνουν που τον οδήγησαν να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο.