.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Εγκυμοσύνη: 10 παράξενα στοιχεία που κανείς δεν σας έχει πει

Είτε είστε γυναίκα που δεν έχει μείνει ακόμα έγκυος την ζωή της ή άνδρας που θέλει να κατανοήσει καλύτερα τι περνάει μια μέλλουσα μητέρα, τότε τα 10 στοιχεία που θα αναλύσουμε στη συνέχεια, τα οποία συμβαίνουν σε μια γυναίκα ενώ είναι έγκυος, θα σας φανούν πολύ παράξενα και σε ορισμένες περιπτώσεις ενοχλητικά. Μάθετε όλα τα παράξενα πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία πιθανότατα κανείς δεν πρόκειται να σας πει.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο


Οι περισσότερες εγκυμοσύνες διαρκούν περίπου 9 μήνες και οι γιατροί συνήθως προκαλούν τεχνητά τον τοκετό αν ξεπεράσει αυτό το χρονικό διάστημα. Μπορεί δηλαδή μια εγκυμοσύνη να διαρκέσει ακόμα και για έναν ολόκληρο χρόνο. Η μεγαλύτερη διάρκεια εγκυμοσύνης που έχει καταγραφεί είναι 375 μέρες και παραδόξως το μωρό ήταν κάτι λιγότερο από 3,18 κιλά.

Ένα αρσενικό έμβρυο μπορεί να έχει στύσεις μέσα στη μήτρα


Οι περισσότερες μητέρες δεν νιώθουν άνετα στην σκέψη ότι τα αγοράκια τους έχουν στύσεις, ακόμα και όταν είναι έφηβοι, αλλά είναι γεγονός ότι πολλά αρσενικά έμβρυα έχουν και μάλιστα ενώ βρίσκονται ακόμα μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι τα έμβρυα και των δύο φύλων αυνανίζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο μόνο τα αγόρια μπορούν να “πιαστούν στα πράσα” ενώ έχουν στύση, αφού φαίνεται και στον υπέρηχο.

Η ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας μπορεί να χρειαστεί ράψιμο


Το τελευταίο σημείο που μια γυναίκα θα ήθελε να έχει ράμματα είναι στην ευαίσθητη περιοχή της, όμως πολλές μητέρες χρειάζεται να κάνουν μικροεπέμβαση για να κλείσουν την περιοχή. Εννέα στις δέκα γυναίκες έχουν κάποιο είδος σχισίματος του αιδοίου κατά την γέννα, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις σε αυτά τα σχισίματα. Μερικά χρειάζονται απλά λίγη φροντίδα ή λίγα ράμματα, ενώ υπάρχουν και πολύ άσχημες περιπτώσεις που χρειάζεται ράψιμο από το αιδοίο μέχρι και τον πρωκτό. Βέβαια σχισίματα που φτάνουν μέχρι πίσω είναι σπάνια και συμβαίνουν σε μία στις 100 μητέρες.

Υπάρχει πιθανότητα αφόδευσης κατά τη διάρκεια του τοκετού


Κατά τη διάρκεια του τοκετού, είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για μια γυναίκα να αποβάλει κατά λάθος το περιεχόμενο των εντέρων της. Υπάρχει μια πολύ λογική εξήγηση γι’αυτό – οι μύες που χρησιμοποιεί για να ωθήσει το μωρό προς τα έξω, είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιεί συνήθως κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το μωρό συμπιέζει άμεσα το παχύ έντερο κατά την γέννηση του, βοηθώντας να εξέλθει οτιδήποτε υπάρχει κοντά στην έξοδο του πρωκτού.
Παλαιότερα, συνηθιζόταν οι νοσοκόμες να κάνουν κλίσμα στις εγκυμονούσες πριν τον τοκετό, αλλά αυτό καταργήθηκε γιατί τελικά δεν βοηθούσε ιδιαίτερα να αποφευχθεί ο χαμός και κυρίως επειδή συχνά προκαλούσε αφυδάτωση. Πλέον τόσο οι νοσοκόμες, όσο και οι γιατροί είναι προετοιμασμένοι για να καθαρίσουν τον “χαμό” και συνήθως δεν το αναφέρουν καν για να μην επηρεάσουν την γυναίκα που γεννάει.

Οι εγκυμονούσες λάμπουν


Το να ακούσεις πως μια έγκυος λάμπει είναι συνηθισμένη έκφραση, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι οφείλεται στον ενθουσιασμό της γυναίκας που θα γίνει μητέρα. Παρ’όλα αυτά το λαμπερό δέρμα σε μια έγκυο είναι πραγματικότητα: Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ποσό αίματος στο σώμα αυξάνεται κατά 50%. Το πρόσθετο αίμα καταλήγει να φαίνεται μέσω του δέρματος σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στα μάγουλα.
Συν τοις άλλοις, οι ορμόνες αναγκάζουν τους αδένες λιπαρότητας να γίνουν πιο ενεργοί, με συνέπεια μια πιο απαλή και λαμπερή εμφάνιση. Όταν η αυξημένη ροή αίματος συνδυαστεί με γυαλάδα, το αποτέλεσμα είναι μια ευδιάκριτη λάμψη.

Η αίσθηση της όσφρησης γίνεται καλύτερη


Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αίσθηση της όσφρησης δυναμώνει δραστικά, όπως συμβαίνει και με την γεύση. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως αυτό είναι που βοηθάει της μέλλουσες μητέρες να μην τρώνε μικρές ποσότητες τοξινών, οι οποίες μπορεί να μην είναι επικίνδυνες για έναν ενήλικα, αλλά μπορεί να είναι θανατηφόρες για το έμβρυο.

Οι συστολές δεν σταματούν μετά από τη γέννα


Οι περισσότερες μητέρες έχουν συστολές για τις πρώτες ημέρες μετά από τη γέννα. Οι κράμπες των μυών είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σταματάει την υπερβολική απώλεια αίματος. Από την άλλη πλευρά, εάν γεννήσουν στο νοσοκομείο, θα είναι ακόμα αρκετά ναρκωμένες για να το παρατηρήσουν.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να τρώνε για δύο


Παρά τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες οι εγκυμονούσες πως πρέπει να πάρουν όσο περισσότερο βάρος μπορούν για να κάνουν ένα υγιές παιδί, η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες χρειάζονται γύρω στις 300 θερμίδες παραπάνω την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα γιαούρτι και μισό ατομικό ψωμάκι. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται να πάρουν μόνο 10-11 κιλά σε όλη την εγκυμοσύνη.

Τα πόδια μπορεί να μεγαλώσουν ως και ένα νούμερο


Αν αναρωτιέστε γιατί τα πόδια των εγκύων γίνονται μεγαλώνουν τόσο, παρόλο που παίρνουν μόλις 10-11 κιλά συνολικά, αυτό έχει να κάνει με την υπερβολική πίεση στα πόδια τους σε συνδυασμό με τους χαλαρωμένους συνδέσμους. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, το σώμα αρχίζει να απελευθερώνει τη σύσφιξη των συνδέσμων του ώστε να βοηθήσει την διαδικασία της γέννας. Δυστυχώς για τα παπούτσια, αυτό σημαίνει επίσης ότι τα πόδια αρχίζουν να χάνουν την καμπύλη τους και φαρδαίνουν. Η πιο επίπεδη, φαρδύτερη μορφή των ποδιών θα είναι πιθανότατα προσωρινή, ωστόσο αν μεγαλώσουν υπερβολικά η αλλαγή μπορεί να γίνει και μόνιμη.

Ο πατέρας μπορεί να έχει συμπτώματα εγκυμοσύνης


Μπορεί να σας εκπλήσσει, αλλά είναι πιθανό για έναν πατέρα να αρχίσει να παίρνει βάρος, να έχει πρωινή αδιαθεσία, ακόμα και κράμπες στην κοιλιακή χώρα. Ο όρος είναι γνωστός ως συμπονετική εγκυμοσύνη, «ανδρολοχεία» ή σύνδρομο Couvade, το οποίο προέρχεται από το γαλλικό couvee που σημαίνει «να επωάσει».