.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οι πιο παράξενες γαμήλιες παραδόσεις!

Σε όλες τις χώρες, σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλα τα έθνη, σε όλες τις θρησκείες γίνονται, αιώνες τώρα, γαμήλιες τελετές. Δεν είναι κάτι καινούργιο, γι’ αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν δεκάδες όμορφες γαμήλιες παραδόσεις, αστείες συνήθειες ή ακόμα και παράξενες. Ας δούμε μερικές από αυτές:

Γαλλία (Ένα ποτήρι για δύο)
Οι νεόνυμφοι στη Γαλλία συνηθίζουν να πίνουν το κρασί από ένα ειδικό ποτήρι με δύο λαβές, που συμβολίζει την ένωση του ζευγαριού. Συνήθως δε το ποτήρι αυτό περνά από γενιά σε γενιά, αποκτώντας συναισθηματική αξία.

Φιλιππίνες (Αιώνια αγάπη)
Στις Φιλιππίνες οι γάμοι γίνονται σε ρομαντική και λίγο παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα. Το τελετουργικό είναι πολύ σημαντικό για τους νεόνυμφους, τόσο αυτό του αρραβώνα, όσο και αυτό του γάμου. Κατά τη διάρκεια πάντως της γαμήλιας τελετής, σε ένα περιβάλλον γεμάτο λουλούδια και εξωτικά φρούτα, ο γαμπρός και η νύφη προσφέρουν ο ένας στον άλλον ένα περιδέραιο φτιαγμένο από λουλούδια.Τα λουλούδια αυτά συμβολίζουν τον δεσμό του γάμου και την αιώνια αγάπη.

Κούβα (Χόρεψε τη νύφη. Μπορείς!)
Η Κούβα είναι γνωστή για τον τρόπο που οι άνθρωποι της εκεί διασκεδάζουν και ο γάμος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε η μουσική της είναι τέτοια που και να θέλεις δεν μπορείς να την ακούσεις καθιστός. Στα γαμήλια πάρτι οι χοροί δεν χορεύονται ανά ζευγάρια, αλλά ομαδικά. Οι άντρες αλλάζουν συνεχώς ντάμες και στο τέλος του χορού όλοι έχουν χορέψει με όλες. Κάθε άντρας λοιπόν που ζευγαρώνει χορευτικά με τη νύφη καρφιτσώνει στο νυφικό της χρήματα. Και σ’ αυτό το μέρος του κόσμου τα χρήματα πηγαίνουν για το ταξίδι του μέλιτος.

Πολωνία (Η τιμή του χορού)
Στην Πολωνία υπάρχει ένα διαφορετικό έθιμο. Στο γαμήλιο πάρτι ο χορός με τη νύφη… αγοράζετε. Οι καλεσμένοι υποβάλουν αίτηση χορού καταθέτοντας και το ανάλογο χρηματικό ποσό. Η νύφη βέβαια δεν μπορεί να αρνηθεί τον χορό. Και γιατί να το κάνει άλλωστε. Τα χρήματα μαζεύονται από τους παράνυφους και παραδίδονται στο ζευγάρι, συνηθίζετε να το χρησιμοποιεί για το ταξίδι του μέλιτος.

Μαρόκο (Γάμος μακράς διαρκείας)
Οι μουσουλμανικοί γάμοι διαρκούν μεταξύ τριών και επτά ημερών. Στο Μαρόκο, η γαμήλια τελετή διαρκεί επτά ημέρες. Κατά την πρώτη μέρα η νύφη πρέπει να ακολουθήσει ένα τελετουργικό καθαρισμού που γίνεται με γάλα. Κατόπιν χρωματίζει τα χέρια και τα πόδια της με henna.

Κατά την διάρκεια της επταήμερης τελετής, η νύφη αλλάζει εμφανίζεται με διαφορετικά φορέματα στους καλεσμένους της, προκειμένου να δείξει τα «προικιά» της. Κατά την τελετή του γάμου δεν υπάρχει νυφικό. Το γαμήλιο φόρεμα πάντως είναι κατασκευασμένο με έντονα χρώματα και ακριβά υφάσματα, όπως για παράδειγμα μετάξι.

Σκοτία (Το «μαύρισμα» της νύφης)
Στη Σκοτία η παράδοση που επικρατεί πριν το γάμο, είναι το “blackening”, το μαύρισμα δηλαδή της νύφης. Οι καλεσμένοι «στολίζουν» τη νύφη με αυγά, σάλτσες, φτερά ή ότι άλλο σκεφτεί ο καθένας. Και για να επισημοποιήσουν το «μαύρισμα» παρελαύνουν σ’ όλη την πόλη και βέβαια και στις pub. Μια παράδοση ομολογουμένως από τις πιο παράξενες στον κόσμο.


πηγή