.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Διαβάζω και ακούω με έκπληξη την έκπληξη των Ιερωμένων, αλλά και απλών πιστών, στο ζήτημα της μείωσης των θρησκευτικών γάμων, που πλέον είναι λιγότεροι από τους πολιτικούς: Όλοι μιλούν για «φυγή» των Ελλήνων από τις παραδόσεις της Εκκλησίας μας, για εγκατάλειψη του Θεού και άλλες παρόμοιες (σωστές) επισημάνσεις.

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ο νεοέλληνας (και όχι Έλληνας) έχει φύγει μακριά από την Εκκλησία, την ηθική και γενικώς τα ιερά και τα όσια, εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι λοιπόν τωρινό το φαινόμενο. Απλώς τα προηγούμενα χρόνια «καλυπτόταν» από την οικονομική ευμάρεια.

Δεύτερον, ελπίζω αυτή η ανησυχία ιδίως των Ιερωμένων για την μείωση των θρησκευτικών γάμων, να μην οφείλεται στα...διαφύγοντα κέρδη, όπως ισχυρίζονται μερικοί κακεντρεχείς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά: Γιατί τελικά είναι ΚΕΡΔΟΣ για την Εκκλησία η μείωση των θρησκευτικών γάμων;

Απάντηση: Διότι, απλούστατα, ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι. Οι πιστοί από τους απίστους. Όσοι παντρεύονται εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας με ΚΑΝΟΝΙΚΟ, ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ γάμο και όσοι επιλέγουν τον ψευτο-γάμο, όπως είναι ο πολιτικός.

Συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια - η οικονομική ευμάρεια που λέγαμε - να είναι απαραίτητος ο γάμος στην Εκκλησιά, ακόμα και για τους απίστους, τους αθέους και τους χριστιανομάχους! Συνηθιζόταν, γιατί το Μυστήριο είχε καταντήσει απλά ένα μέρος της πολυτελούς και «γκλάμουρ» τελετής του γάμου, που περιελάμβανε από πανάκριβες δεξιώσεις σε κτήματα μέχρι αστραφτερά αυτοκίνητα, νυφικά και δώρα.

Είχαμε λοιπόν την εικόνα ενός Ιερού Ναού, που απλώς χρησίμευε για ντεκόρ στις φωτογραφίες και τα βίντεο που θα στόλιζαν αργότερα τα άλμπουμ και τους υπολογιστές των νεόνυμφων. Παπάδες βαριεστημένους, που έκαναν τον ένα γάμο μετά τον άλλο, πετσοκόβοντας μάλιστα την Ακολουθία «επειδή περιμένουν κι άλλοι να παντρευτούν». Εμφανίσεις νεονύμφων (κυρίως γυναικών) που θεωρούσαν την Εκκλησία ως πασαρέλα, ακόμα και στριπτιζάδικο. Καλεσμένους να περιφέρονται εντός κι εκτός του Ιερού Ναού φωνασκώντας, καπνίζοντας και διακωμωδώντας το Μυστήριο.

Τα παραπάνω φαινόμενα, υπάρχουν και σήμερα. Όμως, με την μείωση των θρησκευτικών γάμων από ανθρώπους εκτός Εκκλησίας, τίνουν να μειωθούν. Αυτό λοιπόν είναι το ένα θετικό της υπόθεσης: Οι άκρως κοσμικοί συνάνθρωποί μας, μπορούν να «παντρευτούν» μέσα στην αίθουσα του Δημαρχείου. Τα ίδια (καραγκιοζιλίκια) που περιγράψαμε, γίνονται και εκεί: Νυφικά, φωτογράφοι, λιμουζίνες, δεξιώσεις. Ας είναι. Φτάνει όλα αυτά να παραμένουν ΕΚΤΟΣ Ιερών Ναών.

Κι εδώ ερχόμαστε στα λεγόμενα «έξοδα» των γάμων: Κυριαρχεί η αντίληψη πως οι Ιερείς «κοιτάνε να τα κονομήσουν», να βγάλουν «τυχερά», όπως λέγονται. Προσωπικά, γνωρίζοντας πολλούς απλούς Παπάδες πόλεων και χωριών, ελάχιστες φορές έχω βρεθεί μπροστά σε κάποιους που ζητάνε χρήματα από τα ζευγάρια. Οι περισσότεροι, δεν λένε πλέον ούτε καν το «δώστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση». 

Όμως, ο - άπιστος - κόσμος παρεξηγεί. Δεν ενδιαφέρεται για τις ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ που ξοδεύει στις αηδίες που περιγράψαμε παραπάνω, αλλά σκανδαλίζεται από τα 50 Ευρώ που θα πάρουν οι ψάλτες, τα 20 του ΚΡΑΤΙΚΟΥ παραβόλου, άντε κι άλλα 20 για τα φώτα και το νεωκόρο. Ναι, αυτά τους ενοχλούν!

Γι' αυτό λοιπόν, η φυγή τέτοιων τλύπων ανθρώπων από τους Ιερούς Ναούς, μόνο θετική μπορούν να είναι. Εξάλλου, μπορούν να ξοδέψουν τα ίδια και στα Δημαρχεία. Άραγε εκεί θα παραπονεθούν; Μάλλον όχι, αφού ο Δήμαρχος δεν...φοράει ράσο!

Ανακεφαλαιώνοντας, θεωρώ πως η μείωση των θρησκευτικών γάμων είναι μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την Εκκλησία μας: 

- Για να ενδιαφερθεί επιτέλους για την ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ των νεονύμφων, σύμφωνα με την Διδασκαλία της Ορθοδοξίας.

- Για να αντιμετωπίσει όσους πραγματικά αισθάνονται πως ο γάμος είναι ένα ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ως μέλλοντες συν-αθλητές του Χριστού.

Γιατί τελικά, αυτό είναι που μένει. Πέρα από τα λαμπερά φώτα, τα νυφικά, τις δεξιώσεις και την κοσμική ματαιότητα.