.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις φωτογραφίες του γάμου σας

Φωτογραφία γάμου

Φωτογραφία και αισθητική

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε άσβεστη τη μέρα του γάμου σας είναι ένα τέλειο φωτογραφικό άλμπουμ. Αυτό σημαίνει ότι το να βρείτε τον κατάλληλο φωτογράφο είναι από τα πράγματα που πρέπει να ψάξετε αρκετά.
Ευτυχώς η φωτογραφία γάμου πια είναι ένας ξεχωριστός και σεβαστός τομέας της φωτογραφίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Αν αναζητάτε το κάτι παραπάνω, ένας οποιοσδήποτε φωτογράφος δεν θα σας προσφέρει αυτό ακριβώς που θέλετε. Γιατί όταν η μέρα του γάμου σας περάσει και οι αναμνήσεις αρχίσουν να ξεθωριάζουν, οι φωτογραφίες είναι εκείνες που θα σας θυμίζουν γεγονότα και που θα σας ξυπνούν συναισθήματα.
Καθώς, λοιπόν, θα βλέπετε αυτές τις εικόνες για το υπόλοιπο της ζωής σας, δεν θέλετε να σας αφήνουν ένα αίσθημα απόλυτης ικανοποίησης; Πως θα νιώθατε αν βλέπατε “επίπεδες” και βαρετές φωτογραφίες;
Γι' αυτό μην το ρισκάρετε. Επιλέξτε κάποιον φωτογράφο που θα ανταποκρίνεται στο δικό σας γούστο και στην δική σας αισθητική. Το ζητούμενο είναι να βρείτε κάποιον με πολύ καλό portfolio με εικόνες που σας “μιλάνε”, με φωτογραφίες που σας “αγγίζουν”. Στα κριτήρια της επιλογής σας θα πρέπει να είναι και κάτι ακόμα: ο φωτογράφος ως προσωπικότητα. Αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα για να τσεκάρετε πόσο ταιριάζετε με το φωτογράφο που σκέφτεστε να κλείσετε, καθώς είναι το πρόσωπο με το οποίο θα ξοδέψετε τον περισσότερο χρόνο την ημέρα του γάμου σας και αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί μια στενή σχέση μεταξύ σας - έστω και για μια μόνο μέρα. Αλλά τι ημέρα. Αυτή είναι η δικής σας σπουδαία μέρα.

Τάσεις και στυλ της Φωτογραφίας Γάμου

Φωτογραφία γάμου - ΕκκλησίαΣτην φωτογραφία γάμου υπάρχουν δυο γενικές κατευθύνσεις: 1) η σύγχρονη, το Wedding Photojournalism, η καταγραφή δηλαδή στιγμών με ξεχωριστό ενδιαφέρον και 2) η τάση lifestyle που προσπαθεί να ωραιοποιήσει καταστάσεις και πρόσωπα και πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα και την “ατμόσφαιρα” που επικράτησε στο γάμο.
Στην πρώτη περίπτωση ο φωτογράφος προσαρμόζεται στις ανάγκες του ζευγαριού και στις συνθήκες που επικρατούν, ενώ στην δεύτερη ο φωτογράφος επεμβαίνει δραστικά και καθοδηγεί.
Extra tip: όποιον φωτογράφο και αν επιλέξετε και όποια τάση και αν υιοθετήσετε το μυστικό είναι ένα, να είστε χαλαροί και ψύχραιμοι, να είστε cool. Δείτε το γάμο σας σαν εμπειρία, σαν γιορτή, σαν πάρτι και μην αγχώνεστε με το αν τα πράγματα κυλούν όπως τα είχατε σχεδιάσει. Χαρείτε το ότι και αν γίνει.
Ακούστε το γνωμικό που λέει “η ζωή είναι αυτό που μας συμβαίνει όταν εμείς σχεδιάζαμε τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά”.Αφεθείτε λοιπόν σε αυτό που συμβαίνει και να είστε σίγουροι ότι αυτό θα φανεί και στις φωτογραφίες.

Πρακτική διαδικασία, συμφωνία και τιμές

Για να αποφύγετε κάθε είδους έκπληξη καλό είναι να γνωρίζετε ότι:
  • Συνήθως οι εικόνες υπόκεινται μια επεξεργασία και σας παραδίδονται σε ψηφιακή μορφή (είτε τα κανονικά αρχεία, είτε τα δείγματα).
  • Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξετε τις φωτογραφίες που σας αρέσουν και να συμφωνήσετε με το φωτογράφο σε ποιο βαθμό θέλετε να επέμβει διορθωτικά σ' αυτές.
  • Τέλος ο φωτογράφος έχει την υποχρέωση να φτιάξει το φωτογραφικό σας άλμπουμ ή το Photo Book. Το φωτογραφικό άλμπουμ είναι πιο ογκώδες, ενώ το Photo Book πιο πρακτικό και έχει τη μορφή ενός φωτογραφικού λευκώματος.
  • Ενημερωθείτε παράλληλα για τις τιμές. Συνήθως ισχύει το “ότι δίνεις παίρνεις”. Μια μέση τιμή για καλού επιπέδου φωτογραφία μαζί με Photo Book ή άλμπουμ είναι από 1300 έως 1700 ευρώ.
  • Αν γνωρίζετε photoshop ή κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα η συμφωνία με το φωτογράφο μπορεί να προσαρμοστεί: οι φωτογραφίες σας παραδίδονται σε ψηφιακή μορφή, χωρίς καθόλου ή με βασική επεξεργασία, και η τιμή πέφτει περίπου στα 1000 – 1200 ευρώ. Τώρα πια εσείς έχετε στα χέρια σας το υλικό του γάμου σας, το οποίο μπορείτε να διαχειριστείτε όπως και όποτε θέλετε, φτιάχνοντας τα δικά σας άλμπουμ, Photo Books, Slideshows κτλ. Υπάρχουν sites και προγράμματα που με εύκολο τρόπο μπορείτε να κατασκευάσετε τα δικά σας άλμπουμ, Photo Book, Slideshow, Presentation files και άλλα πολλά, αρκεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο.Φωτογραφία γάμου.
  • Η παρουσία δεύτερου φωτογράφου (π.χ. για την φωτογραφική κάλυψη της προετοιμασίας του γαμπρού) κοστολογείται περίπου από 100 έως 200 ευρώ.
  • Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το βίντεο και εδώ συγκριτικό κριτήριο αξιολόγησης είναι το Videoclip, στο οποίο φαίνεται η ικανότητα λήψης του βιντεολήπτη και η δημιουργικότητά του στο μοντάζ.
  • Ένα “φθηνό” βίντεο κοστολογείται περίπου 500 ευρώ, μια μεσαία τιμή είναι γύρω στα 900, ενώ τα πιο “τσιμπημένα” κοστίζουν πάνω από 1200.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα έξοδα του γάμου είναι πολλά. Καθένας όμως θέτει τις προτεραιότητες του. Πριν επιλέξετε φωτογράφο όμως σκεφτείτε το εξής: τίποτα απ' όλα αυτά που ξοδέψατε για τον γάμο σας δεν θα μείνει μαζί σας για μια ζωή, παρά μόνο οι αναμνήσεις και οι φωτογραφίες σας.
Φωτογραφία/ κείμενο: Θανάσης Παπαδόπουλος,
πηγή