.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ



Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη

«Το την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμού εστί ούτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεθα και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».
Έτσι απάντησε στον Μωάμεθ τον Β΄, τον Πορθητή, ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, όταν του ζήτησε να του παραδώσει τη βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.
Έδωσε στην περίλαμπρη βυζαντινή χιλιετηρίδα λάμψη μεγάλη, ένα τέλος αντάξιο του μεγαλείου της.
Ο σουλτάνος Μωάμεθ Β΄για να εξάψει και να φανατίσει το φρόνημα του στρατού του, είχεν υποσχεθεί τριήμερη λεηλασία της πόλης και ιδιοποίηση όλων των κινητών πραγμάτων, αν εκπορθούσαν την εκλεκτή πόλη, «τη βασίλισσα των πάλαι Ρωμαίων».
Εκείνοι που μπήκαν πρώτοι αφού ο Κωνσταντίνος έπεσε, ρίχτηκαν ακάθεκτοι και φωνάζοντας. Στιγμές απόγνωσης και φρίκης για τους κατοίκους. Στην αρχή, σκότωναν όσους έβρισκαν στους δρόμους, αδιάκριτα, γυναίκες, γέροντες, παιδιά. Ύστερα, επιδόθηκαν στη λεηλασία τα πληρώματα του στόλου.
Η πόλη πλέον τους ανήκε. Ξεχύθηκαν σ’ όλες τις συνοικίες, αρπάζοντας, σκοτώνοντας, αιχμαλωτίζοντας. Ιδίως επέμειναν στις εκκλησίες, όπου είχαν καταφύγει οι περισσότεροι, νομίζοντας πως θα τις σεβαστούν, ως άσυλα. Πόσο είχαν διαψευστεί.
Ο Πορθητής, αφού πείστηκε ότι η Πόλη ήταν δική του, μπήκε μέσα και έφτασε, θριαμβευτής στην Αγιά Σοφιά γύρω στις 12:30 μ.μ.Προσευχήθηκε και μετέβαλε την εκκλησία σε τζαμί. Αυτός ήταν ο θρίαμβος του Μωάμεθ.
Οι Τούρκοι συστηματοποίησαν την αρπαγή και την αιχμαλωσία από την ημέρα της Αλώσεως.
Με τον θάνατο της Αυτοκρατορίας, όμως, δεν πέθανε και το οικουμενικό ιδεώδες του Βυζαντίου, η οικουμενική ιδέα.
Η τουρκική κατάκτηση σήμανε μεν την πολιτική υποδούλωση των Ελλήνων, αλλά εξασφάλιζε την πνευματική τους ανεξαρτησία που διατηρεί ζωντανό έναν λαό και τη συνένωση του Ελληνισμού κάτω από τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Έτσι, το Έθνος ετοιμάστηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία να ανακτήσει και πάλι την πολιτική του ανεξαρτησία.
Μέσα στη μαύρη εποχή της σκλαβιάς, κάτω από έναν αλλόφυλο, αλλόγλωσσο, αλλόθρησκο και αλλοεθνή κατακτητή, το Σχολείο και η Εκκλησία διατήρησαν την εθνική μας πίστη, την ιστορική μας μνήμη, την εθνική μας συνείδηση και σιγά-σιγά δημιουργήσαμε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας μας, το κεφάλαιο του νέου Ελληνισμού.
“Η αυτοκρατορία έζησε κοντά 1100 χρόνια, γνωρίζοντας όλες τις τροπές της μοίρας: τη δόξα, το μεγαλείο, την κατάπτωση. Η ιστορία έπρεπε να κλείσει τον μεγάλο της κύκλο». Ήταν 29 Μαΐου του 1453.

πηγή

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

5 «χαλαρές» ιδέες για γαμήλιο πάρτι

 της Έλενας Μπούλια

Παρά το δίσεκτο του έτους και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι μελλόνυμφοι δεν δείχνουν να πτοούνται. Το καλοκαίρι του 2012 δεν υστερεί σε γάμους, πολλοί εκ των οποίων, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν με σεμνότερες αλλά όχι λιγότερο εορταστικές εκδηλώσεις.
 Παρακάτω ακολουθούν πέντε σούπερ «εναλλακτικές» ιδέες για γαμήλια πάρτι, όπως τις «πήραν τα αυτιά μας» από φίλους και γνωστούς, για εσάς που βλέπετε τη μέρα εκείνη απλά σαν μία ιδιαίτερη γιορτή.
Στο σπίτι
Αν το σπίτι σας είναι κάπως μεγάλο ή έχει μεγάλη βεράντα, ή αν -έστω- μπορείτε να πάρετε άδεια από την πολυκατοικία (και πιθανώς την γύρω γειτονιά) για να κάνετε το πάρτι στην ταράτσα, αυτή μπορεί να είναι η απλούστερη και πιο οικονομική λύση για το γαμήλιο πάρτι σας.

Τι θα χρειαστείτε: Οπωσδήποτε catering, όχι απαραίτητα για μακριούς μπουφέδες φαγητού, αλλά έστω για «περαστό» σερβίρισμα κρύων ορεκτικών και ποτών. Χρήσιμο είναι να υπάρχει και ένα υποτυπώδες μπαρ από το οποίο θα μπορούν οι καλεσμένοι σας να παραγγέλνουν τα ποτά τους. Το οικονομικότερο δυνατό κόστος για ένα catering με finger food και απεριόριστα ποτά ξεκινά από 20 ευρώ κατ’άτομο.

Θα χρειαστείτε ακόμα κάποιον επαγγελματία DJ, ο οποίος θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα κατάλληλα μηχανήματα για τον χώρο σας, και με τον οποίον θα συνεννοηθείτε για το είδος της μουσικής και πόσες ώρες θα διαρκέσει το πάρτι.

Κάποια υποτυπώδη διακόσμηση, με την έννοια των λουλουδιών και του φωτισμού. Δεν λέμε απαραίτητα να φωνάξετε διακοσμητή: Μόνοι σας μπορείτε να ετοιμάσετε τον χώρο, καθαρίζοντάς τον από μικροέπιπλα και διακοσμητικά, τοποθετώντας κάποια μεγάλα φανάρια στη βεράντα και πιθανώς κάποιες γλάστρες με λουλούδια ή δεντράκια που θα ομορφύνουν τον χώρο.

Στην παραλία
Όσο ειδυλλιακό κι αν ακούγεται ένα γαμήλιο beach party άλλο τόσο δύσκολο είναι να προετοιμαστεί σωστά για να είναι πραγματικά επιτυχημένο. Θα το κάνετε μόνο αν είστε βέβαιοι πως οι καλεσμένοι σας δεν θα ενοχληθούν καθόλου από τις άμμους και την υγρασία και, φυσικά, αν οι καιρικές προβλέψεις το επιτρέπουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρείτε μία παραλία που γνωρίζετε πως προσφέρεται για κάτι τέτοιο, που είναι μεν αρκετά απόμερη από σπίτια αλλά και που διαθέτει κάποιες βασικές παροχές, π.χ. κάποια τουαλέτα.

Τι θα χρειαστείτε: Αν η παραλία είναι δημόσια θα πρέπει να ζητήσετε άδεια από τον δήμο ή την αρμόδια υπηρεσία και να ενημερωθείτε αν υπάρχει κάποιο κόστος. Ρωτήστε αν έχετε δικαίωμα να στήσετε τραπέζια, να σερβίρετε φαγητό και ποτό, να φτιάξετε τέντες, αν χρειάζεστε ειδική άδεια για να ανάψετε φωτιά κ.λ.π. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν θα ενοχλείτε αν υπάρχουν σπίτια στην γύρω περιοχή και ελέγξτε αν υπάρχουν κάπου κοντά τουαλέτες που να είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει γεννήτρια για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και χώρος για τα σκουπίδια.

Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε catering αλλά και DJ, ο οποίος θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για τον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα. Ως προς την διακόσμηση, στην περίπτωση της παραλίας μεγάλα λευκά φανάρια αρκούν για να δημιουργήσουν ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Στην αίθουσα τέχνης
Αν είστε άνθρωποι της τέχνης και της κουλτούρας σίγουρα έχετε υπ’όψιν σας κάποια γκαλερί που στεγάζεται σε κάποιο όμορφο κτίριο και μπορεί να φιλοξενήσει events όπως μία χαλαρή δεξίωση γάμου. Το πάρτι σας εκεί θα είναι εκ των πραγμάτων πιο «ήσυχο», αλλά σίγουρα πολύ κομψό και ιδιαίτερο.

Τι θα χρειαστείτε: Καταρχήν να βρείτε την αίθουσα που ταιριάζει στα γούστα σας και που εκθέτει, την περίοδο που ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε την δεξίωσή σας, έργα κάποιου αγαπημένου σας καλλιτέχνη.

Στο αγαπημένο σας μπαρ ή ταβερνάκι
Σίγουρα υπάρχει κάποιο συνοικιακό μπαράκι ή ταβερνάκι στο οποίο συχνάζετε και έχετε αποκτήσει καλές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό. Και σίγουρα, αν τους ζητούσατε να «κλείσετε» τον χώρο για ένα βράδυ, προκειμένου να γιορτάσετε τον γάμο σας, δεν θα είχαν καμία αντίρρηση –με το αζημίωτο φυσικά.

Τι θα χρειαστείτε:Συνεννοηθείτε με το μαγαζί για την ημερομηνία, τον αριθμό των ατόμων και για το τι θέλετε εσείς από αυτούς, π.χ. κάποιο υποτυπώδες μενού, τα ποτά που θέλετε να σερβιριστούν, κάποια ορεκτικά, καθώς και για την μουσική –π.χ. θα υπάρχει κάποιος DJ; Υπάρχει έτσι κι αλλιώς ζωντανή μουσική; Θα ετοιμάσετε εσείς κάποιες λίστες τραγουδιών για εκείνο το βράδυ;

Τέλος σκεφτείτε αν θέλετε κάποια ομοιομορφία στην διακόσμηση. Αυτή μπορεί να είναι απλά βαζάκια με λουλούδια στα τραπέζια και τους πάγκους ή ακόμα και κάποια σουπλά ή σουβέρ που θα τυπώσετε με αφορμή τον γάμο σας –π.χ. με την ημερομηνία και τα ονόματά σας.

Στο εξοχικό (σας ή κάποιου φίλου)
Μία ακόμα ωραία και «χαλαρή» ιδέα για το πάρτυ του γάμου σας είναι ένα μεγάλο εξοχικό, το οποίο ιδανικά θα έχει έναν ακόμα πιο μεγάλο κήπο, ο οποίος θα φιλοξενήσει με τον πιο ζεστό τρόπο τους καλεσμένους σας.

Τι θα χρειαστείτε: Εδώ τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο απλά. Για την ακρίβεια, δεν θα χρειαστείτε καν catering. Αν το σπίτι αυτό βρίσκεται στην επαρχία, το τοπικό ψητοπωλείο θα χαρεί να ετοιμάσει φαγητά για να τα πάρετε στο σπίτι, ενώ αν το προετοιμάσετε καλά μπορείτε ακόμα να επιστρατεύσετε και την μπάντα της περιοχής για μερικές ώρες, προκειμένου να προσφέρει ζωντανό θέαμα –την θέση του DJ μπορεί να αναλάβει αργότερα κάποιος φίλος που θα έχει ετοιμάσει λίστες μουσικής. Αν το σπίτι έχει χώρο BBQ «χρίστε» κάποιους συγγενείς ή φίλους ψήστες της βραδιάς και αναθέστε σε κάποιους άλλους την προετοιμασία τραπεζιών με φαγητά, τα οποία θα τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο του κήπου. Για τον δε στολισμό, εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά: Μία όμορφη ιδέα είναι να κρεμάσετε πάνω από τον κήπο σας (πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων, δηλαδή), γιρλάντες με λουλούδια ή με πολύ μικρά φαναράκια.

Ωστόσο, κάτι που πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας στην περίπτωση του σπιτιού είναι η επόμενη μέρα: Το πιθανότερο είναι ότι τόσο ο κήπος όσο και το σπίτι θα χρειάζονται… συνεργείο καθαρισμού για να επανέλθουν όλα στην αρχική τους κατάσταση. 

πηγή

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Εντυπωσιακή πρόταση γάμου στη μέση του δρόμου

Στις 23 Μαΐου του 2012 ο γαμπρός ζήτησε από την αγαπημένη του να τον συναντήσει στο πατρικό του.
Όταν έφτασε, ο αδερφός του, που είχε συνεννοηθεί με το γαμπρό, την έβαλε να κάτσει στο πορτμπαγκάζ ενός Honda CRV και της έβαλε ακουστικά, γιατί ήθελε να της βάλει να ακούσει ένα τραγούδι.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μια εκπληκτική ιστορία μέσα από 873 εικόνες

Το εντυπωσιακό stop motion video διάρκειας ενός λεπτού «From Love to Bingo» χρησιμοποιεί 873 φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους φωτογραφίες από το αρχείο του Getty Images, οι οποίες συνδέονται με εκπληκτικό τρόπο συνθέτοντας μια εκπληκτική ιστορία!


 πηγή

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ναι στον Θηλασμό! Αλλά, ως πότε;


Στη χώρα μας τα ποσοστά θηλασμού είναι τραγικά χαμηλά και αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί
Ναι στον Θηλασμό! Αλλά, ως πότε;
Αφήστε με να θηλάσω με την ησυχία μου, φαίνεται να λέει το μικρό αυτό παιδί σε όσους πιθανώς θελήσουν να διακόψουν τη «γέφυρα» του θηλασμού με τη μητέρα του.


Είναι αδιαμφισβήτητα ένας φυσικός «θησαυρός» που η φύση έχει προνοήσει ώστε να μην κοστίζει τίποτε! Ο λόγος για το πολύτιμο μητρικό γάλα που έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι «βάζει θεμέλια» για μια υγιή ζωή τόσο σε ό,τι αφορά το παιδί όσο και τη μητέρα του. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, το εξώφυλλο του διάσημου περιοδικού «ΤΙΜΕ» ήλθε να θέσει με ομολογουμένως εντυπωσιακό τρόπο το ερώτημα σχετικά με το ως πότε πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός, ξεσηκώνοντας πλήθος συζητήσεων και αντιδράσεων στα διεθνή ΜΜΕ αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό διότι, καθώς φαίνεται, πολλές μητέρες επιλέγουν πλέον να θηλάζουν τα παιδιά τους όχι για μήνες αλλά για χρόνια, ορισμένες μάλιστα ως και την ηλικία των έξι ετών. Υπάρχει λοιπόν όριο στον θηλασμό ή όχι; Υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού από την παράτασή του; Ειδικοί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στο «Βήμα» σχετικά με ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές μητέρες. Η τελική απάντηση στο ερώτημα ανήκει βέβαια στην κάθε γυναίκα που είναι εκείνη που θα πρέπει να «χτίσει» σωστά την πιο θεμελιώδη σχέση της ζωής της, αυτή με το παιδί της.

Φωτογραφικός φακός. Απέναντί του μια 26χρονη όμορφη αμερικανίδα μητέρα και ο γιος της που θηλάζει. Κλικ και εξώφυλλο σε ένα από τα πιο γνωστά διεθνώς περιοδικά, το «Τime». Τι το παράξενο, θα αναρωτηθείτε, αφού πρόκειται για μια διαδικασία διόλου παράξενη (σχεδόν) για όλες τις μητέρες ανά τον κόσμο. Το παράξενο (για κάποιους) είναι ότι η 26χρονη Τζέιμι Λιν Γκρουμέ από το Λος Αντζελες που απαθανάτισε ο φακός δεν κρατά στην αγκαλιά το μωρό της για να το θηλάσει. Το στήθος της «ρουφά» ένα αγόρι τριών ετών που στέκεται όρθιο απέναντί της επάνω σε ένα καρεκλάκι για να τη φτάνει. Και δίπλα σε αυτό το cover story που έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις ο τίτλος «Are you mom enough? («Είσαι αρκετά μητέρα;»).

Η θεωρία του «δεσμού»

Στο άρθρο του «Τime» πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο η κυρία Γκρουμέ και ο γιος της Αραμ αλλά και άλλες μητέρες που έχουν ενστερνιστεί την αποκαλούμενη θεωρία «του δεσμού», με αποτέλεσμα να έχουν λάβει απόφαση να συνεχίσουν να θηλάζουν τα παιδιά τους πέρα και έξω από το συνηθισμένο (μια εξ αυτών συνεχίζει να θηλάζει το εξάχρονο παιδί της). Τι αφορά η συγκεκριμένη θεωρία, η οποία έχει ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε αρκετές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου; Πρωτοεμφανίστηκε με τη δημοσίευση το 1992 του βιβλίου «Τhe Baby Book» του δρος Μπιλ Σίαρς και της συζύγου του Μάρθας και οι βασικοί άξονές της περιλαμβάνουν επιμήκυνση του θηλασμού, ύπνο των γονέων μαζί με το παιδί, μόνιμη παρακολούθηση και παρέμβαση ακόμη και στο παραμικρό κλάμα του, καθώς και συνεχές «κουβάλημά» του - οι γονείς... φορούν σχεδόν συνέχεια το παιδί βάζοντάς το σε μάρσιπο.

Ο δρ Σίαρς έχει γίνει ο «γκουρού» πολλών νέων μητέρων, όπως οι πρωταγωνίστριες του άρθρου. Είναι όμως και ο ίδιος πρωταγωνιστής τις τελευταίες ημέρες σε ένα... σίριαλ αντιδράσεων που εκφράζονται από πολλά ξένα ΜΜΕ αλλά και από τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη σύλληψη και φωτογράφιση έγινε με στόχο τον εντυπωσιασμό αλλά και τη διαφήμιση του ειδικού, πλήττοντας σοβαρά μέσα από αυτά τα «ακραία» παραδείγματα την ουσία της προαγωγής του θηλασμού.

Η Ελλάδα στον... πάτο

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Υπάρχει σωστό και λάθος στο ως πότε αποφασίζει να θηλάσει μια μητέρα το παιδί της; Τίθεται πράγματι ζήτημα σε ό,τι αφορά την ψυχολογική ανάπτυξή του από την παράταση του θηλασμού; Τις δικές τους απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν έλληνες ειδικοί με τους οποίους ήλθε σε επαφή «Το Βήμα». Σε γενικό πλαίσιο από τα λεγόμενά τους προκύπτει πως τα άκρα δεν αποτελούν ποτέ την καλύτερη «συνταγή» που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος. Υπογραμμίζουν όμως παράλληλα πως σε ό,τι αφορά τη... μετάγγιση ζωής που ονομάζεται θηλασμός θα ήταν καλύτερο, σε χώρες όπως η δική μας, να ασχοληθούμε κυρίως όχι με το... άνω αλλά με το... κάτω άκρο: στην Ελλάδα το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στο εξάμηνο δεν ξεπερνά το 1% και το ποσοστό θηλασμού στο έτος το 6% σύμφωνα με πρόσφατη εθνική μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Να ασχοληθούμε δηλαδή με τον τεράστιο αριθμό γυναικών που ενώ μπορούν δεν θηλάζουν, στερώντας από το παιδί τους ένα πραγματικό «δώρο» που δεν κοστίζει (κυριολεκτικώς) τίποτε.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι καμία κυβέρνηση ή διεθνής αρμόδιος οργανισμός δεν δίνει συγκεκριμένη σύσταση σε ό,τι αφορά το πότε μια γυναίκα πρέπει να σταματήσει τον θηλασμό. Στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά οφέλη για την υγεία του παιδιού από τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Στη συνέχεια ο ΠΟΥ προτείνει έναν συνδυασμό τροφών, υγρών και λήψης μητρικού γάλακτος ως την ηλικία των δύο ετών «ή και περισσότερο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Παράλληλα σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού ή και για μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με την αμοιβαία επιθυμία μητέρας και παιδιού. Οι ειδικοί της Εταιρείας τονίζουν μάλιστα ότι «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στοιχεία που να δείχνουν ψυχολογικές ή αναπτυξιακές βλάβες από τον θηλασμό κατά το τρίτο έτος της ζωής ή και περισσότερο».

Μαρτυρία μιας ελληνίδας

Ακολουθώντας όχι μόνο τις συστάσεις των αρμοδίων αλλά και τον δρόμο της σχέσης που έχει «χαράξει» με το παιδί της και πιστεύει ότι είναι ο σωστός, η κυρία Σοφία Πέτρου μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρει ότι μεγαλώνει ένα υγιέστατο ψυχοσωματικά κοριτσάκι το οποίο συνεχίζει να θηλάζει στα δυόμισι χρόνια του. Οπως η ίδια λέει, δεν ξεκίνησε με την προοπτική να θηλάσει για τόσο μεγάλο διάστημα. «Παρ' ότι ο γιατρός μου ήταν υπέρ του θηλασμού, δεν είχα κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση, όμως στην πορεία έψαξα το θέμα μόνη και είδα τα καλά της διαδικασίας. Σταμάτησα να ακούω τους γύρω μου, πολλοί από τους οποίους έλεγαν πλήρως λανθασμένα πράγματα, όπως ότι μετά το έτος το γάλα γίνεται "νερό" και δεν προσφέρει τίποτε στο παιδί, ακόμη και το ότι τα παιδιά που θηλάζουν καθυστερούν να μιλήσουν». Η κυρία Πέτρου σημειώνει ότι δεν την έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το πότε θα διακόψει τον θηλασμό. «Δεν με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, ακόμη και αν με κοιτάζει περίεργα. Και στο περιβάλλον μου μού λένε ότι θα ήταν καλύτερα να διακόψω. Εγώ όμως δεν βάζω χρονοδιάγραμμα. Βλέπω ότι προσφέρω κάτι πολύτιμο στο παιδί μου, το οποίο είναι ένα φυσιολογικό, ανεξάρτητο παιδί. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρω περισσότερα στην υγεία του για μεγαλύτερο διάστημα. Για μένα είναι απόφαση της κάθε μητέρας με το παιδί της το πότε θα σταματήσει ο θηλασμός». Η κυρία Πέτρου συμβουλεύει ως μητέρα τις άλλες μητέρες να ενημερώνονται για την προσφορά του θηλασμού, να θηλάζουν για όσο διάστημα θέλουν εκείνες και το παιδί τους, και να καταφεύγουν σε συμβούλους θηλασμού για να λαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες. «Κάθε μαμά είναι διαφορετική, όπως και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, και μόνο οι δυο τους μπορούν να προσδιορίσουν την πορεία της σχέσης τους» λέει.

Ατελείωτα τα οφέλη του θηλασμού

Τι λένε όμως οι ειδικοί; Για τη μεγάλη προσφορά του μητρικού γάλακτος τόσο από βιολογικής όσο και από ψυχολογικής απόψεως κάνει λόγο στο «Βήμα» ο κ. Γεώργιος Λιόσης, διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού. Σημειώνει ότι διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. «Σε ό,τι αφορά τα βιολογικά οφέλη, ο θηλασμός αποτελεί τη μεγαλύτερη "ασπίδα" ενάντια στις παιδικές λοιμώξεις. Ειδικά το πρωτόγαλα είναι πολύτιμο, γεμάτο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού. Είναι σημαντικό για τις μητέρες να γνωρίζουν ότι η άμυνα κατά των λοιμώξεων είναι "δοσοεξαρτώμενη", όσο περισσότερο δηλαδή θηλάζουν τόσο περισσότερο "θωρακίζουν" το παιδί τους». Σύμφωνα με τον ειδικό, ο θηλασμός μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο «φάρμακο», ιδιαίτερα στα πρόωρα βρέφη, στα οποία καταγράφεται μεγάλος αριθμός θανάτων εξαιτίας λοιμώξεων. «Ο θηλασμός συνεχίζει εκτός της μήτρας το έργο του πλακούντα και δημιουργεί μια γέφυρα βιολογική αλλά και ψυχολογική μεταξύ μάνας και παιδιού».
Τα οφέλη όμως σύμφωνα με τον κ. Λιόση δεν έχουν τελειωμό: «Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο IQ κατά 4-5 μονάδες σε σύγκριση με όσα δεν θηλάζουν. Παράλληλα εμφανίζουν καλύτερη ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, που αποτελεί, όπως δείχνουν όλα τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία, "δείκτη" μακροπρόθεσμης υγείας του οργανισμού, ενώ αντιμετωπίζουν και μικρότερες πιθανότητες παιδικών καρκίνων του αιματολογικού συστήματος». Και βέβαια εκτός από τη σωματική υγεία ο θηλασμός προάγει και την ψυχική υγεία τόσο του παιδιού όσο και της μητέρας του. «Δημιουργεί δυνατούς δεσμούς που κάνουν το παιδί να νιώθει ασφαλές, ενώ σώζει και τις μητέρες από την επιλόχεια κατάθλιψη».

Πρέπει όμως να μπει ένα όριο στον χρόνο προσφοράς αυτού του ανεκτίμητου «δώρου»; ρωτήσαμε τον ειδικό. Εκείνος απάντησε πως παρ' ότι το παράδειγμα που παρουσίασε το περιοδικό «Τime» είναι ακραίο - και πιθανώς φέρνει αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο της προαγωγής του μητρικού θηλασμού που πρέπει να είναι το μέλημα όλων - δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι ο συνεχιζόμενος θηλασμός προκαλεί εξάρτηση του παιδιού από τη μάνα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Λιόση, σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου τα ποσοστά μητρικού θηλασμού είναι πολύ χαμηλά - «πολλές γυναίκες, όπως οι γυναίκες καριέρας, αποφασίζουν να μη θηλάσουν χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, επειδή θεωρούν τον θηλασμό άβολο, επειδή πιστεύουν ότι τους στερεί χρόνο ή ότι "χαλάει" το στήθος τους» -, πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως με το να πειστούν οι μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Βολικός και «οικονομικός»

Στις ίδιες γραμμές κινείται και η άποψη της κυρίας Μαρίας-Αδαμαντίας Μαλλιαρού, παιδιάτρου, διευθύντριας ΕΣΥ στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλους της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού. «Η παράταση του θηλασμού δεν πρέπει να μετατρέπεται σε "κατηγορώ" για τη μητέρα. Το μητρικό γάλα είναι ανεκτίμητο, και στην Ελλάδα, όπου πολλές γυναίκες αποφασίζουν να μη θηλάσουν, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή του θηλασμού». Η κυρία Μαλλιαρού αναφέρει ότι ακόμη και μητέρες με υιοθετημένα παιδιά έχουν καταφέρει να θηλάσουν, προκειμένου να μην τους στερήσουν τον «θησαυρό» που ονομάζεται μητρικό γάλα. «Αυτό είναι το κύριο μήνυμα που πρέπει να δοθεί στις γυναίκες» υπογραμμίζει η ειδικός και προσθέτει ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, ότι ο θηλασμός αποτελεί μια άκρως οικονομική πρακτική για την οικογένεια. «Είναι βολικός, καθώς η μητέρα μπορεί άνετα να δίνει γάλα στο παιδί της χωρίς να απαιτείται αποστείρωση, ενώ παράλληλα σώζει την κάθε οικογένεια από πολλά χρήματα». Υπολογίζεται ότι η αποφυγή του θηλασμού κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού κοστίζει στον οικογενειακό προϋπολογισμό 5.000-8.000 ευρώ, όχι μόνο από την αγορά ξένου γάλακτος αλλά και λόγω της νοσηρότητας (γαστρεντερίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, άσθμα κ.ά.) με την οποία συνδέεται το γάλα αγελάδας.

Μέτρον άριστον

Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς που ασχολούνται με την ψυχική υγεία, μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρουν πως στην πτυχή της σχέσης μητέρας - παιδιού που αφορά τον θηλασμό πρέπει να υπάρχει μέτρο. Οπως τονίζει η κυρία Εφη Λάγιου-Λιγνού, ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, υπεύθυνη του Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», «η ακραία συνθήκη του θηλασμού ενός παιδιού που είναι σε ηλικία να τραφεί μόνο του δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη βιοψυχοκοινωνική αξία του θηλασμού. Η λαϊκή παροιμία "κάθε πράγμα στον καιρό του..." ισχύει και εδώ. Η μητέρα, δίνοντας το γάλα της στο νεογέννητο μωρό της, του δίνει μαζί και τη σκέψη της για αυτό: και τα δύο είναι απαραίτητα για τη σωματική και ψυχονοητική του ανάπτυξη. Το βρέφος ανταποκρινόμενο σε αυτό το "δώρο" της μητέρας του επιστρέφει με τον τρόπο του την ικανοποίηση που αυτή του πρωτοέδωσε, βάζοντας σε κίνηση αυτό το απαραίτητο συναισθηματικό δώσε-πάρε. Ομως "παν μέτρον άριστον"». Η ειδικός λέει ότι καθώς το παιδί μεγαλώνει διαφοροποιούνται οι ανάγκες του. «Ανταποκρίνομαι στις ανάγκες του παιδιού δεν σημαίνει πως κάνω ό,τι μου ζητήσει. Ο θηλασμός-πιπίλα δεν προσφέρει την ασφάλεια των ξεκάθαρων ορίων στο χάος της ψυχικής ανωριμότητας του παιδιού. Η μητέρα δεν εξυπηρετεί τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού της με το να τροφοδοτεί (για τους δικούς της λόγους) μια εικόνα του εαυτού της "πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα". Με τον παρατεταμένο θηλασμό δεν του προσφέρει πλαίσιο για να αναπτυχθεί και δεν προετοιμάζει το παιδί της να είναι ανθεκτικό στις ματαιώσεις, στις απογοητεύσεις και στις αντιξοότητες της ζωής».

Η ψυχολογία της μητέρας

Τα άκρα ποτέ δεν είναι καλά, τονίζει από την πλευρά της και η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κυρία Κατερίνα Παπανικολάου. Οπως λέει, από τη μια πλευρά υπάρχουν οι μητέρες που έχουν αρνητική στάση απέναντι στον θηλασμό και μπορεί να έχουν αποφασίσει, πριν ακόμη από τον ερχομό του βρέφους, να μη θηλάσουν. «Αν και μια τέτοια στάση μπορεί να υπαγορεύεται από διάφορους συνειδητούς λόγους, όπως ο φόβος της γυναίκας να μη χαλάσει το σώμα της, συχνά η άρνηση αυτή έχει να κάνει με βαθύτερα αίτια, ίσως δυσκολίες στη σχέση της γυναίκας με τη δική της μητέρα όταν ήταν αυτή το βρέφος, ή ακόμη και δυσκολία αποδοχής του θηλυκού της εαυτού». Από την άλλη πλευρά και η υπερβολική εμμονή ως προς την παράταση του θηλασμού ίσως επίσης κρύβει «σκοτεινά σημεία». «Μπορεί να ξεπερνά την πραγματική πρόθεση της μητέρας για προσφορά φροντίδας προς το νήπιο και να υπαγορεύεται από μια ασυνείδητη επιθυμία που αφορά κάλυψη της ανάγκης της ίδιας της μητέρας για μια στενή - συμβιωτική σχέση με το παιδί». Κατά την κυρία Παπανικολάου από το τρίτο έτος της ζωής του παιδιού, και εφόσον έχει υπάρξει επαρκής κάλυψη των αναγκών του για ασφάλεια, η βασική ανάγκη του είναι η αυτονομία. «Η παράταση της προσκόλλησης ίσως καλύπτει ανάγκες της ίδιας της μητέρας για ασφάλεια και επαφή, ανάγκες που δεν έχουν επαρκώς καλυφθεί. Ο αποθηλασμός είναι ένας αποχωρισμός τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Η μητέρα θα στηρίξει το μωρό της σε αυτή τη διαδικασία, αλλά ίσως χρειαστεί να πάρει και αυτή στήριξη από κάποιον άλλον».

Απαραίτητη η αυτονόμηση

Μεγάλη προσοχή στην τήρηση των λεπτών ισορροπιών ώστε οι μητέρες να μεγαλώνουν γερά (ψυχικά και σωματικά) παιδιά συστήνει και ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, παιδοψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής οικογένειας, διευθυντής του Θεραπευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη». «Ο θηλασμός αποτελεί μια πολύτιμη μετάβαση από την ενδομήτρια ζωή στη νέα πραγματικότητα. Η μητέρα, εκτός από την πολύτιμη τροφή με τα θρεπτικά συστατικά, προσφέρει το καλωσόρισμα στη ζωή με τη θερμή αγκαλιά της που εκφράζει την αγάπη της. Η άρνηση του θηλασμού για αισθητικούς λόγους ή λόγω έλλειψης χρόνου αποτελεί άρνηση της ίδιας της μητρότητας. Την ίδια στιγμή όμως η φανατική εμμονή στον θηλασμό λειτουργεί εις βάρος της συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού και δημιουργεί καθηλώσεις επικίνδυνες για την προσωπικότητά του στη συνέχεια της ζωής του. Η προσφορά του μητρικού στήθους σε οποιαδήποτε δυσφορία του παιδιού το εκπαιδεύει στη συνέχεια της ζωής του να αναζητεί στην τροφή την αδιαφοροποίητη ικανοποίηση (καθήλωση στο στοματικό στάδιο εξέλιξης)».
Ο κ. Καραγιάννης σημειώνει ότι καθημερινά στην κλινική εμπειρία καταγράφονται επώδυνα περιστατικά ανάπτυξης φοβιών, αγχωδών αντιδράσεων, ακόμη και βαρύτερων ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με την αδιαφοροποίητη συγκυτιακή σχέση μητέρας - παιδιού. «Η αποκλειστικότητα της σχέσης μητέρας - βρέφους δεν μπορεί να διαρκεί αιώνια, γιατί τότε δεν αφορά τη φροντίδα του παιδιού αλλά την κάλυψη άλλων συναισθηματικών αναγκών της μητέρας, η οποία απομυζεί το παιδί της, απομακρύνοντας ή περιθωριοποιώντας τον πατέρα. Συνεπώς εδώ έχουμε μια αντιστροφή της κατανόησης του οιδιποδείου συμπλέγματος σε ιοκάστειο σύμπλεγμα, όπου η μητέρα καθηλώνεται στο παιδί της και επομένως εμποδίζει την αυτονόμησή του».
Ποια είναι τελικώς «αρκετά μητέρα», όπως το έθεσε και το «Τime»; Μάλλον η μόνη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να ενημερωθείτε, να ψάξετε, να νιώσετε και η καθεμιά από εσάς είναι η μόνη που θα δώσει την απάντηση.


Χρήσιμες διευθύνσεις για ενημέρωση σχετικά με τον θηλασμό:

8+1 τρόποι για να παραμείνει υγιής ένας γάμος

Δεκάδες έρευνες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως η υγιής και «καλοχτισμένη» έγγαμη ζωή αποτελεί το καλύτερο «γιατρικό» καθώς όχι μόνο παρατείνει τη ζωή ενός ανθρώπου αλλά ωφελεί και την υγεία γενικότερα. Δείτε, ποιοι είναι οι 9 εκείνοι «κανόνες», που κρατούν ένα γάμο ζωντανό όσα χρόνια και αν περάσουν.


1.Διατηρείστε σταθερό το βάρος και την… περιφέρειά σας
Τώρα που παντρευτήκατε ώρα να χαλαρώσετε το αυστηρό πρόγραμμα του γυμναστηρίου. Και γιατί όχι και να φάτε λιγάκι παραπάνω; Άλλωστε, αυτό δεν σημαίνει συντροφικότητα; Να είσαι ο εαυτός σου μέσα στη σχέση; Όχι και πάλι όχι μαρτυρούν οι ειδικοί και επικαλούνται την έρευνα του 2007 στο New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχουν κατά 37% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αρκετά κιλά, αν το ταίρι τους ομοίως παχύνει. Μια ακόμη έρευνα, που αναφέρει πως όταν το ζευγάρι τρώει μαζί, καταναλώνει κατά 33% περισσότερο φαγητό από ότι θα έκανε αν έτρωγε ο καθένας μόνος, αποτελεί επίσης πηγή προβληματισμού. Η λύση φυσικά δεν είναι να αρχίσετε να τρώτε… χώρια από τον/την σύντροφό σας αλλά να αποφασίσετε από κοινού να αθλείστε τακτικά και να ακολουθήσετε ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.
2.Βάλτε τα οικονομικά σας σε τάξη
Ένας από τους βασικότερους λόγους που προκαλούν γκρίνια και καβγάδες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι και η διαχείριση των οικονομικών. Συχνά, ο ένας από τους δύο είναι ο πιο σπάταλος και ο άλλος αναγκάζεται να υποχωρεί ενίοτε ή να… γκρινιάζει συχνά για το μονίμως άδειο πορτοφόλι του σπιτιού. Έρευνα του 2004 αποκαλύπτει πως το 40% των παντρεμένων ανθρώπων, έχει κατά καιρούς πει ψέματα για το κόστος μιας αγοράς στο ταίρι του. Και όλο αυτό για να αποφύγει τις συνέπειες… Ποια είναι η λύση; Σίγουρα αποκλείεται και οι δύο να έχετε την ίδια ακριβώς φιλοσοφία για την οικονομική διαχείριση. Θα πρέπει ωστόσο να συμφωνήσετε σε κάποιους κοινούς κανόνες από την αρχή του γάμου, για να αποφύγετε στο μέλλον άσκοπες διενέξεις.
3.Οι οικογενειακοί κανόνες πρέπει να τηρούνται
Πολλά ζευγάρια για περίπου 5 με 10 χρόνια του έγγαμου βίου τους προσπαθούν να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα «διοικήσουν» την οικογένειά τους. Και φυσικά, όλο αυτό προκαλεί προστριβές και διενέξεις. Κάποιες φορές, ο ένας από τους δύο γονείς είναι πιο ανεκτικός ενώ ο άλλος αναγκάζεται να κάνει τον «κακό» της ιστορίας. Οι ρόλοι δεν είναι πάντα ευδιάκριτοι και συχνά, τα παιδιά νιώθουν αποπροσανατολισμένα όταν δεν υπάρχει κοινή στρατηγική από τους γονείς αλλά δύο διαφορετικές και εντελώς αντιφατικές μεταξύ τους κατευθύνσεις. Και καθώς σε ένα γάμο δεν υπάρχουν… οδηγίες χρήσης, θα πρέπει το ζευγάρι πριν καν δημιουργήσει οικογένεια, να συζητήσει σοβαρά τους τρόπους με τους οποίους θα αναθρέψει τα παιδιά του προκειμένου να γλιτώσει μικροπαρεξηγήσεις και προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στο μέλλον.
4.Κάντε το σεξ προτεραιότητα-και όχι αγγαρεία…
Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το μέσο παντρεμένο ζευγάρι κάνει σεξ περίπου 58 φορές τον χρόνο ή κάτι παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα. Από αυτούς το 90% αντιμετωπίζει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Άρα, τι αποκαλύπτουν, οι ομολογουμένως απογοητευτικοί αριθμοί; Κακά τα ψέματα, ο γάμος ενδεχομένως «σκοτώνει» το σεξ. Όμως όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί τελικά ίσως να μην έχει τόση σημασία αν κάνετε σεξ 5 φορές την εβδομάδα ή 5 φορές τον χρόνο, όσο σημασία έχει η οικειότητα και η αγάπη μεταξύ του ζευγαριού. Φυσικά και το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο, όμως η οικειότητα είναι αυτή που θα οδηγήσει σε καλύτερο και ποιοτικότερο σεξ. Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στην ερωτική σας ζωή, χωρίς να την αντιμετωπίζετε ως αγγαρεία, ανακαλύπτοντας ξανά τον σύντροφό σας, ακόμη και φλερτάροντας. Και όλα θα έρθουν μόνα τους…
5.Γίνετε ευέλικτοι
Στην εφηβεία μας όλοι είχαμε μεγάλα όνειρα και ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες από τη ζωή. Υγεία, καριέρα και οικογένεια φάνταζαν στρωμένες με ρόδα μπροστά μας και εμείς δεν είχαμε παρά να χαράξουμε το δρόμο για την κορυφή. Ωστόσο, η ζωή μερικές φορές έχει άλλα σχέδια για εμάς. Μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας, να κλονιστεί η υγεία μας, να αντιμετωπίσουμε οικονομικές δυσκολίες, να, να, να …Όλα αυτά, δεν θα πρέπει να «ξεσπάσουν» πάνω στο γάμο μας. Αντιθέτως, ο γάμος θα πρέπει να αποτελεί το ήρεμο λιμάνι που θα βρίσκουμε ανακούφιση από τις καταιγίδες της ζωής. Φροντίστε επομένως να είστε ευέλικτοι και να προσαρμόζεστε κάθε φορά στις νέες συνθήκες βοηθώντας και παράλληλα-στηρίζοντας-τον άνθρωπό σας στις κακοτυχίες.
6.Μην χάνετε την ενεργητικότητά σας-ακόμη και αν τα χρόνια περνούν…
Παρατηρήστε τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια της χώρας μας. Σπάνια θα τους δείτε να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δείτε τώρα και ζευγάρια αντίστοιχης ηλικίας του εξωτερικού. Εκδρομές, κρουαζιέρες ακόμη και αθλήματα χρωματίζουν την καθημερινότητά τους. Και όχι η αιτία δεν είναι η οικονομική στενότητα των Ελλήνων, όπως μάλλον θα υποθέσετε καθώς και παλιότερα τα ελληνικά ζευγάρια προχωρημένης ηλικίας, δεν φημίζονταν για την ενεργητικότητα τους… Ακολουθήστε λοιπόν το παράδειγμα των ξένων. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε υπέρογκα ποσά με το ταίρι σας αρκεί να αλλάξετε λίγο την καθημερινότητά σας. Μια κοντινή εκδρομή, λίγη κηπουρική στο εξοχικό, μακρινές βόλτες που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα, θα «δέσουν» το ζευγάρι χωρίς να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
7.Μην ξεχνάτε τους φίλους σας
Αποτελεί «μόδα» των τελευταίων ετών καθώς αρκετά ζευγάρια ώριμης ηλικίας αποφασίζουν να χωρίσουν μετά από πολλά χρόνια κοινής συμβίωσης. Και ενώ το χάσμα μεταξύ τους μοιάζει τεράστιο, ίσως η συμβολή ενός κοινού φίλου θα λειτουργούσε κατευναστικά. Οι άνθρωποι με το πέρασμα των ετών ασχολούνται περισσότερο με τα προβλήματα και την οικογένειά τους και πολύ λιγότερο με τους φίλους τους. Έτσι, πολλές φορές χωρίς να έχουν κάποιον να συζητήσουν τα προβλήματά τους, συχνά τα διογκώνουν θεωρώντας τα δυσεπίλυτα. Αφήστε λοιπόν χώρο στη ζωή σας και για τους φίλους σας και μη διστάζετε να καταφεύγετε στις συμβουλές τους κάθε φορά που ο έγγαμος βίος συννεφιάζει…
8. Ανακαλύψτε ξανά τον άνθρωπό σας
Ξεχάστε το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» που βασανίζει πολλούς γονείς μόλις τα παιδιά τους ενηλικιωθούν και φτιάξουν τις ζωές τους εκτός πατρικής εστίας. Έρευνα του 2008, αποκάλυψε πως το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα. Οι γονείς νιώθουν περισσότερο ελεύθεροι να εκφραστούν μέσα στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες π.χ. για την ώρα του μεσημεριανού φαγητού ή για τις ώρες κοινής ησυχίας μέσα στο σπίτι. Ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψετε ξανά τον άνθρωπο που ζει δίπλα σας. 

9. Βάλτε ουσιαστικά τον Χριστό στην ζωή σας .
 Κάντε  τώρα ένα βήμα μαζί και βρείτε κάποιον Ορθόδοξο ιερέα  να σας μυήσει στην εμπειρία της εκκλησιάς !
Δείτε  ότι  τελικά   αξίζει να είστε  χριστιανοί  συνειδητοποιημένοι  και  όχι  χριστιανοί  των τύπων!
 Όταν  διαπιστώσετε την  μεγάλη  ευλογία  που είναι να υπάρχει  ο συνδετικός  κρίκος  στον  γάμο σας που λέγετε  Χριστός και οι  δύο θα βοηθήσετε ουσιαστικά την σχέση  σας και αργότερα  θα μπορέσετε  να  δώσετε  στηρίγματα  και  νόημα  ζωής  στα  παιδιά  σας.

Νὰ μὴ θέλεις οἱ ὑποθέσεις σου νὰ προχωροῦν, ὅπως ἐσὺ νομίζεις, ἀλλὰ ὅπως ἀρέσει στὸν Θεό. Ἔτσι θὰ εἶσαι ἀτάραχος καὶ θὰ εὐχαριστεῖς στὴν προσευχή σου τὸν Θεό.

 ( Ἀββᾶς Μωϋσῆς )

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Κοντά σου

 
ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Στίχοι: Μαρία Πολυδούρη
Φωνή: Σοφία Βόσσου

Κοντά σου δεν αχούν άγρια οι ανέμοι.
Κοντά σου είνε η γαληνη και το φως.
Στου νου μας τη χρυσόβεργην ανέμη
ό ρόδινος τυλιέται στοχασμός.
Κοντά σου η σιγαλια σα γέλιο μοιαζει
που αντιφεγγίζουν ματια τρυφερά.
Κ’ αν κάποτε μιλάμε αναφτεριάζε,
πλάι μας κάπου η άνεργη χαρα.
Κοντά σου η θλίψη ανθίζει σαν λουλούδι
κι ανύποπτα περνά μέσ’ στη ζωή.
Κοντά σου όλα γλυκά κι’ όλα σα χνούδι
σα χάδι, σα δροσούλα, σαν πνοή.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΔΕΝ ΓΙΝΑΜΕ "ΣΩΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ" ΔΙΟΤΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ




Τον Σκρουτζ Μακ Ντακ να συσσωρεύει πλούτο εκμεταλλευόμενος ακόμα και τους συγγενείς του!!!
Τον Ντοναλντ Ντακ με τ´ανίψια του να είναι μια ζωή άνεργοι και όμως να επιβιώνουν!!!
Τον Μίκυ Μάους να υπόσχεται γάμο στη Μίνυ, αλλά να μη την παντρεύεται ποτέ!!!
Τον Πινόκιο να λέει συνεχώς ψέματα!!!
Τον Αλαντίν να είναι κλέφτης και να κάνει παρέα με τον Αλή Μπαμπά και άλλους 40 κλέφτες!!!
Τον Ταρζάν να τριγυρνάει γυμνός από δω κι από κει!!!
Τη Σταχτοπούτα να γυρνάει σπίτι της τα μεσάνυχτα, ξυπόλυτη!!!
Τη Χιονάτη να μένει σ´ ένα σπίτι με ΕΠΤΑ άντρες!!!
Τον Μπάτμαν να οδηγεί με 300 χλμ την ώρα παραβιάζοντας όλους τους οδικούς κώδικες!!!
Τον Ποπάυ να έχει τατουάζ και να καπνίζει συνεχώς πίπα!!!
Τον Σούπερμαν να κρύβει πάντα την πραγματική του ταυτότητα!!!
Και τελευταίο τον Πάκμαν να τρέχει σ ένα σκοτεινό λαβύρινθο με ηλεκτρονική Μουσική, καταπίνοντας χαπάκια αγνώστου προελεύσεως!!

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο Άγιος Ψεύτικος Γάμος


Απίθανη ιστορία – μαρτυρία ενός ιερέα στην Αμερική για ένα ..περίεργο μυστήριο γάμου που κλήθηκε να τελέσει.
Αν κάποιος αγγλομαθής μπορεί και επιθυμεί να μεταφράσει τμήμα του κειμένου, ας το επικολλήσει στα σχόλια, ώστε να το προσθέσουμε για όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά. Ευχαριστούμε.

[...]
This is a story retold with permission from a friend, slightly edited to protect identities. His Dad is a retired minister who sometimes does weddings for people on the fringes of society.
My Dad drove into this apartment complex that he said looked very run down. The people, mostly white (which in the poor part of our town essentially means a meth problem instead of a crack one), looked rough. He gets to the apartment where the wedding is to take place and nobody is parked out front and there is no activity there. He calls the mother of the bride several times and there is no answer. He decides to wait until 15 minutes after the wedding was supposed to have started.
About 5 minutes after the wedding should have been going, the mother of the bride shows up. She is drunk. She lets him in the apartment. The place is a dump and not decorated for a wedding. Some neighbors start bringing over folding chairs. In about 20 minutes time there are maybe a dozen people there. The groom shows up and is introduced to my dad. He’s in his early 50s and very quiet and somber.
Eventually the bride comes downstairs into the living room and dad said that she looked like death – extremely pale, skinny, just like a meth head, and appearing very nervous, in a wrinkled dress, and perhaps in her late 20s.
Dad didn’t know what to think. She had a three year old daughter who was the only person there remotely dressed for a wedding, in a flower dress. The child ran around the living room, around her mother, around my dad, taking toys to show him and being generally interruptive throughout the ceremony. Dad goes through the usual no bells and whistles ritual and notices that groom and bride both look awkward and uncomfortable around each other.
When it comes time for the bride and groom to kiss, they don’t. Dad prods them several times, and finally the groom quickly kisses the very awkward bride on the cheek. At this point dad is getting a little nervous. He is not sure, perhaps there is something nefarious going on here.
After the wedding was over and the paperwork was signed, the groom walks out the door and goes into another apartment a few doors down. Dad doesn’t see him again. In a few minutes there are only 4 or 5 people left, all family of the bride. They hand dad a tip in addition to his normal $150.00 wedding fee, which is notable in itself because more than half of the weddings dad does are for the elite in extravagant settings. The few times dad has ever been offered a tip it has been after doing a wedding for the other half.
The small cohort that remains begins drinking and dad chats up the grandmother of the bride. She, a world weary early 60s-ish lady who tells dad that she owns her own laundromat, has a long cigarette hanging from her lips and is more than a few drinks into the day herself. Long-cig Grandma gives dad a careful looking over and then tells him what it was all about.
The bride has stage four non-hodgkin’s lymphoma. She has no insurance. The apartment complex did a little BBQ fundraiser for her and it only raised a few hundred dollars. The 50 something neighbor, a loner who doesn’t talk much, was at that event. Afterwards, when they were cleaning up the paper plates and empty beer cans, the man approached the mother and grandmother of the sick girl. He works at the railroad and has excellent insurance. He says that he knows that he will never marry again, meaning not under normal circumstances. He offers to get legally married to the girl so that she gets insurance – no questions asked, no expectations, he said any bills sent to him wouldn’t be much and he would take care of them – no relationship or sex or money or anything else in return.
Long-cig grandma says that upon hearing this they thought it was too good to be true, surely he is after something, and if not he is crazy to take the risk (as dad put it «in her world this act was not only unfamiliar, but insane» – no one gives without expecting something in return), but the family checks him out, verifies that all that he said was indeed the case, gets the sense that he is not crazy and that he is telling the truth, and approves the marriage. Long-cig grandma finishes telling this to dad with a chuckle to the craziness of life, and perhaps realizing that «telling» was not on the program for the day, she asks dad if he has a problem with that. Dad responds «Ma’am, you got the right pastor today.» He hands back the envelope with the tip, saying that he can’t take it.
This town is such a bitch and a whore most of the time. But this reminds me of the line from the old Buddy & Julie Miller song, «Letters to Emily» –
Well, I’ve gone wrong, but still I know sometimes God serves the best wine up right from a paper cup.
May that man’s love toward that woman be rewarded at the table where Abraham sits.
Πηγή: Pithless Thoughts
Φωτογραφία: Jakob Montrasio
πηγή 

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Το βίντεο που συγκλόνισε το Internet


Μια μητέρα, της οποίας ο γιός γεννήθηκε χωρίς μάτια εξαιτίας μιας σπάνιας μορφής λυκοστόματος, δημοσίευσε στο YouTube ένα συγκινητικό βίντεο, το οποίο περιγράφει τον αγώνα που έδωσε το ίδιο το παιδί και πως κατάφερε να νικήσει το πρόβλημα με το γέλιο του.
Στο βίντεο, η Lacey Buchanan από το Τέννεση, περιγράφει με καρτέλες τον αρχικό της ενθουσιασμό, όταν έμαθε πως είναι έγκυος στον Κρίστιαν, και τις φοβίες, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη, όταν συνειδητοποίησε το σοβαρό πρόβλημα του παιδιού.
Κατά τη διάρκεια του βίντεο, η μητέρα κρατά τον ενός έτους γιό της στην αγκαλιά της, αποκαλύπτοντας το πρόσωπό του μονάχα στο τέλος, φιλώντας τον με αγάπη και υπερηφάνεια.
Το αγοράκι πάσχει από μια σπάνια και σοβαρή μορφή λυκοστόματος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του προσώπου. Ο Κρίστιαν δεν είχε ουρανίσκο όταν γεννήθηκε, δεν μπορούσε να κλείσει το στόμα του και δεν είχε μάτια. Σε ηλικία τεσσάρων μηνών υπεβλήθη στη πρώτη του χειρουργική επέμβαση για να κλείσει το λαγώχειλο του.
Όταν η Lacey δημοσίευσε το βίντεο, αυτό έλαβε 20.000 views μέσα στη πρώτη μέρα.
«Ενθουσιάστηκα από την αγάπη του κόσμου. Σας ευχαριστώ που μας υποστηρίζετε στο μακρύ μας ταξίδι», δήλωσε η μητέρα.

ΛΟΓΟΙ ΓΕΡΟΝΤΩΝ




"Η γυναίκα πλάστηκε από το πλευρό του άνδρα. 

 Δεν δημιουργήθηκε από το μυαλό του για να τον κυβερνάει.

 Ούτε από το πόδι του για να την ποδοπατάει. 

 Δημιουργήθηκε από το πλευρό του, για να είναι ισοδύναμη μ'αυτόν.

 Κάτω από το μπράτσο του, για να την προστατεύει. 

 Κοντά στην καρδιά του για να την αγαπάει".

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τί θα μπορούσαμε να πούμε για την αγάπη μέσα στο γάμο;




 π. Αντωνίου Ι. Στυλιανάκη, ιατρού- παιδοψυχιάτρου

Πιστεύω ότι θα έπρεπε η εκκλησία να δίνει σε όλους τους νεόνυμφους ένα δώρο, που θα ήταν ένα ωραίο κάδρο με τον ύμνο της αγάπης που έχει γράψει ο απόστολος Παύλος (Α’ Κορινθίους κεφ. 13)! Όχι βέβαια για να το κρεμάσουν στο σαλόνι τους, αλλά στην καρδιά τους… Ελάτε όμως που δεν μελετούμε όλοι το λόγο του Θεού, και πάλι από εκείνους που τον μελετούν λίγοι τον εφαρμόζουν και πολλοί λιγότεροι τον εφαρμόζουν χωρίς προσαρμογές! Γι’ αυτό χρειάζεται να συζητήσουμε από ψυχολογική τουλάχιστον άποψη ορισμένα θέματα που θα μας βοηθήσουν να αναπληρώσουμε κάποιες αδυναμίες μας.
Αγάπη σημαίνει ότι προσπαθώ να καταλάβω τί αρέσει και τί ευχαριστεί το σύντροφό μου. Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς πολλές φορές όταν έρχονται ζευγάρια στο ιατρείο μου και εκεί να διαπιστώνουν ότι κάποια πράγματα που κάνει ο ένας εκνευρίζουν τον άλλο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία!
Αγάπη σημαίνει πριν απ’ όλα, ότι προσπαθώ να καταλάβω το χαρακτήρα του και τις αδυναμίες του, ώστε να αποφύγω να τον πληγώσω.
Αγάπη σημαίνει απαραίτητα σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου. Αγάπη σημαίνει να ανέχομαι τα ελαττώματα και τα λάθη του. Παράλληλα επιδιώκω να τον βοηθήσω να ολοκληρωθεί σαν άνθρωπος.
Θα μου πείτε καλά, όλα αυτά πώς να τα εφαρμόσει κανείς;
Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να βγάζει γρήγορα συμπεράσματα, που σημαίνει ότι χρειάζεται να μελετάει κάθε πρόβλημα και να το συζητάει με το σύντροφό του. Ακόμη και αυτό το θέμα της συζήτησης δεν είναι όλοι σε θέση να το πετύχουν ικανοποιητικά. Κατά συνέπεια, ίσως χρειαστεί να το βάλουμε σαν στόχο να βελτιώσουμε το επίπεδο συζήτησης αλλά και επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον άλλο, και να περιορίσουμε τον εαυτό μας στην κατάλληλη στιγμή, ώστε να μην κλέβουμε πάντοτε εμείς οι ίδιοι την παράσταση! Ακούω να μου λένε πολλές γυναίκες ότι ο άνδρας τους δεν βοη­θάει ενεργά στο σπίτι.. Όταν όμως αναλύονται τα πράγματα, βλέπει κανείς όχι εκείνες έχουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης διότι όταν πάει να κάνει κάτι εκείνος αρχίζουν τις φωνές ότι δεν το έκανε καλά, ότι αυτές το θέλουν αλλιώς κ.λπ., ώστε στο τέλος να βγαίνει το συμπέρασμα ότι μόνον ό,τι κάνουν εκείνες γίνεται σωστά και άρα ο άνδρας δεν πρέπει να ανακατεύεται!
Πολλά πράγματα οι άνδρες τα θεωρούν αυτονόητα ενώ για τις γυναίκες έχουν σημασία οι επισημάνσεις. Για παράδειγμα, το να μην εκφράζουν πάντα τα συναισθήματά τους ή να τα εκφράζουν με έμμεσο τρόπο. Λόγου χάρη· «σου αγόρασα αυτό που σου αρέσει» σημαίνει σίγουρα ότι νοιάζομαι για σένα και σ’ αγαπώ. Ίσως όμως μια γυναίκα να περιμένει να το ακούσει ξεκάθαρα και να ψυχρανθεί αν αυτό δεν γίνει! Γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να κοινοποιούμε τις σκέψεις μας για το πως επιθυμούμε να γίνουν ορισμένα πράγματα, έτσι ώστε να τροποποιείται ανάλογα η συμπεριφορά του συντρόφου μας.
Μερικές γυναίκες ασκούν έντονη κριτική στους άνδρες τους, γιατί έτσι νιώθουν ότι τα καταφέρνουν καλύτερα και ηρωοποιούν τον εαυτό τους. Όμως οι άνδρες τους ψυχραίνονται γιατί εκλαμβάνουν τη στάση αυτή σαν μη αναγνώρισή τους από το σύντροφό τους, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν συναισθηματικά και οι ίδιοι.
Τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος που είναι δύσκολο να σπάσει… Χρειάζεται μεγάλη προσοχή εδώ και πάντοτε να θυμόμαστε το παραμύθι του Αισώπου «με το βοριά και τον ήλιο που παραβγήκαν στη δύναμη» και νίκησε ο ήλιος επειδή ήταν ήρεμος και γλυκός, ενώ ο βοριάς σε κάθε του απότομη προσπάθεια έφερνε το αντίθετο αποτέλεσμα…
Πιό πολλά θα πετύχουμε με το γλυκό τρόπο παρά με το αγρίεμα. Ξέρω πολλές γυναίκες που δεν διεκδικούν με φωνές το δίκιο και την άποψή τους αλλά έφτασαν στο σημείο μετά από καιρό, να ζητούν τη γνώμη τους πάντοτε οι άνδρες τους και συνήθως να την εφαρμόζουν… Αντίθετα, γνώρισα περιπτώσεις όπου οι σύζυγοι (γυναίκες) εφάρμοζαν σχολαστικά το «μία σου και μία μου!» με αποτέλεσμα να γίνεται το σπίτι πεδίο μάχης καθημερινά και στο τέλος να χωρίσουν κι όλας.
Πρέπει λοιπόν να δείχνουμε κατανόηση στο σύντροφό μας, όπως δείχνουμε και στα παιδιά μας που τα δικαιολογούμε όταν κάνουν ένα λάθος, επειδή τα αγαπάμε…
Οι διαφορές μέσα στο γάμο πρέπει να γίνουν αντικείμενο προσοχής και των δύο και όταν ενοχλούν να προσπαθεί ο καθένας να «τορνάρει» τις ανωμαλίες του για να πλησιάσει με τον άλλο. Αυτό δεν είναι ταπεινωτική υποχώρηση αλλά ωριμότητα χαρακτήρα, για το καλό και των δύο.

(«Αποκρίσεις σε υπεύθυνους γονείς», εκδ. Αποστ. Διακονία)

πηγή

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΑΜΟΥ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΕΡΙΑ …ΠΕΘΕΡΑΣ!

http://olympiada.files.wordpress.com/2012/05/cf80cf81cebfcf83cebacebbceb7cf84ceb7cf81ceb9cebf-ceb3ceb1cebccebfcf85-ceb1cf80ceb9cf83cf84ceb5cf85cf84cebf.jpg

Αυτό το «Κάποτε», το έλεγαν ζωή…

Η διαφορά σε απλά καθημερινά πράγματα στο πέρασμα του χρόνου. Η αντίληψη των πραγμάτων από μια γενιά που έζησε διαφορετικά.

Κ Α Π Ο Τ Ε… ΣΗΜΕΡΑ…
ο χρόνος είχε τέσσερις εποχές έχει δύο
δουλεύαμε οκτώ ώρες έχουμε χάσει το μέτρημα
είχαμε χρόνο να πάμε για καφέ με τους φίλους μας τα λέμε μέσω MSN και Skype
είχαμε τις πόρτες των σπιτιών ανοικτές, όπως και τις καρδιές μας κλειδαμπαρωνόμαστε, βάζουμε συναγερμούς και έχουμε και 5-6 λυκόσκυλα για να μην αφήσουμε κανέναν να μας πλησιάσει. Είτε είναι καλός, είτε κακός.
πίναμε νερό της βρύσης και ήμασταν μια χαρά πίνουμε εμφιαλωμένο και…αρρωσταίνουμε
παίζαμε με τους φίλους μας ποδόσφαιρο στις αλάνες παίζουμε ποδόσφαιρο στο Playstation
είχαμε 2 τηλεοπτικά κανάλια και πάντα βρίσκαμε κάτι ενδιαφέρον να δούμε έχουμε 100 κανάλια και δεν μας αρέσει κανένα πρόγραμμα
κυκλοφορούσαμε με ταπεινά αυτοκίνητα 1000 κυβικών και ήμασταν χαρούμενοι κυκλοφορούμε με τζιπ 2000 κυβικών και στεναχωριόμαστε που δεν έχουμε τζιπ… 3000 κυβικών
είχαμε χρόνο για τον εαυτό μας δεν έχουμε χρόνο για κανένα….
η σκληρή δουλειά ήταν ιδανικό είναι ..κουταμάρα
λέγαμε καλημέρα σε ένα περαστικό και τον ρωτούσαμε για την τάδε οδό μας τa λέει ο navigator
ζούσαμε σε σπίτι 65 τετραγωνικών και…ήμασταν ευτυχισμένοι ζούμε σε σπίτια 120 τετραγωνικών και δεν χωράμε μέσα…
είχαμε χρόνο να κοιτάξουμε τον ουρανό, να δούμε το χρώμα του, να ακούσουμε το κελάϊδισμα των πουλιών, να νιώσουμε την ευωδιά του βρεγμένου χώματος τα βλέπουμε στην τηλεόραση
ζητάγαμε συγγνώμη από κοντά το λέμε και με SMS
αγοράζαμε ένα παντελόνι και το είχαμε για δύο χρόνια τώρα το έχουμε δύο μήνες και μετά παίρνουμε άλλο
τα περιοδικά έπαιρναν συνέντευξη από ανθρώπους σα το Σεφέρη παίρνουν από τον Καρβέλα
ξυπνάγαμε πρωί πρωί την Κυριακή για να πάμε στην εκκλησία δεν πάμε γιατί είναι…μπανάλ και γιατί οι παπάδες γίνανε μεσίτες και επιχειρηματίες
μαζευόμασταν όλη η οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι και αισθανόμασταν ενωμένοι και ευτυχισμένοι. έχει ο καθένας το δικό του δωμάτιο και δεν βρισκόμαστε μαζί στο τραπέζι ποτέ…
οι τραγουδίστριες τραγουδούσαν με τη φωνή τραγουδούν με κάτι άλλο.
ντοκουμέντο ήταν μια επιστημονική ανακάλυψη ντοκουμέντο είναι ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει δύο οπαδούς ομάδων να ανοίγουν ο ένας το κεφάλι του άλλου
είχαμε το θάρρος και τη λεβεντιά να λέμε «Έκανα λάθος». Λέμε «Αυτός φταίει»…
Τα παιδιά έβλέπαν στην τηλεόραση κινούμενα σχέδια με τον Μίκυ Μάους, τον Σεραφίνο, τον Τιραμόλα βλέπουν τους Power Rangers και τους Monsters με όπλα και χειροβομβίδες να σκοτώνουν και να ξεκοιλιάζουν…τους κακούς.
νοιαζόμασταν για το γείτονα τσατιζόμαστε αν αγοράσει καλύτερη τηλεόραση από εμάς.
Ζούσαμε με ένα μισθό ζούμε με τους μισθούς που ΘΑ πάρουμε
Κάποτε περνάγαμε υπέροχα στο ταβερνάκι της γειτονιάς, με κρασάκι, τραγούδι και κουτσομπολιό μιζεριάζουμε σε ακριβά εστιατόρια..
τα δανεικά τα έδινε ο αδελφός μας δανείζουν οι τράπεζες
δουλεύαμε για να ζήσουμε ζούμε για να δουλεύουμε
δεν είχαμε φράγκο στην τσέπη, μα ήμασταν τόσο, μα τόσο αισιόδοξοι, ακόμη κι ευτυχισμένοι! έχουμε τα πάντα και τρωγόμαστε με τα ρούχα μας…
Αυτό το «Κάποτε», το έλεγαν ζωή….
πηγή

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Το παιδί μαθαίνει τις καταστάσεις που ζει

Ronald Russel
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική: Μαθαίνει να κατακρίνει.
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα: Μαθαίνει να καυγαδίζει.
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνεία: Μαθαίνει να είναι ντροπαλό.
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ντροπή: Μαθαίνει να αισθάνεται ένοχο.
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κατανόηση: Μαθαίνει να είναι υπομονετικό.
Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο: Μαθαίνει να εκτιμά.
Αν ένα παιδί ζει μέσα στη δικαιοσύνη: Μαθαίνει να είναι δίκαιο.
Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ασφάλεια: Μαθαίνει να πιστεύει.
Αν ένα παιδί ζει μέσα σε επιδοκιμασία: Μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση.
Αν ένα παιδί ζει μέσα σε παραδοχή και φιλία: Μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο. 

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Βεντέτα


 
Ερμηνευτες Artist:Master Tempo Vip Νίκος Κυριακάκης
Στίχοι Lyrics:Master Tempo Vip Νίκος Κυριακάκης
Μουσική Music:Master Tempo Vip Νίκος Κυριακάκης
Τίτλος Σινγκλ Name Digital Single:Βεντέτα(2009)
Δισκογραφικη Εταιρια Label Records:The Digital Ray Records Music Greece Entertainment
Σκηνοθεσια Βιντεο Κλιπ Director:Μανωλης Τζιρακης/Manolis Tzirakis
Πρώτη Εκτέλεση First Run:Master Tempo Vip Νίκος Κυριακάκης


(ΣΤΙΧΟΙ LYRICS)
 

Μια ιστορία θα σας πω κι ανοίξετε τ' αυτιά σας
Μαζώχτε όλο το σόι σας τον μπάρμπα και τη θειά σας
Εγνώρισα μια κοπελιά σκέτο βάσανο
Και περιμένω το φιλάκι της για βάλσαμο
Ταχυκαρδία μου 'φερε και πονοκέφαλο
Εχτύπησε μου την καρδιά και τον εγκέφαλο
Φέρτε κοπέλια μία κούπα ρακή
Απ' το πολύ μου το σεβντά
Δεν τηνε βγάλω καθαρή
Θα σε πάρω, θα σε πάρω
Με παπά και με κουμπάρο
Θα κρατώ και την μπερέτα
Ετσά γίνεται στην Κρήτη η βεντέτα
Βεντέτα θ' ανοίξω, καρδιά μου
Αν δε γίνεις γυναίκα δικιά μου
Βεντέτα τρελή δίχως τέλος
Αφού με χτύπησε
Αφού με χτύπησε
Του έρωτα σου το βέλος
Είναι ταρχάς βαρύς και έρωτας απ' τσι λίγους
Ίδια όπως έφαγα στην κεφαλή μου πλίθους
Και κατ' αρχάς σε σκέφτομαι στον ύπνο μου, μωρό μου
Πλακώνομαι στσι προσευχές και κάνω το σταυρό μου
Έκανα τάμα σ' έναν άγιο θαρρώ το Γιάννη
Και θα σε κλέψω κοπελιά παρέα με το Ζανη
Πήτερ κράτα τ' άρματα και κρητικέ μπερέτα
Απόψε μέντορα θα κλέψω τη Μαριέττα
Θα σε πάρω, θα σε πάρω
Με παπά και με κουμπάρο
Θα κρατώ και την μπερέτα
Ετσά γίνεται στην Κρήτη η βεντέτα
Βεντέτα θ' ανοίξω, καρδιά μου
Αν δε γίνεις γυναίκα δικιά μου
Βεντέτα τρελή δίχως τέλος
Αφού με χτύπησε
Αφού με χτύπησε
Του έρωτα σου το βέλος