.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

5 «χαλαρές» ιδέες για γαμήλιο πάρτι

 της Έλενας Μπούλια

Παρά το δίσεκτο του έτους και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οι μελλόνυμφοι δεν δείχνουν να πτοούνται. Το καλοκαίρι του 2012 δεν υστερεί σε γάμους, πολλοί εκ των οποίων, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν με σεμνότερες αλλά όχι λιγότερο εορταστικές εκδηλώσεις.
 Παρακάτω ακολουθούν πέντε σούπερ «εναλλακτικές» ιδέες για γαμήλια πάρτι, όπως τις «πήραν τα αυτιά μας» από φίλους και γνωστούς, για εσάς που βλέπετε τη μέρα εκείνη απλά σαν μία ιδιαίτερη γιορτή.
Στο σπίτι
Αν το σπίτι σας είναι κάπως μεγάλο ή έχει μεγάλη βεράντα, ή αν -έστω- μπορείτε να πάρετε άδεια από την πολυκατοικία (και πιθανώς την γύρω γειτονιά) για να κάνετε το πάρτι στην ταράτσα, αυτή μπορεί να είναι η απλούστερη και πιο οικονομική λύση για το γαμήλιο πάρτι σας.

Τι θα χρειαστείτε: Οπωσδήποτε catering, όχι απαραίτητα για μακριούς μπουφέδες φαγητού, αλλά έστω για «περαστό» σερβίρισμα κρύων ορεκτικών και ποτών. Χρήσιμο είναι να υπάρχει και ένα υποτυπώδες μπαρ από το οποίο θα μπορούν οι καλεσμένοι σας να παραγγέλνουν τα ποτά τους. Το οικονομικότερο δυνατό κόστος για ένα catering με finger food και απεριόριστα ποτά ξεκινά από 20 ευρώ κατ’άτομο.

Θα χρειαστείτε ακόμα κάποιον επαγγελματία DJ, ο οποίος θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα κατάλληλα μηχανήματα για τον χώρο σας, και με τον οποίον θα συνεννοηθείτε για το είδος της μουσικής και πόσες ώρες θα διαρκέσει το πάρτι.

Κάποια υποτυπώδη διακόσμηση, με την έννοια των λουλουδιών και του φωτισμού. Δεν λέμε απαραίτητα να φωνάξετε διακοσμητή: Μόνοι σας μπορείτε να ετοιμάσετε τον χώρο, καθαρίζοντάς τον από μικροέπιπλα και διακοσμητικά, τοποθετώντας κάποια μεγάλα φανάρια στη βεράντα και πιθανώς κάποιες γλάστρες με λουλούδια ή δεντράκια που θα ομορφύνουν τον χώρο.

Στην παραλία
Όσο ειδυλλιακό κι αν ακούγεται ένα γαμήλιο beach party άλλο τόσο δύσκολο είναι να προετοιμαστεί σωστά για να είναι πραγματικά επιτυχημένο. Θα το κάνετε μόνο αν είστε βέβαιοι πως οι καλεσμένοι σας δεν θα ενοχληθούν καθόλου από τις άμμους και την υγρασία και, φυσικά, αν οι καιρικές προβλέψεις το επιτρέπουν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρείτε μία παραλία που γνωρίζετε πως προσφέρεται για κάτι τέτοιο, που είναι μεν αρκετά απόμερη από σπίτια αλλά και που διαθέτει κάποιες βασικές παροχές, π.χ. κάποια τουαλέτα.

Τι θα χρειαστείτε: Αν η παραλία είναι δημόσια θα πρέπει να ζητήσετε άδεια από τον δήμο ή την αρμόδια υπηρεσία και να ενημερωθείτε αν υπάρχει κάποιο κόστος. Ρωτήστε αν έχετε δικαίωμα να στήσετε τραπέζια, να σερβίρετε φαγητό και ποτό, να φτιάξετε τέντες, αν χρειάζεστε ειδική άδεια για να ανάψετε φωτιά κ.λ.π. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν θα ενοχλείτε αν υπάρχουν σπίτια στην γύρω περιοχή και ελέγξτε αν υπάρχουν κάπου κοντά τουαλέτες που να είναι σε καλή κατάσταση. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει γεννήτρια για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και χώρος για τα σκουπίδια.

Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε catering αλλά και DJ, ο οποίος θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για τον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα. Ως προς την διακόσμηση, στην περίπτωση της παραλίας μεγάλα λευκά φανάρια αρκούν για να δημιουργήσουν ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Στην αίθουσα τέχνης
Αν είστε άνθρωποι της τέχνης και της κουλτούρας σίγουρα έχετε υπ’όψιν σας κάποια γκαλερί που στεγάζεται σε κάποιο όμορφο κτίριο και μπορεί να φιλοξενήσει events όπως μία χαλαρή δεξίωση γάμου. Το πάρτι σας εκεί θα είναι εκ των πραγμάτων πιο «ήσυχο», αλλά σίγουρα πολύ κομψό και ιδιαίτερο.

Τι θα χρειαστείτε: Καταρχήν να βρείτε την αίθουσα που ταιριάζει στα γούστα σας και που εκθέτει, την περίοδο που ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε την δεξίωσή σας, έργα κάποιου αγαπημένου σας καλλιτέχνη.

Στο αγαπημένο σας μπαρ ή ταβερνάκι
Σίγουρα υπάρχει κάποιο συνοικιακό μπαράκι ή ταβερνάκι στο οποίο συχνάζετε και έχετε αποκτήσει καλές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό. Και σίγουρα, αν τους ζητούσατε να «κλείσετε» τον χώρο για ένα βράδυ, προκειμένου να γιορτάσετε τον γάμο σας, δεν θα είχαν καμία αντίρρηση –με το αζημίωτο φυσικά.

Τι θα χρειαστείτε:Συνεννοηθείτε με το μαγαζί για την ημερομηνία, τον αριθμό των ατόμων και για το τι θέλετε εσείς από αυτούς, π.χ. κάποιο υποτυπώδες μενού, τα ποτά που θέλετε να σερβιριστούν, κάποια ορεκτικά, καθώς και για την μουσική –π.χ. θα υπάρχει κάποιος DJ; Υπάρχει έτσι κι αλλιώς ζωντανή μουσική; Θα ετοιμάσετε εσείς κάποιες λίστες τραγουδιών για εκείνο το βράδυ;

Τέλος σκεφτείτε αν θέλετε κάποια ομοιομορφία στην διακόσμηση. Αυτή μπορεί να είναι απλά βαζάκια με λουλούδια στα τραπέζια και τους πάγκους ή ακόμα και κάποια σουπλά ή σουβέρ που θα τυπώσετε με αφορμή τον γάμο σας –π.χ. με την ημερομηνία και τα ονόματά σας.

Στο εξοχικό (σας ή κάποιου φίλου)
Μία ακόμα ωραία και «χαλαρή» ιδέα για το πάρτυ του γάμου σας είναι ένα μεγάλο εξοχικό, το οποίο ιδανικά θα έχει έναν ακόμα πιο μεγάλο κήπο, ο οποίος θα φιλοξενήσει με τον πιο ζεστό τρόπο τους καλεσμένους σας.

Τι θα χρειαστείτε: Εδώ τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο απλά. Για την ακρίβεια, δεν θα χρειαστείτε καν catering. Αν το σπίτι αυτό βρίσκεται στην επαρχία, το τοπικό ψητοπωλείο θα χαρεί να ετοιμάσει φαγητά για να τα πάρετε στο σπίτι, ενώ αν το προετοιμάσετε καλά μπορείτε ακόμα να επιστρατεύσετε και την μπάντα της περιοχής για μερικές ώρες, προκειμένου να προσφέρει ζωντανό θέαμα –την θέση του DJ μπορεί να αναλάβει αργότερα κάποιος φίλος που θα έχει ετοιμάσει λίστες μουσικής. Αν το σπίτι έχει χώρο BBQ «χρίστε» κάποιους συγγενείς ή φίλους ψήστες της βραδιάς και αναθέστε σε κάποιους άλλους την προετοιμασία τραπεζιών με φαγητά, τα οποία θα τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο του κήπου. Για τον δε στολισμό, εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά: Μία όμορφη ιδέα είναι να κρεμάσετε πάνω από τον κήπο σας (πάνω από τα κεφάλια των καλεσμένων, δηλαδή), γιρλάντες με λουλούδια ή με πολύ μικρά φαναράκια.

Ωστόσο, κάτι που πρέπει να λάβετε υπ’όψιν σας στην περίπτωση του σπιτιού είναι η επόμενη μέρα: Το πιθανότερο είναι ότι τόσο ο κήπος όσο και το σπίτι θα χρειάζονται… συνεργείο καθαρισμού για να επανέλθουν όλα στην αρχική τους κατάσταση. 

πηγή