.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Κυπριακός Γάμος

Προετοιμασίες κυπριακού γάμου
Μια από τις προετοιμασίες του κυπριακού γάμου ήταν το πλύσιμο των μαλλιών προβάτου, από το οποίο ήταν καμωμένο το κρεβάτι. Τα μαλλιά αυτά τα έπλεναν οι γυναίκες του χωριού, προσφέροντας έτσι τη βοήθειά τους, σε ποτάμι ή δεξαμενή.

Μια άλλη προετοιμασία ήταν το πλύσιμο και σιδέρωμα των προικιών της νύφης. Αυτό γινόταν μια Κυριακή πριν το γάμο, στο σπίτι της νύφης με τη βοήθεια και συγγενών και φίλων της. Κάθε μια έπαιρνε μαζί της το δικό της σίδερο, το οποίο δούλευε με αναμμένα κάρβουνα.

Μια από τις προετοιμασίες ήταν και το πλύσιμο, στη βρύση του χωριού, του σιταριού καθώς επίσης και το άλεσμά του στα ¨χερομύλια¨. Σύμφωνα με την παράδοση, με σιτάρι μαγείρευαν το «ρέσι», φαγητό του γαμήλιου τραπεζιού.

Μια ακόμη προετοιμασία είναι το κόψιμο των μακαρονιών (ή αλλιώς μακαρουνιών). Γινόταν στο σπίτι της νύφης από τη μητέρα της νύφης και άλλες γυναίκες του χωριού. Ζύμωναν οι ίδιες το ζυμάρι και έκαναν τα μακαρόνια που θα χρησιμοποιούσαν στο γαμήλιο τραπέζι και όπως είναι αναμενόμενο όλες τι προετοιμασίες συνόδευαν τραγούδια από βιολιά και λαούτα.

Την ημέρα του κυπριακού γάμου

Την Κυριακή μαζεύονταν οι καλεσμένοι στο σπίτι του γαμπρού για να παρακολουθήσουν την ετοιμασία του. Οι κουμπάροι χορεύουν τα ρούχα του γαμπρού σ’ ένα πανέρι. Εννοείται πως μια τέτοια ημέρα δεν έλειπαν τα βιολιά και τα λαούτα. Κατόπιν, έζωναν το γαμπρό μ’ ένα κόκκινο μαντήλι και τον κάπνιζαν μ’ ένα ασημένιο ″καπνιστήρι″. Στη συνέχεια όλοι μαζί πήγαιναν στο σπίτι της νύφης να παρακολουθήσουν και το δικό της στόλισμα. Φυσικά ο γαμπρός δεν ήταν μέσα, περίμενε στη βεράντα, μιας που του απαγορεύεται να δει τη νύφη πριν το γάμο. Όταν τελειώνει η ετοιμασία της νύφης, οι γονείς και συγγενείς της την έζωναν και την κάπνιζαν. Αφού τελείωναν και των δυο οι ετοιμασίες, ξεκινούσαν όλοι μαζί για την εκκλησία και πάλι με μουσική συνοδεία. Μπροστά πήγαιναν τα όργανα, τα παιδιά με τις λαμπάδες, ο ιερέας, ο γαμπρός με τους γονείς του και η νύφη με τους δικούς της. Πίσω ακολουθούσε ο κόσμος. Από όποιο σπίτι περνούσαν, οι γυναίκες έβγαιναν έξω, τους κάπνιζαν και τους ράντιζαν με ροδόσταγμα. Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου όλοι οι κουμπάροι άλλαζαν βέρες. Την ώρα του ″χορού του Ησαϊα″ κάποιος πετούσε στο ανδρόγυνο σιτάρι και σπόρους βαμβακιού ενώ οι κουμπάροι κέρματα.