Στα 47 χρόνια γάμου η Sherri Mills έκρυψε κάποια πράγματα από τον άντρα της, όπως τα ακριβή ποσά που ξόδευε στα καλλυντικά ή το πόσες φορές ενέδιδε χωρίς εκείνος να το ξέρει στις απαιτήσεις των παιδιών. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το ψέμα που λέγεται «ψέμα παράλειψης» και έχει να κάνει τις συναντήσεις της με τον πρώην σύντροφό της, Jim.
Τα πρώτα χρόνια του γάμου της, στη μικρή πόλη, Helper, της Utah, η Sherri συναντούσε τον Jim και την οικογένειά του. Επειδή όμως γνώριζε το ζηλότυπο χαρακτήρα του συζύγου της απέφευγε να του μιλήσει για αυτές τις συναντήσεις ή, αν τις ανέφερε, δεν έλεγε όλη την αλήθεια, καθώς ο άντρας της είχε υποψιαστεί ότι εκείνη έκρυβε ακόμα συναισθήματα για την παλιά της αγάπη.
Κάποια στιγμή η πρώην πεθερά της λίγο πριν πεθάνει ζήτησε από τον γιο της να πουλήσει τα πάντα και να ζήσει μια όμορφη ζωή, καθώς πίστευε ότι ο γιος της ήταν ακόμα ερωτευμένος με τη Sherri.
Από την πλευρά της η Sherri συνάντησε τον πρώην της κάποιες φορές χωρίς να το αποκαλύψει όμως στο σύζυγό της. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ερώτηση που τίθεται σε αυτήν τη περίπτωση ή σε ανάλογη περίπτωση είναι η εξής: Όταν κρύβεις κάτι από τον σύντροφό σου το κάνεις γιατί είναι δυσάρεστο για αυτόν ή γιατί δεν θες να χαλάσεις την ηρεμία; Οι ειδικοί το ονομάζουν «ψέμα προστασίας». Κρύβεις κάτι για να προστατέψεις τον εαυτό σου από το ίδιο το συμβάν αλλά και τον άλλον.
Ο Sean Horan, καθηγητής στις προσωπικές σχέσεις και στην επικοινωνία του Πανεπιστημίου DePaul του Σικάγο, πιστεύει ότι τα ζευγάρια συχνά κάνουν λάθος όταν πιστεύουν ότι η αποκάλυψη ενός γεγονότος είναι πάντα η πιο σωστή μέθοδος. Για παράδειγμα βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου, οποίος σας λέει για παράδειγμα ότι βγήκε με κάποιον φίλο που εσείς μισείτε ή ότι δεν αντέχει τον αδερφό σας ή ακόμα και ότι το νέο τζιν που πήρατε σας δείχνει χοντρή. Πώς θα νιώθατε;
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Marianne Dainton, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο La Salle στη Φιλαδέλφειας, η οποία υποστηρίζει ότι οι πιο ειλικρινείς σύντροφοι είναι συχνά και οι λιγότεροι ευτυχισμένοι: «Το να αποφεύγεις μερικά πράγματα για να μην τσακωθείς είναι συχνά καλή και συνετή κίνηση. Όταν όμως αποκρύπτει κανείς πιο σοβαρά πράγματα όπως οικονομικά ή εθισμούς είναι ψέμα και είναι απόλυτα εγωιστικό. Οσον αφορά τα θέματα πίστης και αφοσίωσης ανάμεσα στα ζευγάρια, το να πρέπει ή όχι να το πεις είναι ένα ζήτημα».
Το ερώτημα που τίθεται σε αυτήν την περίπτωση είναι:
Θα βλάψει η πληροφορία τη σχέση περισσότερο αν αποκαλυφθεί στο μέλλον από ότι αν το έλεγες από την αρχή; Αυτό είναι που πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του πριν κάνει οτιδήποτε. Όπως και ναχει αν η αποκάλυψη βλάψει τη σχέση σου καλύτερα να μείνει κρυφή.
Για παράδειγμα το φλερτ με ένα συνάδελφό σου καλύτερα να μείνει κρυφό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν λες ψέματα, απλά αποφεύγεις να πεις κάτι που θα πληγώσει τον άλλον. Το να λες όμως ψέματα για σοβαρά ζητήματα είναι φυσικά χειρότερο από το να αποφύγεις να πεις στον άλλον κάτι που θα τον δυσαρεστήσει.
Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Social and Personal Relationships το 2009 στο 71% των ανθρώπων των οποίων οι σύντροφοι τους έλεγαν ανοιχτά ψέματα για σοβαρά ζητήματα είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στη σχέση. Ενώ μεταξύ ζευγαριών που ο ένας από τους δυο απλά απέφευγε να πει κάτι, μόνο το 43% αυτών είχε προβλήματα στη σχέση.
«Όταν λέμε ανοιχτά ψέματα για κάτι αυτό δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα» λέει ο John Caughlin, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Illinois. Με άλλα λόγια το ψέμα δημιουργεί προβλήματα σε αντίθεση με την αποφυγή του να πεις κάτι, που συχνά βοηθάει την ηρεμία ανάμεσα στα ζευγάρια.
Επιστρέφοντας στην ιστορία μας η κυρία Mills τελικά χώρισε τον σύζυγό της και έγραψε το βιβλίο «I Almost Divorced My Husband, But I Went On Strike Instead» χωρίς να μετανιώσει ποτέ για τις συναντήσεις που είχε τότε με τον πρώην της.
πηγή