.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Έξυπνες σύζυγοι, μακρόβιοι άνδρες


Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υγεία και η μακροζωία ενός άνδρα δεν εξαρτάται από το επίπεδο μόρφωσής του αλλά από το επίπεδο μόρφωσης της συζύγου του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι άνδρες που παντρεύονται έξυπνες γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι -αν όχι όλοι- οι περισσότεροι άνδρες φαίνεται να δελεάζονται περισσότερο από τη γυναικεία ομορφιά παρά από τη γυναικεία εξυπνάδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες έχουν την τάση να θαμπώνονται από την εξωτερική εμφάνιση ενώ συχνά βάζουν σε δεύτερη μοίρα την εξυπνάδα της συντρόφου τους, ίσως γιατί πιστεύουν ότι οι ίδιοι μπορούν να είναι αρκετά έξυπνοι και για τους δύο.

Αν λάβουμε όμως υπόψη την έρευνα των Σουηδών επιστημόνων αυτή η τακτική των ανδρών δεν αποδεικνύεται και τόσο σοφή τελικά.

Το συμπέρασμα της μελέτης βέβαια δε σημαίνει ότι χρειάζεται ένας άνδρας να βρει μια γυναίκα με δύο πτυχία και τέσσερις ξένες γλώσσες για να εξασφαλίσει καλή υγεία και μακροζωία.

Ουσιαστικά αυτό που υποδεικνύει η έρευνα είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι μια γυναίκα να έχει ένα τέτοιο επίπεδο μόρφωσης και καλλιέργειας, που να της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται και να μπορεί να μεταδώσει και στους γύρω της τους κανόνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πιο συγκεκριμένα οι έξυπνες γυναίκες έχουν την τάση να «απαγορεύουν» στους συζύγους τους να τρώνε συχνά παχυντικά φαγητά, λίπη και τηγανιτά. Έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανιτών στην υγεία και στη σιλουέτα, τη σημασία του καλού πρωινού και το πλεονέκτημα της μαύρης σοκολάτας έναντι της γάλακτος.

Εκτός όμως από τη σωστή διατροφή οι μορφωμένες σύζυγοι ενθαρρύνουν τους άνδρες τους στην τακτική σωματική άσκηση, δίνοντας μάλιστα οι ίδιες το καλό παράδειγμα. Γιατί μπορεί ένας άνδρας να γραφτεί στο γυμναστήριο και να πηγαίνει όποτε το θυμάται. Η αποστολή της έξυπνης συζύγου λοιπόν είναι να τον πείσει να παραδειγματιστεί από αυτήν, που δεν χάνει ούτε ένα μάθημα αεροβικής ή γιόγκα.

Παράλληλα οι μορφωμένες γυναίκες μαθαίνουν στους συζύγους τους συμπεριφορές που τους βοηθούν να προφυλαχτούν από τους κινδύνους: π.χ. να μη φεύγουν από το σπίτι χωρίς να έχουν ντυθεί καλά όταν κάνει κρύο, να χρησιμοποιούν ειδικά γάντια για να μην καούν όταν βγάζουν το φαγητό από το φούρνο, να μην μιλάνε στο κινητό ενώ οδηγούν.

Το θέμα είναι ότι μια γυναικεία γνώμη πάντα χρειάζεται. Χωρίς μια γυναίκα μέσα στο σπίτι – και μάλιστα χωρίς μια έξυπνη γυναίκα –τα πράγματα δυσκολεύουν για τους άνδρες, όσο έξυπνοι κι αν είναι οι ίδιοι (ή όσο έξυπνο κι αν θεωρούν τον εαυτό τους). Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η ομάδα των Σουηδών ερευνητών.

Αν βέβαια ένας άνδρας έχει καταφέρει να παντρευτεί μια γυναίκα που εκτός από έξυπνη είναι και όμορφη, σίγουρα έχει κάνει την καλύτερη επιλογή.