.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Παραδοσιακός γάμος… εντελώς δωρεάν!


Παραδοσιακός γάμος… εντελώς δωρεάν!

Δωρεάν τα έξοδα της άδειας του γάμου, αλλά και την… τελετή προσφέρει ο εφημέριος του Πολυδρόσου Θεσπρωτίας πατήρ Δημήτριος Μαρτίνης. Αυτό που επιδιώκει ο ιερέας είναι να ανακόψει την τάση φυγής των νέων από την περιοχή.

Αναλυτικά ο ίδιος έχει πει:

«Η χριστουγεννιάτικη απογραφή φέτος έδειξε 69 κατοίκους στο Πολύδροσο. Λίγο πιο πάνω από πέρσυ και αρκετά πιο καλά από πολλά χωριά της περιοχής μας. Αν και υπάρχουν αυξομειώσεις μεταξύ των ετών , βλέπουμε ότι σε ορίζοντα 10ετίας η τάση είναι πτωτική…

Τι μπορεί να ανακόψει αυτή την καθοδική πορεία; Φυσικά η αγάπη της νέας γενιάς των Βλαχωριτών για τον τόπο τους που φυσικά δεν αμφισβητείται. Στην πράξη όμως χρειάζονται λίγα θαραλέα βήματα. Οι μικρές κοινωνίες στο παρελθόν εφάρμοσαν οργανωτικές πρακτικές που ήσαν αποτελεσματικές μπροστά στους κινδύνους αφανισμού.

Κάποιες από αυτές μπορούν ακόμα και σήμερα να δώσουν αποτελέσματα. π.χ. Ήθη και έθιμα, τοπικές παραδόσεις , ονομαστικές γιορτές, πανυγήρια, γάμοι, βαπτίσεις , ομαδικό κυνήγι, προσωπική εργασία , και άλλα παρόμοια που είναι ικανά να αναπτύξουν την αλληλοϋποστήριξη και συνεκτικότητα σε ένα χωριό…

Πιο πολύ από όλα όμως ευχής έργον θα ήταν να έχουμε στη νέα χρονιά γάμους μεταξύ των νέων Βλαχωριτών, νέες οικογένειες να δημιουργηθούν ώστε να υπάρξει συνέχεια και ζωή. Τολμήστε λοιπόν νέοι του χωριού, παντρευτείτε με γάμο παραδοσιακό και μάλιστα στο αγαπημένο μας χωριό, όπου όχι μόνο η τελετή θα είναι δωρεάν αλλά και τα έξοδα της άδειας δώρο».

ΠΗΓΗ