.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η πατρότητα μεταμορφώνει τους άντρες

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η απόκτηση παιδιού πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει έναν άντρα, κάνοντάς τον ακόμα και να απαρνηθεί τις κακές συνήθειές του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, όσοι αποκτούν το πρώτο τους παιδί έχουν αυξημένες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, ακόμα και τις τυχόν παράνομες δραστηριότητες που έχουν.

Το εύρημα προέρχεται από την παρακολούθηση επί 19 χρόνια 200 εθελοντών, οι οποίοι όταν άρχισε η μελέτη είχαν ηλικία 12 έως 31 ετών και ήδη επεδείκνυαν αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Γάμου & Οικογένειας» (JMF), όσοι απέκτησαν το πρώτο παιδί λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30α τους γενέθλια, ήταν πολύ πιο πρόθυμοι να ενστερνιστούν το νέο τους ρόλο και να απαρνηθούν τις αρνητικές επιλογές της ζωής τους, σε σύγκριση με όσους απέκτησαν το πρώτο παιδί πριν τα 20 τους χρόνια.

Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ο γάμος μπορεί να βελτιώσει τις αρνητικές συμπεριφορές των ανδρών, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά μεμονωμένα τον αντίκτυπο της πατρότητας.

«Η έρευνά μας υποδηλώνει πως η πατρότητα μπορεί να αποτελέσει μεταμορφωτική εμπειρία για τον άντρα, ακόμα κι όταν πριν από αυτήν επιδείκνυε παραβατική συμπεριφορά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Κερ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικής Επιστήμης του πανεπιστημίου.

«Η πατρότητα – σε συνδυασμό με την ενηλικίωση – μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ανεξάρτητος παράγοντας για την πρόβλεψη των πιθανοτήτων μείωσης της παραβατικής συμπεριφοράς και της χρήσης αλκοόλ και τσιγάρου».



πηγή