.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Γάμος στη Φθιώτιδα

Την Κυριακή πριν το γάμο πηγαίνουν οι φίλοι του γαμπρού στη νύφη και στον κουμπάρο μια πίτα (ψωμί με διάφορα σχέδια), την οποία φτιάχνει η μητέρα του γαμπρού. Εκείνοι με τη σειρά τους, τους υποδέχονται με κρασί και μεζέδες.

Την Πέμπτη, πριν το γάμο, στρώνουν το κρεβάτι στο σπίτι που πρόκειται να μείνουν οι νεόνυμφοι και ρίχνουν πάνω του ρύζι, λουλούδια, χρήματα κι ένα παιδί (συνήθως αγόρι) του οποίου οι γονείς πρέπει να είναι στη ζωή, διαφορετικά θεωρείται γρουσουζιά. Μετά, ακολουθεί γλέντι, όπως και σήμερα.

Την Παρασκευή, πριν το γάμο, πηγαίνουν οι συγγενείς του γαμπρού με γλυκά στο σπίτι της νύφης να δουν την προίκα της (ρούχα, εργόχειρα κλπ.). Εκεί ¨ραίνουν¨ την προίκα της με χρήματα, ρύζι και άνθη και μετά γλεντούν.

Το Σάββατο, παραμονή του γάμου, πηγαίνουν οι φίλοι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης για να πάρουν την προίκα της και να τη μεταφέρουν στο σπίτι που θα μείνει το ζευγάρι. Μετά απ’ αυτό ακολουθεί και πάλι γλέντι.

Την Κυριακή του γάμου ξεκινά ο γαμπρός από το σπίτι του με συγγενείς και φίλους και τη συνοδεία οργάνων για το σπίτι του κουμπάρου. Εκεί τους κερνά ο κουμπάρος κρασί και μεζέδες κι έπειτα συνεχίζουν όλοι για την εκκλησία. Φτάνουν εκεί και περιμένουν τη νύφη, η οποία φτάνει επίσης με συνοδεία ορχήστρας. Αν ο γαμπρός και η νύφη είναι από διαφορετικά χωριά, το μυστήριο γίνεται στο χωριό της νύφης.

Μετά το μυστήριο ακολουθεί γλέντι ¨τρικούβερτο¨ στο σπίτι του γαμπρού. Όταν πηγαίνουν εκεί οι νεόνυμφοι, στην είσοδο του σπιτιού, τους βάζει η μητέρα του γαμπρού να πατήσουν πάνω σε κάποιο σίδερο για γούρι και τους ταΐζει μέλι με καρύδια, για να είναι γλυκιά η ζωή τους.