.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πώς θα προστατέψετε τον γάμο σας από το… μωρό σας


Για τα περισσότερα ζευγάρια οι μέρες της πρώτης εγκυμοσύνης, και δη όσο πλησιάζει ο τοκετός, είναι γεμάτες τρυφερότητα, ρομαντικές στιγμές, ακόμα και έντονου ερωτικού πάθους. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί πώς μεταλλάσσεται αυτή η σχέση τη στιγμή που από το μαιευτήριο επιστρέφουν τρεις.

Οι πρώτες 2-3 μέρες στο σπίτι με ένα μωρό είναι τρομακτικές. Οι πρώτες εβδομάδες δύσκολες. Οι πρώτοι μήνες… ένα θολό τοπίο. Το ζευγάρι -που «έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια»- αναζητά μέρα με τη μέρα την φόρμουλα για να μπει η νέα οικογένεια σε ρυθμό και να δημιουργήσει νέες σχέσεις και δεσμούς ανάμεσα στους τρεις (ή περισσότερους). Σταδιακά η εξάντληση κάνει εμφανή την παρουσία της, βγάζοντας νοκ-άουτ όχι μόνο το ερωτισμό αλλά και την όποια διάθεση για βραδινές εξόδους μέχρι πρωίας. Τι απέγινε σε εκείνες τις ανέμελες, χαρούμενες, γεμάτες τρυφερότητα μέρες;

1 + 1 = 3
Με την απόφαση να αποκτήσει ένα ζευγάρι παιδί -και την υλοποίησή της- ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο έντονες συγκινήσεις. Όσο η γυναίκα είναι ακόμα έγκυος, ο μέλλων μπαμπάς είναι συνήθως υπέροχος ιππότης. Την βοηθάει αφάνταστα, ενδιαφέρεται για το πώς σκέφτεται και νιώθει, υπόσχεται ότι θα αναλάβει εξίσου μεγάλο μέρος της φροντίδας του μωρού. Όταν, όμως, τελικά το μωρό έρχεται στο σπίτι, τα πράγματα δεν γίνονται όπως ακριβώς τα έχει φανταστεί, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.

Το ενδιαφέρον και η φροντίδα και των δύο μετατίθεται αυτόματα -και απολύτως λογικά- στο μωρό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα και στους δύο γονείς. Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας οικογενειακών θεμάτων, Loren Buckner, επισημαίνει ότι «με τον ερχομό του μωρού, η οικογένεια αρχίζει σιγά-σιγά να κάνει μικρούς (ή μεγαλύτερους) συμβιβασμούς. Η συνεχής φροντίδα του νεογέννητου θέτει ένα διακριτικό εμπόδιο ανάμεσα στους δύο συντρόφους. Όσο, λοιπόν, κι αν μπορεί ένα μωρό να φέρει το ζευγάρι κοντά, οι δοκιμασίες που θα περάσουν, ως γονείς πλέον, είναι τόσο κρίσιμες που μπορούν ακόμα και να τους αποξενώσουν».

Νέοι ρόλοι, νέα συναισθήματα
Με την γέννηση του μωρού η «σύζυγος» γίνεται «μαμά» και ο «σύζυγος» - «μπαμπάς». Το ζευγάρι συνειδητοποιεί για πρώτη φορά πως πλέον δεν έχουν την αποκλειστικότητα ο ένας του άλλου. Τις πρώτες μέρες συνήθως είναι η μητέρα που αναλαμβάνει τα ηνία και δίνει κατευθύνσεις ως προς το πώς και το πότε πρέπει το μωρό να φάει ή να κάνει μπάνιο. Αυτός είναι ένας σύνθετος ρόλος που όσο κι αν την τιμά ταυτόχρονα την εξουθενώνει.

Την ίδια στιγμή ωθείται και ο πατέρας σε έναν νέο ρόλο, ο οποίος δεν τον συνδέει όμως τόσο στενά με το μωρό –αντίθετα, πολλοί πατεράδες νιώθουν κάπως αποκλεισμένοι τον πρώτο καιρό, καθώς και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι να κάνουν για να βοηθήσουν. Η Buckner λέει πως δεν είναι απίθανο ο πατέρας να νιώσει πως η γυναίκα του έχει υπερβολικά πολύ χρόνο για το μωρό και καθόλου για τον ίδιο. Συνιστά, λοιπόν, στους άνδρες να αντισταθούν στην παρόρμηση για κριτική και κατηγορίες προς την σύντροφό τους και, αντίθετα, να προσπαθήσουν να της μιλήσουν για το πώς πραγματικά αισθάνονται. Είναι σημαντικό, εκείνον τον πρώτο καιρό, να ξέρει ο ένας πώς ακριβώς νιώθει ο άλλος, να μην «χαθεί» το ζευγάρι.

Τι απέγινε ο Χρόνος;
Μία ακόμα κοινή πρόκληση για τους νέους γονείς είναι το αίσθημα ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για… τίποτα. Όλα μοιάζουν να έχουν μείνει πίσω και το μωρό έρχεται πάντα πρώτο.
Η Buckner προειδοποιεί πως είναι επικίνδυνο όταν οι νέοι γονείς αρχίζουν να αποστασιοποιούνται γιατί μπορεί να πάρουν μία κατηφόρα χωρίς σταματημό. Πρέπει, λέει, να πασχίσουν να βρουν χρόνο ο ένας για τον άλλον –έστω ένα δίωρο για να πιούν έναν καφέ οι δυο τους, ή ένα βράδυ για να βγουν έξω για φαγητό.

Φυσικά, την σχέση τους ενισχύει το δίκαιο μοίρασμα των αρμοδιοτήτων, χωρίς όμως ο ένας να ελέγχει συνεχώς τι έκανε ο άλλος. Όταν, παραδείγματος χάριν, ο ένας πλένει τα μπουκάλια και ο άλλος ταΐζει το μωρό, κερδίζουν και οι δύο χρόνο, τον οποίον μπορούν έπειτα να αφιερώσουν ο ένας στον άλλον. Η Buckner τονίζει, τέλος, πως πρέπει και οι δύο να συνειδητοποιήσουν πως ό,τι κάνουν το κάνουν με κοινό σκοπό να δημιουργήσουν μία ευτυχισμένη σχέση και ο ένας με τον άλλον, και ο κάθε ένας με το παιδί και οι τρεις μεταξύ τους. Αυτό είναι οικογένεια.


Πηγή: Ehow.com