.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

«Λύγισε» από το βάρος του... ρομαντισμού: Τα «λουκέτα αγάπης» ξηλώνονται στον Σηκουάνα

Ο πολύς ρομαντισμός είναι βαρύς: από τη Δευτέρα, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού θα αφαιρέσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες "λουκέτα της αγάπης" που κρέμονται από την περίφημη γέφυρα του Σηκουάνα Pont des Arts, η οποία πέρυσι λύγισε κάτω από το βάρος τους.
Η Πον ντεζ Αρ είναι γνωστή σ' ολόκληρο τον κόσμο για τα "λουκέτα της αγάπης" που τα ζευγάρια κλειδώνουν κατά μήκος του παραπέτου και μετά πετούν το κλειδί στο ποτάμι.
Πέρυσι όμως ένα μέρος τη κιγκλιδώματος της γέφυρας κατέρρευσε υπό το βάρος του μετάλλου, χωρίς πάντως να προκαλέσει θύματα.
"Υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, κίνδυνος για την ασφάλεια των επισκεπτών": η δημαρχία του Παρισιού αποφάσισε για τους λόγους αυτούς να αφαιρέσει οριστικά, από τη Δευτέρα, τα λουκέτα από τη γέφυρα.
"Θα αφαιρέσουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο λουκέτα, δηλαδή 45 τόνους", εξηγεί ο Μπρουνό Ζουλιάρ, πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του "γι' αυτή την ασχήμια".
Σε πρώτη φάση η δημαρχία θα αντικαταστήσει το κιγκλίδωμα και τις ξύλινες επιφάνειες με "έργα πολλών καλλιτεχνών" και στη συνέχεια θα εγκαταστήσει από το φθινόπωρο "βιτρό", διευκρίνισε.
"Είναι λίγο βλακώδες και κρίμα", λέει ο 57χρονος Ζαν που περπατάει πάνω στη γέφυρα αγκαζέ με τη σύντροφό του, τη 42χρονη Μαριόν. "Είναι ένα σύμβολο το να βάζεις λουκέτο για να σφραγίσεις την αγάπη σου πάνω σ' αυτή τη γέφυρα, εδώ στο Παρίσι, την πόλη των ερωτευμένων", λέει ο τουρίστας αυτός που ήρθε από τη νότια Γαλλία.
"Θα μπορούσαν να μαζέψουν όλα τα λουκέτα και να τα συγκεντρώσουν, να κάνουν ένα είδος αγάλματος ή μνημείου", λέει από την πλευρά του ο Γκιγέρμο, ένας 33χρονος Αργεντινός που ήταν έτοιμος να κλειδώσει ένα λουκέτο με την ευχή να παντρευτεί το κορίτσι του.
Για τον Βενσάν Ζουανό, ξεναγό που συνοδεύει δύο ζευγάρια από τις Φιλιππίνες, "δεν υπάρχει περίπτωση να ειδοποιηθούν τα γκρουπ των τουριστών". "Τους επόμενους, θα τους πάω στην Πον Νεφ", σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων, για να καταθέσουν τα λουκέτα τους "γύρω από το άγαλμα του Ερρίκου 4ου", λέει αστειευόμενος.
πηγή