.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Μοιρασμένες δουλειές στο σπίτι, καλύτερη ζωή στην... κρεβατοκάμαρα

Νέα μελέτη δείχνει πως τα παντρεμένα ζευγάρια που μοιράζονται τα οικιακά καθήκοντα δεν έχουν χειρότερη σεξουαλική ζωή, όπως πιστευόταν
Μοιρασμένες δουλειές στο σπίτι, καλύτερη ζωή στην... κρεβατοκάμαρα
To «κλειδί» για καλή σεξουαλική ζωή στα παντρεμένα ζευγάρια του σήμερα φαίνεται ότι είναι η... ισότητα στις δουλειές του σπιτιού, σύμφωνα με νέα μελέτη



Αρκετοί κύριοι μάλλον δεν θα ενθουσιαστούν με την ακόλουθη είδηση. Η επιστήμη δεν ενισχύει πλέον την άποψη ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού αν το ζευγάρι θέλει να έχει μια καλή σεξουαλική ζωή.

Σε αντίθεση με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2013, νέα μελέτη δείχνει πως τα ζεύγη της... ισότητας που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού  είναι εξίσου σέξι στην κρεβατοκάμαρα με εκείνα στα οποία το καθάρισμα βαραίνει ένα από τα δύο μέλη. Μια δεύτερη καινούργια μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γάμοι στους οποίους η σύζυγος έχει υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον σύζυγο δεν κινδυνεύουν να διαλυθούν πιο εύκολα, όπως πιστευόταν μέχρι πρότινος.

Οι μελέτες αυτές φωτίζουν το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων - και δη εντός του γάμου - αποτελούν ένα άκρως ενδιαφέρον αλλά και ρευστό αντικείμενο μελέτης. Πιθανότατα πολλά από αυτά που έβλαπταν τον γάμο πριν από μερικές δεκαετίες να αποτελούν τώρα το «κλειδί» της επιτυχίας καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν.

Το μοίρασμα είναι... σέξι
Η Τζούλι Μπρινς, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και οι συνεργάτες της, προκάλεσαν «σάλο» πέρυσι με μελέτη τους που είχε δείξει ότι οι άνδρες οι οποίοι κάνουν «παραδοσιακά» θεωρούμενες γυναικείες δουλειές του σπιτιού (καθάρισμα, μαγείρεμα, πλύσιμο) κάνουν λιγότερο σεξ στον γάμο τους σε σύγκριση με όσους αφήνουν αυτές τις δραστηριότητες στη σύζυγό τους και ασχολούνται με πιο... ανδρικά καθήκοντα (όπως το κούρεμα του γκαζόν ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου).

Η μελέτη εκείνη ωστόσο είχε περιλάβει 4.561 ζευγάρια τα οποία είχαν παντρευτεί πριν από τουλάχιστον 20 έτη - και συχνά ακόμη πιο παλιά. Τώρα προκειμένου να κάνουν ένα update ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ με επικεφαλής την ειδικό στην κοινωνική δημογραφία Σάρον Σάσλερ μελέτησαν με τη σειρά τους ζευγάρια τα οποία είχαν παντρευτεί από τις αρχές του 1990 και μετά.

Oπως προέκυψε, αυτοί οι πιο... φρέσκοι γάμοι, οι οποίοι θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αντιλήψεις των ζευγαριών τού σήμερα, δεν φάνηκε να επηρεάζονται στο σεξουαλικό κομμάτι από το ποιος έκανε τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη δρα Σάσλερ και την ομάδα της, τα ετερόφυλα ζευγάρια που μοίραζαν τα «άχαρα» αλλά απαραίτητα καθήκοντα του σπιτιού ήταν τουλάχιστον εξίσου ευτυχισμένα στη σεξουαλική ζωή τους με εκείνα στα οποία οι γυναίκες επωμίζονταν όλα τα βάρη του σπιτιού. Τα ζεύγη του... μοιράσματος έκαναν σεξ τουλάχιστον όσο συχνά έκαναν σεξ και τα πιο «παραδοσιακά» ζεύγη.

Μια εξαίρεση υπήρχε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, και αφορούσε τις περιπτώσεις στις οποίες η γυναίκα δεν συμμετείχε καθόλου στις δουλειές του σπιτιού. Οι περιπτώσεις αυτές δεν ξεπερνούσαν ποσοστό της τάξεως του 5% των ζευγαριών. Φάνηκε ωστόσο πως στο μικρό αυτό ποσοστό η σεξουαλική απόλαυση αλλά και η συχνότητα των επαφών έπεφταν κάθετα.

Νέοι (μορφωτικοί) κανόνες
Την ίδια στιγμή, οι κανόνες αλλάζουν και σχετικά με το μορφωτικό επίπεδο των δύο συζύγων. Πριν από το 1980 τα ζευγάρια στα οποία η σύζυγος ήταν πιο μορφωμένη από τον σύζυγο αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες διαζυγίου σε σύγκριση με ζεύγη στα οποία το μορφωτικό επίπεδο ήταν ίδιο μεταξύ των δύο συζύγων ή σε άλλα όπου ο σύζυγος ήταν πιο μορφωμένος.

Νέα στοιχεία δείχνουν όμως ότι τώρα πια δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στους γάμους που έγιναν από το 1990 και μετά, τα ζευγάρια στα οποία η γυναίκα έχει υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τον άνδρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαζυγίου. Αντιθέτως, φαίνεται πλέον ότι υπάρχει μια ελαφρά τάση υψηλότερων ποσοστών διαζυγίων στα πιο «κλασικά» ζεύγη στα οποία ισχύει το παραδοσιακό μοντέλο του πιο μορφωμένου συζύγου και της λιγότερο μορφωμένης συζύγου, σύμφωνα με την Κριστίν Σβαρτζ, κοινωνιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.