.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τα 8 σημάδια της κακής νταντάς



Από μόνο του το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να αφήσουμε το παιδί μας πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας γιατί πρέπει να πάμε στην δουλειά είναι στρεσογόνο και στενάχωρο. Πόσο μάλλον όταν δεν νιώθουμε σιγουριά και ασφάλεια για το άτομο που έχει αναλάβει να το «κρατάει».
Το να βρεις την τέλεια baby sitter που θα προσέχει πραγματικά και θα δίνει χαρά στο παιδί είναι τύχη-βουνό και δεν συμβαίνει συχνά, Το να αποφύγεις, όμως μία κακή baby sitter απαιτεί καλή προετοιμασία και «εκπαίδευση».

Δείτε παρακάτω τα «τεστ» που πρέπει να περάσει μία baby sitter από το πρώτο κιόλας ραντεβού μέχρι να καταφέρει να κερδίσει την έγκρισή σας.

Στο πρώτο ραντεβού
*Συζητάει;
Το βασικό χαρακτηριστικό που θέλετε να έχει η baby sitter σας είναι να μιλάει. Ιδιαίτερα στο πρώτο σας ραντεβού θα πρέπει να δείξει πως ενδιαφέρεται να μάθει για τα παιδιά, την υγεία τους, τα ενδιαφέροντά τους, να μάθει για την δική σας ζωή και γενικά να δημιουργήσει οικειότητα μεταξύ σας. Το να είναι ανοιχτή σε συζητήσεις δείχνει αφενός ότι έχει διάθεση να μιλάει με τα παιδιά και αφετέρου ότι θα έχετε καλή επικοινωνία και θα σας μεταφέρει όλα αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι όταν εσείς λείπετε και ό,τι την προβληματίζει.

*Πώς δέχεται τους κανόνες; Κάθε οικογένεια έχει κάποιους «κανόνες λειτουργίας», τους οποίους έχετε θέσει και θέλετε όλοι να ακολουθούν. Μία καλή baby sitter θα πρέπει να δείξει ενδιαφέρον την ώρα που απαριθμείτε αυτούς τους κανόνες, να εκφράσει απορίες και να σας πείσει ότι τους κατανοεί και τους αποδέχεται. Μία άριστη baby sitter, μάλιστα, θα κρατήσει σημειώσεις όταν θα της μιλάτε για την ώρα που θέλετε τα παιδιά να τρώνε ή να κάνουν μπάνιο.

*Συμπεριφορά και στάση: Η πρώτη εικόνα είναι συνήθως αυτή που χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο. Ήρθε στην ώρα της στο πρώτο ραντεβού; Ήταν καθαρή και περιποιημένη; Έδειξε σεβασμό στο σπίτι, σε εσάς και στα παιδιά; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι «ναι» αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Επίσης, μάθετε από το πρώτο ραντεβού αν καπνίζει και αν αυτό σας ενοχλεί φροντίστε να το επισημάνετε.

Στην πράξη
*Συνέπεια και καλή διάθεση:
Όταν πλέον έχετε προσλάβει την baby sitter ένα πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι αν φτάνει στο σπίτι στην ώρα της και αν έρχεται με θετική διάθεση. Κανείς δεν θέλει να προσέχει το παιδί του μια γυναίκα με κακή διάθεση, θλιμμένη ή νευρική. Επίσης, μία baby sitter που μονίμως καθυστερεί ή που παραπονιέται αν κάποιες φορές δεν επιστρέφετε στο σπίτι στην συμφωνημένη ώρα μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην οικογένεια.

*Παιδικά παράπονα: Συμβαίνει συχνά τα παιδιά να παίρνουν με κακό μάτι οποιονδήποτε ξένο «εισβάλει» ξαφνικά στην οικογένεια και παίρνει την θέση της μαμάς και του μπαμπά. Εσείς, όμως, είστε σε θέση να κρίνετε πότε υπερβάλει στα παράπονα του για την baby sitter και πότε είναι ειλικρινές. Αν για παράδειγμα το παιδί παραπονιέται ότι είναι συνέχεια μόνο, ότι η baby sitter δεν του μιλάει και δεν του δίνει σημασία, αν είναι θλιμμένο και κακόκεφο θα πρέπει να «το ψάξετε» και να κρίνετε αν αυτή τη στάση θα έχει έναντι οποιασδήποτε baby sitter ή μόνο της συγκεκριμένης.

*Αλλαγή συμπεριφοράς: Αν ένα φυσιολογικό, αισιόδοξο και ανεξάρτητο παιδί ξαφνικά γίνει γκρινιάρικο και κλειστεί στον εαυτό του ή αν αρχίσει να ξυπνά το βράδυ με εφιάλτες ή γενικά δυσκολεύεται στον ύπνο ενώ ποτέ δεν είχε πρόβλημα πριν την baby sitter, θα πρέπει να προβληματιστείτε. Είναι λογικό να αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού με ένα νέο πρόσωπο στην οικογένεια, όμως τα παραπάνω είναι σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Αντίθετα, θα πρέπει να δράσετε άμεσα και αποφασιστικά μιλώντας τόσο με τα παιδιά όσο και με την baby sitter για να βρείτε την «πηγή του κακού».

*Συχνά ατυχήματα (χωρίς εξηγήσεις): Είναι γεγονός ότι στο σπίτι συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα και θα έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι τα μικρά παιδιά πολύ συχνά θα πέσουν, θα χτυπήσουν, θα κοπούν, θα γδαρθούν πάνω στο παιχνίδι. Θα έχετε, όμως, επίσης παρατηρήσει την συχνότητα με την οποία συμβαίνει αυτό και την σοβαρότητα του χτυπήματος. Μία καλή baby sitter θα σας δώσει άμεσα μία ξεκάθαρη απάντηση για το πώς χτύπησε το παιδί. Αν, όμως, ξαφνικά τα ατυχήματα αυξηθούν και χειροτερέψουν αυτό μπορεί να σημαίνει πως η baby sitter δεν προσέχει αρκετά το παιδί –ακόμα χειρότερα ότι η ίδια το κακοποιεί. Τα συνεχή και σοβαρά ατυχήματα είναι κόκκινα σημαιάκια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

*Καλεί κόσμο (χωρίς την άδειά σας): Με τον καιρό η baby sitter μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη της οικογένειας, να νιώσει μέρος αυτής και να αποκτήσει τόση οικειότητα ώστε να καλέσει έναν φίλο ή ακόμα και τον φίλο της όταν εσείς θα λείπετε. Παρόλο που οι ίδιοι οι γονείς μπορεί με τον καιρό να της επιτρέψουν να φέρει κάποιον για παρέα αν χρειαστεί να μείνει πολλές ώρες στο σπίτι με τα παιδιά, είναι ανεπίτρεπτο να το κάνει χωρίς να σας έχει ρωτήσει πρώτα. Ένα ακόμα ξένο πρόσωπο στο σπίτι μπορεί όχι μόνο να δημιουργήσει αναστάτωση στα παιδιά αλλά και να αποσπάσει την προσοχή της baby sitter από αυτά.

Κριτής το ίδιο το παιδί
Μετά το πρώτο στάδιο προσαρμογής, ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι χαρούμενο με την γυναίκα που το προσέχει είναι όταν:
-Το παιδί σπεύδει να την αγκαλιάσει ή να την φιλήσει κάθε πρωί που εκείνη έρχεται.
-Κάνει το ίδιο το απόγευμα, όταν εκείνη φεύγει.
-Πηγαίνει χαρούμενο ή πρόθυμο κοντά της όταν εκείνη το φωνάζει.

Το παιδί σας δεν είναι χαρούμενο με την γυναίκα που το προσέχει όταν:
-Ξαφνικά παρουσιάζει έντονη νευρικότητα, θυμό ή κλείνεται στον εαυτό του.
-Είναι ανόρεχτο, δεν έχει διάθεση ούτε για φαγητό ούτε για παιχνίδι.
-Ξυπνάει το βράδυ με εφιάλτες και κλάματα.

πηγή