.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ο τηλεοπτικός γάμος που σήκωσε στο πόδι τα Χανιά




Με γάμους, μπαλοθιές και μαντινάδες ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα η νέα καθημερινή κοινωνική σειρά του ΑΝΤ1 «Το μπρούσκο». Τα γυρίσματα έχουν ήδη ξεκινήσει από τα Χανιά και η γραφική πόλη είναι ευχάριστα ανάστατη από την παρουσία των ηθοποιών, που έχουν γίνει ένα με τους ντόπιους.

Ο Αποστόλης Τότσικας, ο ένας εκ των πρωταγωνιστών της παραγωγής, έχει ήδη δημιουργήσει γυναικείο φαν κλαμπ. Ντυμένος γαμπρός, με την κρητική φορεσιά και έφιππος πάνω σε ένα μαύρο άλογο, εντυπωσίασε πολλές Κρητικοπούλες, που τον θαύμασαν στο πέρασμά του. Σύμφωνα με το σενάριο, ο Σήφης ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του.

Επτά το απόγευμα και μια ολόκληρη πόλη μαζί με τους τουρίστες είναι στο πόδι. Από τις σκάλες ενός αρχοντικού κατεβαίνουν οι λυράρηδες και οι λαουτιέρηδες και τραγουδούν μαντινάδες γάμου. Είκοσι ηθοποιοί, 25 άτομα συνεργείο και οι σκηνοθέτες Ανδρέας Γεωργίου και Στάμος Τσάμης χτυπούν την κλακέτα της πιο σημαντικής σκηνής για τη νέα σειρά που θα δούμε από τον Οκτώβριο. Ο θείος του, τον οποίο υποδύεται ο Γιώργος Ζένιος, ντυμένος και αυτός με παραδοσιακή στολή, του δίνει την ανθοδέσμη που θα προσφέρει στη νύφη. Οι μαυροντυμένοι λεβέντες που τον συνοδεύουν βγάζουν τα κουμπούρια και ρίχνουν στον αέρα μπαλοθιές. Από τα στενά πλακόστρωτα των Χανίων μαζεύονται παιδάκια, γυναίκες και παρακολουθούν το σκηνικό που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Φυσικά ερωτήσεις όπως «Πού θα παιχτεί το έργο;» και «Αυτός στο άλογο δεν είχε μακριά μαλλιά στο “Πίσω στο σπίτι”;» δίνουν και παίρνουν.

Με την κάμερα στον ώμο οι σκηνοθέτες τρέχουν για να «πιάσουν» την πιο όμορφη ώρα του δειλινού και να καταγράψουν τον γαλανομάτη Κρητικό πάνω στην «Καταιγίδα», το υπερήφανο άλογό του, να περνά τις καμάρες, τα πετρόχτιστα σπίτια, τις εκκλησίες και να κατεβαίνει στο λιμάνι με τα τείχη και τον ενετικό φάρο. Πίσω από τον Σήφη ακολουθεί κατά πόδας και η δημοσιογραφική αποστολή που οργάνωσε ο ΑΝΤ1, η οποία πήρε ενεργά μέρος στο γύρισμα.

Λίγο πιο πέρα εκτυλίσσεται ένα άλλο σκηνικό. Από τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων βγαίνει νύφη με ένα μακρύ δαντελένιο πέπλο η μελαχρινή ηθοποιός Ελένη Βαΐτσου, συνοδευόμενη από τον πατέρα της. Ενας τεράστιος γερανός με κάμερα, δεκάδες κομπάρσοι, που υποδύονται τις φιλενάδες της, συγγενείς του γαμπρού, η λαμπερή κοκκινομάλλα Εβελίνα Παπούλια, που παίζει τη Δάφνη, γυναίκα του θείου του Σήφη, και η χαμογελαστή Τζόυς Ευείδη παίρνουν τις θέσεις τους. Η μελλόνυμφη μπαίνει στο καΐκι με τα γαλάζια και τα άσπρα τούλια μαζί με τον πατέρα της και απομακρύνεται.

Η φωνή της βοηθού παραγωγής ακούγεται από μακριά: «Κλακέτα, φύγαμε»... Για τον σκηνοθέτη Στάμο Τσάμη είναι η πιο συγκινητική σκηνή που έχει γυρίσει την καριέρα του, ενώ ο Αποστόλης Τότσικας δήλωσε ότι αυτή είναι μια απάντηση στα πλάνα της Κωνσταντινούπολης των τουρκικών σίριαλ. Τα Χανιά ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο, σε ένα απίστευτο κινηματογραφικό σκηνικό!

Το πλάνο τελειώνει, αλλά όχι και το γύρισμα. Στις 11 το βράδυ στην πλατεία 1821, στο κέντρο «Ο Πλάτανος της Σπλάντζιας», ακολουθεί το γλέντι του γάμου, ενώ λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, έχει γυριστεί η έξοδος του ζευγαριού από τον ναό.


Γαμοπίλαφα, ξεροτήγανα, ρακές, μπαλοθιές και μαθήματα σούστας

Κυριακή βράδυ και ο κόσμος στα Χανιά έχει συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει έναν παραδοσιακό γάμο, από τον οποίο δεν λείπει τίποτα. Γαμοπίλαφα, ξεροτήγανα, ρακές, σφακιανές πίτες, απάκι, ντάκος και δίμετροι χορευτές με μαύρα σαρίκια στο κεφάλι να μαθαίνουν σούστα στο ζευγάρι και μαλεβιζιώτη στην Εβελίνα Παπούλια.

Τη Δευτέρα, στις 3 το μεσημέρι, η Βαρβάρα Λάρμου, ο Αποστόλης Τότσικας και ο Γιώργος Ζένιος γύρισαν ακόμη μία σκηνή πάνω από δέκα φορές. Η Κύπρια ηθοποιός, που σημειωτέον θα κλέψει καρδιές, επιτίθεται με όπλο στον Σήφη, φωνάζοντας «θα τον σκοτώσω. Με άφησε νύφη στα σκαλιά της εκκλησίας. Ο,τι δεν κάνατε οι άνδρες της οικογένειας θα το κάνω εγώ» και ακούγεται η μπαλοθιά, ενώ ο Αποστόλης Τότσικας μονολογεί: «Θείε, φταις εσύ για όλα...».

Το σκηνικό αλλάζει. Στις 5 το απόγεμα, στο παλιό υδραγωγείο των Χανίων, που έχει μεταμορφωθεί για τις ανάγκες της σειράς σε πατητήρι, γυρίζεται μια από τις πιο ωραίες σκηνές. Μια γούρνα με σταφύλια, κοπέλες να τα πατάνε, λυράρηδες να τραγουδούν, Κρητικοί να χορεύουν και να ρίχνουν κοφίνια με τσαμπιά.

Η οικογένεια των Γιαννακάκηδων καλεί την κυπριακή οικογένεια Ματθαίου, με την οποία συνεργάζεται στην εμφιάλωση και εξαγωγή κρασιού, στη γιορτή της συγκομιδής. Σε μια μεγάλη αλάνα έχει στηθεί το γλέντι με όλους τους πρωταγωνιστές σε απαρτία και την Αναστασία Γιαννακάκη να ρίχνει στο πρόσωπο του Ματθαίου Ματθαίου ένα ποτήρι κρασί. Εκείνη δεν ξεχνά... Τα γυρίσματα παρακολούθησαν δεκάδες Κρητικοί, αλλά και η τραγουδίστρια Ελευθερία Ελευθερίου και η Μαρία Ηλιάκη, που είχαν βρεθεί στην περιοχή ως τουρίστριες.


«Ελλάδα και Κύπρος να συνεργαστούν για να ορθοποδήσουν»

Τα γυρίσματα είναι 12ωρα σε καθημερινή βάση και πολύ κουραστικά, όπως δήλωσαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι πρωταγωνιστές της σειράς την ίδια μέρα στο ξενοδοχείο «Κύδων».

Ο Αποστόλης Τότσικας έδωσε έμφαση στην ακραία συμπεριφορά των χαρακτήρων: «Στις κλειστές κοινωνίες, λόγω της καταπίεσης, υπάρχουν και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Οι Κρητικοί δεν είναι πολεμοχαρείς, αλλά υπερήφανοι, αξιοπρεπείς, με ρίζες και έθιμα. Ισως η αυθεντικότητά τους τούς κάνει πρωτόγονους».

Η Βαρβάρα Λάρμου, η Κύπρια ηθοποιός που υποδύεται την Κρητικιά, αναφέρθηκε στη βοήθεια που έλαβε από την Εβελίνα Παπούλια για να αφαιρέσει από την ομιλία της τα κυπριακά στοιχεία, ενώ ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Ανδρέας Γεωργίου δήλωσε ότι ξεκίνησε τα γυρίσματα την 1η Ιουλίου σε αμπελώνες της Κύπρου μέσα στην υγρασία και την αφόρητη ζέστη. «Γι' αυτήν τη σειρά κλήθηκα να μάθω πράγματα για το κρασί, τη ρακή, το ρακόμελο, αν και ο ίδιος δεν πίνω. Ωστόσο ήθελα να κάνω μια τέτοια σειρά. Πίνεις το μπρούσκο και είσαι σε μια άλλη κατάσταση, σε ταξιδεύει. Είναι μια σειρήνα το κρασί. Για μένα ήταν όνειρο να κάνω μια δουλειά στην Κρήτη. Από το 2001 το σκεφτόμουν. Είχα σχέση στο νησί για πέντε χρόνια. Η Κρήτη με την Κύπρο μοιάζουν στη μουσική, στο πάθος, στα ήθη. Για μένα αυτή η σειρά έχει ένα μήνυμα. Οτι στην κρίση η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να συνεργαστούν και να ορθοποδήσουν».

Η Εβελίνα Παπούλια, με τη σειρά της, δήλωσε ότι είπε αμέσως «ναι» στην τηλεοπτική αυτή πρόταση, γιατί οι σκηνοθέτες είναι νέοι, δεν βαριούνται, δεν πάνε με την πεπατημένη και δεν τη νοιάζει που είναι μικρότεροί της, αντίθετα την ιντριγκάρει. Η πρωταγωνίστρια της σειράς Ελένη Βαΐτσου εξομολογήθηκε ότι έψαχνε ολόκληρη τη γη για μια τέτοια πρόταση και της ήρθε 12 το βράδυ με ένα τηλεφώνημα: «Ο Ανδρέας έψαχνε Ελληνες ηθοποιούς μέσω ενός πρακτορείου. Η βοηθός του με πήρε τηλέφωνο στις 12 το βράδυ για να τον συναντήσω στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Στην αρχή παραξενεύτηκα, αλλά όταν τον γνώρισα κατάλαβα ότι δεν έχει σχέση με τον χρόνο. Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Για μένα το πιο δύσκολο στη σειρά είναι οι σκηνές οδήγησης, αφού δεν ξέρω να οδηγώ».

Μαρία Ανδρέου