.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

OI ΓΑΜΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ


Η Ρωσία φλέγεται!.. Το Πακιστάν και οι γύρω περιοχές, κατακλύζονται από πλημμύρες!.. Ο κόσμος δέχεται μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των κλιματικών αλλαγών και δεν γνωρίζει τι να κάνει!... Κι όμως!.. Μέσα σ’ αυτήν την μελαγχολική ατμόσφαιρα και το θολό ή ομιχλώδες τοπίο κάποιοι παντρεύονται και κάποιοι άλλοι σου στέλνουν ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς!..

ΔΙΑΒΑΖΩ σήμερα στην εφημερίδα «τα Νέα» (απ’ όπου και η παραπάνω φωτογραφία του γάμου) ότι στον αποπνικτικό κλοιό του τοξικού νέφους εξακολουθεί να βρίσκεται η Μόσχα, καθώς τουλάχιστον 50 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Η Μόσχα –λέει- θα συνεχίσει να πνίγεται στον καπνό τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας κι ενώ οι τιμές των τοξικών αερίων παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Σε μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκαν 3,1 φορές υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα, των σωματιδίων 2 φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

Oι αρχές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση επεκτείνοντας σε 24ωρη βάση την επιχείρηση ελέγχου των εστιών στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, και για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες, οι δημοτικές αρχές της Μόσχας άνοιξαν 120 ειδικά κέντρα τα οποία διαθέτουν κλιματισμό προκειμένου οι Μοσχοβίτες «να πάρουν μια ανάσα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του δήμου.

Κι όχι μόνον!.. Μέσα σ’ όλα αυτά έχουμε και την πυρηνική απειλή! Περίπου 350 χιλιόμετρα ανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας, στο Σάροβ, ο στρατός προχώρησε στη διάνοιξη ενός καναλιού μήκους 8 χιλιομέτρων σε μια προσπάθεια να προστατεύσει από τις φλόγες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Το Σάροβ είναι μια κλειστή πόλη στο πυρηνικό εργοστάσιο του οποίου κατασκευάστηκε το 1949 η πρώτη ατομική βόμβα της σοβιετικής εποχής. Από τότε παραμένει το βασικό κέντρο πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτήρισε την κατάσταση «υπό έλεγχο», ενώ ο επικεφαλής της μονάδας έχει διαβεβαιώσει, από την περασμένη Πέμπτη, τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά από τις εγκαταστάσεις.

Εκτός όμως από το τοξικό νέφος που πνίγει τη Μόσχα και την πυρηνική απειλή στο Σάροβ, η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή που προκαλούν μεταξύ άλλων οι περίπου 4.000 άστεγοι και ο θάνατος τουλάχιστον 52 ανθρώπων.

Αντίθετα απ΄ ό,τι συνηθιζόταν στη σοβιετική εποχή, το Κρεμλίνο αυτήν τη φορά δεν έκρυψε το μέγεθος της καταστροφής και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια με αποτέλεσμα να επιχειρούν αυτήν τη στιγμή στη Ρωσία επίγειες και εναέριες δυνάμεις από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, αλλά και από μια σειρά πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μεταξύ των οποίων είναι το Καζαχστάν, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Λιθουανία και το Αζερμπαϊτζάν. Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στη Μόσχα και 159 πολωνοί πυροσβέστες, οι οποίοι μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία με πενήντα πυροσβεστικά οχήματα!..

Οι πυρκαγιές γύρω από τη Μόσχα δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστούν. Θα βοηθήσει, όμως, ο Θεός; Ο ιερέας της Κριούσα, ενός χωριού νοτιοανατολικά της Μόσχας, έκανε λιτανεία για να βρέξει. Η ειρωνεία είναι ότι σε χώρες γύρω από τη Ρωσία, στο Πακιστάν και στην Ινδία, στην Κίνα, αλλά και στην Πολωνία, έχουν ανοίξει οι ουρανοί!

Όχι!.. Η ανάγκη για επιβίωση θα αναγκάσει τους ανθρώπους να λάβουν μέτρα για την διάσωσή τους. Η ελπίδα δεν μπορεί να σβήσει από τα χείλη των ανθρώπων. Ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει και θα ζήσει!

Και το δείγμα αυτό της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της χαράς μάς το έδωσαν οι γάμοι, που έγιναν μέσα στη φωτιά της Ρωσίας!.. Οι γάμοι της φωτιάς, όπως θα λένε χαρακτηριστικά οι νεόνυμφοι μόλις περάσουν τα δύσκολα!..

ΠΗΓΗ