.

ΠΕΡΙ ΓΑΜOY MAΡΤΥΡΙΕΣ (και όχι μόνο)

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Περί ορέξεως…μελεκούνια!!!

07-12-09 Το StarGamos.gr είναι πάλι εδώ για να σας ενημερώσει για τα έθιμα της Ελλαδίτσας μας!!! Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε σε ένα πανέμορφο νησί…
Στο νησί της Ρόδου, στους γάμους και τα βαφτίσια συνηθίζουν να κερνούν τους καλεσμένους ένα γλυκό φτιαγμένο από σουσάμι , μέλι , αμύγδαλα και μπαχαρικά , το μελεκούνι. Παλαιότερα συνηθιζόταν οι γυναίκες του χωριού από το οποίο καταγόταν το ζευγάρι, να μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές έφτιαχναν τα μελεκούνια. Παρακάτω σάς παραθέτω τα υλικά και την εκτέλεσή τους για όλους εσάς που θέλετε να πειραματιστείτε και να τα δοκιμάσετε.

Υλικά:
• 700 γραμμάρια μέλι (Γεύσεις Θεών)
• 1 κιλό σουσάμι
• ½ κουταλάκι κανέλα
• ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
• ξύσμα 1 πορτοκαλιού (ή περγαμόντου)
• 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα (αποφλοιωμένα)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σουσάμι και το καβουρντίζουμε. Στη συνέχεια το κοπανίζουμε ελαφρά σε ένα γουδί ή το τρίβουμε στο μπλέντερ. Βράζουμε καλά το μέλι μέχρι να χάσει την υγρασία του και να αρχίσει να στερεοποιείται και το ανακατεύουμε καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε και βρέχουμε μία επιφάνεια και απλώνουμε το μίγμα του μελιού όσο είναι ακόμη ζεστό και μαλακό. Πιέζουμε πάνω στην επιφάνειά του ένα ένα τα αμύγδαλα έτσι ώστε να ενσωματωθούν με αυτό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το μελεκούνι το κόβουμε σε ρόμβους κι το τυλίγουμε σε σελοφάν. Για να διατηρηθούν μεγάλο χρονικό διάστημα τα τοποθετούμε σε δοχεία καλά κλεισμένα.

Όσες έχετε υπομονή, θέληση και καλή διάθεση δοκιμάστε το!!! Έχω γευτεί μελεκούνι και το μόνο που έχω να πω….νοστιμιά στο full!!! Να ευχαριστήσω μια πολύ καλή φίλη στη Ρόδο για τις πληροφορίες της.